Gąsienica barczatki napójki w dziwnych miejscach

Tata Jania

Gąsienica barczatki napójki w dziwnych miejscach

Post autor: Tata Jania »

Z tego co wyczytałem napójka lubi miejsca wilgotne i roślinność kojarzoną ze zbiornikami wodnymi.
Natomiast znaleźliśmy z 5 okazów na pomorenowych,gliniastych wzgórzach w okolicach Gdańska z dala od pałek,tataraku i turzyc.
Ostatnio zmieniony środa, 7 lipca 2010, 17:03 przez Tata Jania, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Re: Gąsienica barczatki napójki w dziwnych miejscach

Post autor: Łukasz Buglowski »

Ja widziałem ją przy drodze głównej w okolicach lasu oraz na polnej drodze w otoczeniu lasu i pól
Tata Jania

Post autor: Tata Jania »

Zgoda..ale w lasach miejsc podmokłych nie brakuje.Natomiast na wzgórzach przeze mnie opisanych najbliższą sadzawka jest oddalona ok 1 km.Roślinność charakterystyczna dla ziem gliniastych a okres w którym je tam widzieliśmy był okresem po długim braku opadów...ścieżka miejscami była spękana
Wojtek M
UTM: DE65
Podziękowano: 1 time

Post autor: Wojtek M »

Tata Jania pisze:Z tego co wyczytałem napójka lubi miejsca wilgotne i roślinność kojarzoną ze zbiornikami wodnymi.
To że "lubi" nie wyklucza innych opcji, oznacza tylko wyższe prawdopodobieństwo wyboru tychże biotopów przez napójkę. Jak widać (znalazłeś 5 na "pustyni") nie musi mieć tataraku, pałek i turzyc w diecie, wcina pewnie inne trawy. A popija poranną rosą ;)
ODPOWIEDZ