Nie wiem co widziałam...ale nie UFO

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Almandyn
Been thanked: 1 time

Nie wiem co widziałam...ale nie UFO

Post autor: Almandyn »

Witam.
W piątek wieczorem, gdy byłam na leśnej polance zaobserwowałam jakiegoś owada, którego nie byłam w stanie 'ustrzelić' ( mój brat z lepszym sprzętem też nie). Był odrobinę krótszy niż Sympetrum vulgatum ( porównuję do ważki bo to mi przyszło najpierw do głowy ), miał podłużne, wrzecionowate ciało raczej krępe, wydaje się, że w paski, głowa nie wyróżniała się od tułowia a skrzydeł nie mogłam zobaczyć - strasznie szybko nimi machał :P .
Było już dość ciemno i komary strasznie cięły, więc poobserwowałam trochę jak latał wzdłuż ściany lasu. Właściwie to było tam ich więcej ( 2 na pewno, i były sobą zainteresowane ) i nie chciały siadać. W czasie lotu było słychać buczenie trochę wyższe niż u trzmiela. Najpierw myślałam, że to jakiś giez olbrzym, tak jak one czasami zawisał w locie,ale po przemyśleniu sprawy nabrałam podejrzeń, że to mogły być zawisaki.
Strasznie pewnie nudzę, albo śmieszę tym opisem, ale pierwszy raz coś takiego obserwowałam i nie potrafię inaczej moich spostrzeżeń przekazać, dlatego piszę to w tym dziale.
Czy gdzieś mogę znaleźć opis ew. zdjęcia zawisaków w locie - nie w zawisie nad kwiatem.
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
Ala
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Re: Nie wiem co widziałam...ale nie UFO

Post autor: Aneta »

Buczenie pasuje raczej do jakiejś błonkówki, nie zawisaka - może to np. któryś Cimbex był?
Awatar użytkownika
Almandyn

Przyjrzałam się teraz miniaturkom zawisaków na lepidoptera.eu i mam pytanie: jakiej długości, mniej więcej, jest ciało Hyles livornica? Nie chodzi tu o rozpiętość skrzydeł. Jeżeli ok 4-5cm to kształt ciała i rysunek na ciele tego zawisaka jakby pasuje do tego co widziałam. Poprzeczne paski było widać mimo zapadającego zmroku, więc musiały być białe lub zbliżone do białego. Bryzgun to raczej nie był bo on ma wyraźnie oddzielony tułów od odwłoka , a to co powiedział Zaan o helikopterze - dlatego nasunęło mi się porównanie do ważki :shock: .
Postaram się tam wrócić i może uda się rozwikłać zagadkę.
Czekam na inne sugestie, nawet mało prawdopodobne - w tym dziale tak można :mrgreen:
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Może Volucella pellucens? To jest całkiem duża i krępa muchówka. Samce zachowują się zupełnie tak jak opisujesz:)
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

na 90% NIE był Hyles livornica
Mógł to być któryś z pospolitszych gatunków z rodzaju Hyles - w ornitologii istnieje zasada, która początkującym obserwatorom zaleca szczególna ostrożność w podawaniu rekordu rzadszego gatunku, w przypadku występowania na danym obszarze jednego lub kilku podobnych, lecz dużo częściej występujących.
W locie o zmroku rozróżnienie nawet tych pospolitszych może być utrudnione...
Awatar użytkownika
Almandyn

Proszę nie brać dosłownie stwierdzenia gatunku zawisaka :P , kształt jego ciała pasuje do tego co widziałam i tylko posłużył mi jako przykład - skrzydeł nawet nie zauważyłam tylko taki 'pocisk' w locie . No i te paseczki. :P
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Opis do zawisaka nie bardzo pasuje; dźwięk jaki wydają skrzydła jest bardzo trudny do usłyszenia (i na pewno niższy od buczenia trzmiela). Hylesy to zawisaki bardzo szybko się poruszające; wątpię, aby jeszcze wieczorem dało się uchwycić jakiekolwiek kolory/wzory na tułowiu (chyba, że zawisały). Zainteresowanie się sobą? Nawet w przypadku "nalotu" fruczaków gołąbków na lotnisko nie zauważyłem, aby były sobą w jakikolwiek sposób zainteresowane; nie słyszałem również o takich przypadkach.
Jestem zdania że to coś spoza motyli
ODPOWIEDZ

Wróć do „*** HYDEPARK ***”