dziwne robaki- co to jest?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Aneta1984

dziwne robaki- co to jest?

Post autor: Aneta1984 »

Witam od jakiegoś czasu zauważyłam u mnie w domu dziwne robaki, niestety nie mogę zrobić zdjęcia, ale postaram się je dokładnie opisać a może ktoś pomoże mi zidentyfikować co to takiego. Są bardzo małe dł 2, 3 mm koloru żółtawego lub pomarańczowo-brązowy, wyglądem przymominają larwy, tzn ciałomają segmentowane, odnóża 3 pary i głowa widoczna jako czarny punkcik. Poruszają się bardzo wolno. Pierszy raz zauważyłam je na ścianach później kilka szt znalazłam na podłodzer albo kanapie. Dom w którym mieszkam jest nowy mam nawet jeszcze jeden pokój nie wykończony. Czy to możliwe, że to z tego powodu? Proszę o pomoc?
ogon__

Post autor: ogon__ »

Czy to nie przypadkiem gryzki? (poszukaj foto w googlach). Są pospolite i nie są szkodnikami. Natomiast ich masowa obecność może świadczyć o obecności grzyba czy jakiejś pleśni, bo tym się żywią.
Awatar użytkownika
dondiego7

Gryzki

Post autor: dondiego7 »

Opis wskazuje na gryzki i być może skrzydełka mają a odmian tych gryzków w domach coraz więcej :) choć muszę przyznać że u mnie wietrzenie mieszkania, zmiany temperatur czyli również i podgrzewanie, utrzymywanie wilgotności poniżej 50%, czystość odniosły skutek.
Gryzki pojawiają się raz dwa razy w miesiacu pojedyncze sztuki czyli można :)...
Pozdrawiam.
Aneta1984

Post autor: Aneta1984 »

niestety to nie gryzki, na internecie znalazłam je i te co są u mnie są tak nie wyglądaja. te które u mnie są mają przede wszystkim ciało nie podzielone na głowe i tułów, bynajmniej makroskopowo jest to niewidoczne, so małe ale to że pojawiają się raz na jakiś czas to się zgadza. może macie inne pomysły
Awatar użytkownika
dondiego7

Re: dziwne robaki- co to jest?

Post autor: dondiego7 »

Może pod lupą uda Ci się zobaczyć coś wiecej by opis był jeszcze dokładniejszy... Pozdrawiam (choć zdjęcie rozwiało by wątpliwości :))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”