Olympus E420

Makrofotografia, mikroskopy, optyka
Awatar użytkownika
MODI

Olympus E420

Post autor: MODI »

Witam,
Posiadam Oympusa e420 i dwa obiektywy do tego modelu:40-150mm 1:4-5.6,oraz 14-42mm 1:3.5-5.6.Moje pytanie jest następujące: jeśli zamontuje pierścień pośredni to uzyskam dobre powiększenie przy takich obiektywach?. Chciałbym wreszcie zakosztować makrofotografii i szukam najtańszego rozwiązania.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

nie wiem, czy do Olympusa 4/3 są dostępne pierścienie "oryginalne" - z przeniesieniem wszystkich funkcji - te z allegra po ok 50 zet są bez automatyki, "gołe rurki". Tracisz automatykę sterowanie przysłony, czyli po kadrowaniu i nastawiania ostrości na otwartym obiektywie - musisz przysłonę ręcznie domknąć. Oczywiście można z tym działać, ale nie wiem jak to działa z obiektywami olympusa, które nie mają ....pierścienia przysłony - wszystkim sterujesz kółeczkiem z korpusu aparatu :-).

Czyli - albo jakiś manualny obiektyw z odp. przejściówką 4/3, albo soczewka nakładana na obiektyw jak np. Raynox 250 czy podobne.

Co do skali, to z grubsza mówiąc- dla skali 1:1 dodatkowy wyciąg musi dorównać ogniskowej. Czyli np. - zoom ustawiony na 42 mm będzie wymagał ok 40 mm pierścienia dla osiągnięcia skali 1:1 (trudno to podać dokładnie, bo zoomy mają na ogól ustawienia makro dające gdzieś tak 1:4, ale zmieniające właściwości optyczne)
często
Awatar użytkownika
MODI

Post autor: MODI »

Dzięki za info.POZDRAWIAM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki fotograficzne i mikroskopowe”