Celebryci
- Witek Płachta
To ja może w druga stronę.
Australijska aktorka Nicole Kidman panicznie boi się ... motyli!!!
Nie zdziwiło mnie to zbytnio gdyż moja kumpela też panicznie się ich boi. Nie ma takiej siły która mogła by ją zaciągnąć do np. kwitnącego ogrodu. Myślałem że jest ona wyjątkiem ale kiedy dowiedziałem się że Nicole Kidman też cierpi na "motylofobię" pomyślałem że ta przypadłość nie musi być wcale rzadkością. No jeszcze zrozumiałbym arachnofobię ale bać się motyli
Pozdrawiam.
Witek.
Australijska aktorka Nicole Kidman panicznie boi się ... motyli!!!
Nie zdziwiło mnie to zbytnio gdyż moja kumpela też panicznie się ich boi. Nie ma takiej siły która mogła by ją zaciągnąć do np. kwitnącego ogrodu. Myślałem że jest ona wyjątkiem ale kiedy dowiedziałem się że Nicole Kidman też cierpi na "motylofobię" pomyślałem że ta przypadłość nie musi być wcale rzadkością. No jeszcze zrozumiałbym arachnofobię ale bać się motyli

Pozdrawiam.
Witek.
- mwkozlowski
- transformer85
- mwkozlowski
"aaa podobno zowie się to lepidophobia - ciekawe , ciekawe..."
lepidofobia (nieładna hybryda greki z łaciną, poprawnie było by psychofobia, ale to ma mocne inne skojarzenia) to byłby lęk na okoliczność łusek, muszę przyznać że ja osobiście łusek się nie boję, no.. może trochę...tych z dubeltówek walającyvch się po leśnych głuszach (marszałku, jak mu tam, Komorowski - sprzątaj po sobie!)
jak wyrazić fobię dotyczącą ciem? antyrhopalocerofobia?
...i tu zdziwiony emotikon (program safari jest nieczuły ani na emotikony, ani na wybiórcze cytowanie)
lepidofobia (nieładna hybryda greki z łaciną, poprawnie było by psychofobia, ale to ma mocne inne skojarzenia) to byłby lęk na okoliczność łusek, muszę przyznać że ja osobiście łusek się nie boję, no.. może trochę...tych z dubeltówek walającyvch się po leśnych głuszach (marszałku, jak mu tam, Komorowski - sprzątaj po sobie!)
jak wyrazić fobię dotyczącą ciem? antyrhopalocerofobia?
...i tu zdziwiony emotikon (program safari jest nieczuły ani na emotikony, ani na wybiórcze cytowanie)
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Skoro można sobie wyobrazić heterocerofobię to śmiało może zaistnieć i rhopalocerofobia, a nawet np. geometroidofobia, papilionidofobia ect.
A nazwa lepidopterofobia wskazuje precyzyjnie na właścicieli, bo równie dobrze można by ją interpretować jako strach przed stworzeniami uskrzydlonymi i do tego pokrytymi łuskami - a więc np. latającymi jaszczurkami...
A nazwa lepidopterofobia wskazuje precyzyjnie na właścicieli, bo równie dobrze można by ją interpretować jako strach przed stworzeniami uskrzydlonymi i do tego pokrytymi łuskami - a więc np. latającymi jaszczurkami...
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
No tak, tylko poczyniłam założenie, że wszyscy w tym momencie wiemy o jakie łuski i jakich nosicieli chodziJarosław Bury pisze:A nazwa lepidopterofobia wskazuje precyzyjnie na właścicieli, bo równie dobrze można by ją interpretować jako strach przed stworzeniami uskrzydlonymi i do tego pokrytymi łuskami - a więc np. latającymi jaszczurkami...