Lokalizacje najciekawszych okazów do fotek
-
- Kontakt:
Lokalizacje najciekawszych okazów do fotek
Witam, ponieważ jestem Tu nowy proszę wybaczyć moje być może dziwne zapytanie. Mianowicie od jakiegoś czasu bardzo mnie zainteresowało robienie zdjęć makro, w szczególności motyli i waszek i tu pojawia sie problem, mam bardzo ograniczony czas wiec nie moge sobie pozwolić na szukanie odpowiednich miejsc bo nie bardzo sie znam na samych owadach a bardzo zależy mi na dobrych zdjęciach więc miałbym do Was prośbę, jeśli to w miarę możliwe to napiszcie mi w jakich miejscach i porach w polsce można znaleźć ładne, interesujące okazy motyli i waszek. Mieszkam w Ostrzeszowie (ok 25km od Ostrowa Wielkopolskiego) i bardzo bym był wdzięczny gdybyśCie zdradzili jakieś lokalizacje nawet w moich okolicach a ja z miłą chęcią podziele sie moimi fotkami z zainteresowanymi. Z góry dzięki za życzliwość , POZDRAWIAM
i Zapraszam na www.makrogaleria.prv.pl

- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
Waszki to pewnie weszki i chodzi zapewne o wesz a liczba mnoga od wesz to wszy a nie waszki, dbajmy o język polski.
Udzielam odpowiedzi gdzie je można znaleźć.
Jak sam zaznaczyłeś jesteś leniwy i nie masz czasu więc najłatwiej by było o dobre makro wszy głowowej i wszy łonowej. Nie musisz daleko szukać. Wesz łonowa dolne partie zamieszkuję a wesz głowowa górne.
Mam nadzieje, że pomogłem, proszę o kliknięcie znaczka pomógł.
Udzielam odpowiedzi gdzie je można znaleźć.
Jak sam zaznaczyłeś jesteś leniwy i nie masz czasu więc najłatwiej by było o dobre makro wszy głowowej i wszy łonowej. Nie musisz daleko szukać. Wesz łonowa dolne partie zamieszkuję a wesz głowowa górne.
Mam nadzieje, że pomogłem, proszę o kliknięcie znaczka pomógł.
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2010, 12:30 przez Piotr Pawlikiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Jarosław Bury
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Kolega Piotr prawdopodobnie pomylił forum ale ok, więc wracając do mojego tematu to ma jakieś znaczenie pogoda czy słoneczna czy nie itp ? Co jakiś czas jede na taki stawek w mojej okolicy i tam czasami są waszki ale jest problem z utrafieniem odpowiedniego dnia a waszki są bardzo płochliwe i często jednorodne , nie mam pojęcia od czego to zależy . Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków . 

-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
kolego, nie ignoruj zasad pisowni , bo też możesz być ignorowany za takie postyplenermaniak pisze:Kolega Piotr prawdopodobnie pomylił forum ale ok, więc wracając do mojego tematu to ma jakieś znaczenie pogoda czy słoneczna czy nie itp ? Co jakiś czas jede na taki stawek w mojej okolicy i tam czasami są waszki ale jest problem z utrafieniem odpowiedniego dnia a waszki są bardzo płochliwe i często jednorodne , nie mam pojęcia od czego to zależy . Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków .
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 maja 2010, 16:14 przez Marek Hołowiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dominika+Jurek Radwańscy
- Specjalność: Collembola
- Podziękował(-a): 5 times
Waszki to bym bardziej szukał na koncercie niż nad jeziorem:
http://www.youtube.com/watch?v=t3qdb9oizMY
Czekam aż się Paweł wypowie
Edit: Dzięki za uwagę i już poprawiam.
http://www.youtube.com/watch?v=t3qdb9oizMY
Czekam aż się Paweł wypowie

Edit: Dzięki za uwagę i już poprawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 maja 2010, 16:25 przez Dominika+Jurek Radwańscy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Widzę że na tym forum chyba nie uzyskam konkretnych odpowiedzi i pomocy. Do docinek to zawsze znajdują sie chętni ale ja nie tego oczekuje. Zamiast pracować nad pisownią lepiej byłoby popracować nad mentalnością, gdyż to właśnie z nią ma problemy przeciętny polak i jak do tej pory nie zapowiada sie zmiana w tym temacie .
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Kontakt:
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
Dlaczego pomyliłem forum wszak wszy to też owady, nie słyszałem nigdy o owadzie który ktoś nazwał waszka, więc zapewne chodzi o wszy.
Co do mentalności, jak cię widzą tak cie piszą
Czuję się też mocno urażony, gdyż wydaję mi się, że udzieliłem wyczerpującej wypowiedzi a nie dostałem kliknięcia w ikonkę pomógł.
Co do mentalności, jak cię widzą tak cie piszą

Czuję się też mocno urażony, gdyż wydaję mi się, że udzieliłem wyczerpującej wypowiedzi a nie dostałem kliknięcia w ikonkę pomógł.
-
Jeśli hodzi o te rzadkie gatónki,to np. paź rzeglaż jest do znalezienia na sóchych wzgużach porośniętych tarniną.Tego ze zdjęcia spotkałem na takim właśnie wzgużu.plenermaniak pisze:Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków .
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 maja 2010, 21:57 przez Krzysztof Staroń, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
-
- Dominika+Jurek Radwańscy
- Specjalność: Collembola
- Podziękował(-a): 5 times
Czy zdjęcie było robione na Grabinie w okolicach komieniołomu (w paśmie Karczówki)? Kiedyś tam było dużo paziów, a opis się zgadza.Krzysztof Staroń pisze:Jeśli hodzi o te rzadkie gatónki,to np. paź rzeglaż jest do znalezienia na sóchych wzgużach porośniętych tarniną.Tego ze zdjęcia spotkałem na takim właśnie wzgużu.plenermaniak pisze:Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków .
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Galeria fajna, ale poruszanie się po niej i przeglądanie fotografii to jak "otrzymanie widelca i otwarcie nim konserwy na biwaku" :sad:
Poza tym kolego, masz przecież odpowiedzi od forumowiczów, gdzie szukać ważek. Jeśli znasz swoje okolice, to udaj się w miejsca ze zbiornikami wodnymi, w doliny rzek, na śródleśne torfowiska, tam będziesz mógł obserwować ważki.
Poza tym kolego, masz przecież odpowiedzi od forumowiczów, gdzie szukać ważek. Jeśli znasz swoje okolice, to udaj się w miejsca ze zbiornikami wodnymi, w doliny rzek, na śródleśne torfowiska, tam będziesz mógł obserwować ważki.
-
- Kontakt:
Re: Lokalizacje najciekawszych okazów do fotek
Witam, sorka że nie odpisywałem jakiś czas. Więc tak: w mojej galerii dodałem troszkę nowszych fotek i dodam że wszystkie są wykadrowane w momencie samego wykonywania i nie chciałem ingerować przycinaniem, pozatym nie używam (ale chyba zaczne) statywu a to troszke utrudnia kadrowanie w dokładnie taki sposób jakby sie chciało, ale dla mnie wszystkie rady cenne, gdyż cały czas sie uczę. Interface strony poprawiłem
) Wracając do Paź królowej to nigdy mi sie nie udało znaleźć a stale szukam, nie wiem może to wina złego okresu albo właśnie miejsca.

- SiejeOwies
Na waszkach, wszach i innych tego typu się nie znam za bardzo, ale w makrofotografii trochę czasu siedzę i jest to hobby dla osób które mają dużo czasu i cierpliwości. Nie uda ci się ustrzelić "fajnych" gatunków bez poświęcenia sporej ilości czasu. Jak interesuje cię jakiś gatunek to sprawdź kiedy i gdzie możesz go spotkać a potem pozostaje ci tylko teren. Zdjęcia rób z rana albo pod wieczór, wtedy owady generalnie są mniej aktywne.
Co do stronki, to albo zmniejszaj wielkość zdjęcia albo zrób coś z skórką, motywem czy jak to tam się nazywa bo jak już zostało wcześniej wspomniane, poruszanie się od zdjęcia do zdjęcia jest męczarnią.
Co do stronki, to albo zmniejszaj wielkość zdjęcia albo zrób coś z skórką, motywem czy jak to tam się nazywa bo jak już zostało wcześniej wspomniane, poruszanie się od zdjęcia do zdjęcia jest męczarnią.
-
- Kontakt:
No właśnie planuje całkowicie przebudowac stronkę bo faktycznie zamula cały komputer przy przeglądaniu takżę dzięki za obiektywną ocene, co do czasu jakim dysponuje to mam go mało ale będe i tak sie starał robić dobre fotki bo sie tym zaraziłem na maxa