Lokalizacje najciekawszych okazów do fotek

plenermaniak
Kontakt:

Lokalizacje najciekawszych okazów do fotek

Post autor: plenermaniak »

Witam, ponieważ jestem Tu nowy proszę wybaczyć moje być może dziwne zapytanie. Mianowicie od jakiegoś czasu bardzo mnie zainteresowało robienie zdjęć makro, w szczególności motyli i waszek i tu pojawia sie problem, mam bardzo ograniczony czas wiec nie moge sobie pozwolić na szukanie odpowiednich miejsc bo nie bardzo sie znam na samych owadach a bardzo zależy mi na dobrych zdjęciach więc miałbym do Was prośbę, jeśli to w miarę możliwe to napiszcie mi w jakich miejscach i porach w polsce można znaleźć ładne, interesujące okazy motyli i waszek. Mieszkam w Ostrzeszowie (ok 25km od Ostrowa Wielkopolskiego) i bardzo bym był wdzięczny gdybyśCie zdradzili jakieś lokalizacje nawet w moich okolicach a ja z miłą chęcią podziele sie moimi fotkami z zainteresowanymi. Z góry dzięki za życzliwość , POZDRAWIAM :smile: i Zapraszam na www.makrogaleria.prv.pl
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Waszki to pewnie weszki i chodzi zapewne o wesz a liczba mnoga od wesz to wszy a nie waszki, dbajmy o język polski.
Udzielam odpowiedzi gdzie je można znaleźć.
Jak sam zaznaczyłeś jesteś leniwy i nie masz czasu więc najłatwiej by było o dobre makro wszy głowowej i wszy łonowej. Nie musisz daleko szukać. Wesz łonowa dolne partie zamieszkuję a wesz głowowa górne.

Mam nadzieje, że pomogłem, proszę o kliknięcie znaczka pomógł.
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2010, 12:30 przez Piotr Pawlikiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

Gratuluję zdjęć w galerii...i zmysłu obserwacji. Życzę wytrwałości, owady można spotkać dosłownie wszędzie, a co dla jednych ciekawe dla innych mało istotne, proszę napisać coś więcej, czego kolega szuka-łatwiej można wtedy pomóc.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Jeżeli chodzi o ważki wystarczy udać się nad najbliższy zbiornik wodny - przy odpowiedniej pogodzie można spotkać od kilku do kilkudziesięciu gatunków...
plenermaniak
Kontakt:

Kolega Piotr prawdopodobnie pomylił forum ale ok, więc wracając do mojego tematu to ma jakieś znaczenie pogoda czy słoneczna czy nie itp ? Co jakiś czas jede na taki stawek w mojej okolicy i tam czasami są waszki ale jest problem z utrafieniem odpowiedniego dnia a waszki są bardzo płochliwe i często jednorodne , nie mam pojęcia od czego to zależy . Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków . :smile:
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

plenermaniak pisze:Kolega Piotr prawdopodobnie pomylił forum ale ok, więc wracając do mojego tematu to ma jakieś znaczenie pogoda czy słoneczna czy nie itp ? Co jakiś czas jede na taki stawek w mojej okolicy i tam czasami są waszki ale jest problem z utrafieniem odpowiedniego dnia a waszki są bardzo płochliwe i często jednorodne , nie mam pojęcia od czego to zależy . Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków . :smile:
kolego, nie ignoruj zasad pisowni , bo też możesz być ignorowany za takie posty
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 maja 2010, 16:14 przez Marek Hołowiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Podziękował(-a): 5 times

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

Waszki to bym bardziej szukał na koncercie niż nad jeziorem:

http://www.youtube.com/watch?v=t3qdb9oizMY

Czekam aż się Paweł wypowie ;)

Edit: Dzięki za uwagę i już poprawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 maja 2010, 16:25 przez Dominika+Jurek Radwańscy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Tego Pawła od dłuższego czasu nie było na forum a jak zobaczy ten temat i jego imię z małej litery :twisted: to dostanie gorączki, spazmów albo czegoś gorszego :mrgreen:

inny Paweł
plenermaniak
Kontakt:

Widzę że na tym forum chyba nie uzyskam konkretnych odpowiedzi i pomocy. Do docinek to zawsze znajdują sie chętni ale ja nie tego oczekuje. Zamiast pracować nad pisownią lepiej byłoby popracować nad mentalnością, gdyż to właśnie z nią ma problemy przeciętny polak i jak do tej pory nie zapowiada sie zmiana w tym temacie .
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Łomatko, no i zrobiła się waszka a sprawa polska :mrgreen: Nie ma to jak maskowanie własnych błędów strzelaniem z grubej rury :razz:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Aneta pisze:Łomatko, no i zrobiła się waszka a sprawa polska :mrgreen:
No, bo wiesz-" Życie ostre jak maczeta" :mrgreen: :wink:
Pozdrawiam Rafał.
Ps.A galeryjka całkiem fajna ...
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Dlaczego pomyliłem forum wszak wszy to też owady, nie słyszałem nigdy o owadzie który ktoś nazwał waszka, więc zapewne chodzi o wszy.
Co do mentalności, jak cię widzą tak cie piszą :D

Czuję się też mocno urażony, gdyż wydaję mi się, że udzieliłem wyczerpującej wypowiedzi a nie dostałem kliknięcia w ikonkę pomógł.
Krzysztof Staroń

Post autor: Krzysztof Staroń »

plenermaniak pisze:Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków .
Jeśli hodzi o te rzadkie gatónki,to np. paź rzeglaż jest do znalezienia na sóchych wzgużach porośniętych tarniną.Tego ze zdjęcia spotkałem na takim właśnie wzgużu.
Załączniki
paż_rzeglaż.jpg
paż_rzeglaż.jpg (106.84 KiB) Przejrzano 4259 razy
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 maja 2010, 21:57 przez Krzysztof Staroń, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta

Krzysztof Staroń pisze:Jeśli chodzi o te rzadkie gatunki
Rozumiem, rze hodzi o gatónki :mrgreen:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Aneta pisze:
Aneta i Ty jesteś dyslektyczką :?: ;) ;) ;)
Krzysztof Staroń

Post autor: Krzysztof Staroń »

Aneta pisze:
Muj błąt,jósz poprawiam :oops:
Awatar użytkownika
Aneta

Grzegorz Banasiak pisze:
Aneta pisze:
Aneta i Ty jesteś dyslektyczką :?: ;) ;) ;)
No co, karzdemu się zdarza popełniać błenty :cool:
Gucio_55
Kontakt:

Post autor: Gucio_55 »

Złośliwcy dyslektycy ;)

plenermaniak, Zdjęcia pod względem GO i ostrości w większości bez zarzutu. Jeśli mogę kilka życzliwych uwag do Twoich zdjęć. Popracuj nad kadrami - większość jest centralnych i nad tłem - bardzo istotne w fotografii makro.
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Post autor: red45 »

Zrobienie zdjęcia paziu rzeglażu jest moim mażeniem. Gratólójem fotki!
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Podziękował(-a): 5 times

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

Krzysztof Staroń pisze:
plenermaniak pisze:Jeśli chodzi o motyle to szukam jakiś żadszych gatunków .
Jeśli hodzi o te rzadkie gatónki,to np. paź rzeglaż jest do znalezienia na sóchych wzgużach porośniętych tarniną.Tego ze zdjęcia spotkałem na takim właśnie wzgużu.
Czy zdjęcie było robione na Grabinie w okolicach komieniołomu (w paśmie Karczówki)? Kiedyś tam było dużo paziów, a opis się zgadza.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

Galeria fajna, ale poruszanie się po niej i przeglądanie fotografii to jak "otrzymanie widelca i otwarcie nim konserwy na biwaku" :sad:

Poza tym kolego, masz przecież odpowiedzi od forumowiczów, gdzie szukać ważek. Jeśli znasz swoje okolice, to udaj się w miejsca ze zbiornikami wodnymi, w doliny rzek, na śródleśne torfowiska, tam będziesz mógł obserwować ważki.
plenermaniak
Kontakt:

Re: Lokalizacje najciekawszych okazów do fotek

Witam, sorka że nie odpisywałem jakiś czas. Więc tak: w mojej galerii dodałem troszkę nowszych fotek i dodam że wszystkie są wykadrowane w momencie samego wykonywania i nie chciałem ingerować przycinaniem, pozatym nie używam (ale chyba zaczne) statywu a to troszke utrudnia kadrowanie w dokładnie taki sposób jakby sie chciało, ale dla mnie wszystkie rady cenne, gdyż cały czas sie uczę. Interface strony poprawiłem :)) Wracając do Paź królowej to nigdy mi sie nie udało znaleźć a stale szukam, nie wiem może to wina złego okresu albo właśnie miejsca.
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Post autor: SiejeOwies »

Na waszkach, wszach i innych tego typu się nie znam za bardzo, ale w makrofotografii trochę czasu siedzę i jest to hobby dla osób które mają dużo czasu i cierpliwości. Nie uda ci się ustrzelić "fajnych" gatunków bez poświęcenia sporej ilości czasu. Jak interesuje cię jakiś gatunek to sprawdź kiedy i gdzie możesz go spotkać a potem pozostaje ci tylko teren. Zdjęcia rób z rana albo pod wieczór, wtedy owady generalnie są mniej aktywne.

Co do stronki, to albo zmniejszaj wielkość zdjęcia albo zrób coś z skórką, motywem czy jak to tam się nazywa bo jak już zostało wcześniej wspomniane, poruszanie się od zdjęcia do zdjęcia jest męczarnią.
plenermaniak
Kontakt:

No właśnie planuje całkowicie przebudowac stronkę bo faktycznie zamula cały komputer przy przeglądaniu takżę dzięki za obiektywną ocene, co do czasu jakim dysponuje to mam go mało ale będe i tak sie starał robić dobre fotki bo sie tym zaraziłem na maxa
ODPOWIEDZ

Wróć do „*** HYDEPARK ***”