Polskie Kruszczyce
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Polskie Kruszczyce
Mam zamiar złapać kruszczyce i hodować je...
czytałem już troszkę na ten temat... Żywić najlepiej owocami, Terra nie musi być wielkie...
Ale jak z zimowaniem?
czytałem już troszkę na ten temat... Żywić najlepiej owocami, Terra nie musi być wielkie...
Ale jak z zimowaniem?
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
heh.. Złowiłem łanochę pobrzęcz...
Na razie tylko 1.. A czy mogę "dorzucić" do niej kruszczycę złotawkę?
Karmię jabłkiem (mały kawałek)
Na razie tylko 1.. A czy mogę "dorzucić" do niej kruszczycę złotawkę?
Karmię jabłkiem (mały kawałek)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:11 19:03:27Image taken on:sobota, 11 maja 2013, 17:03Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/3ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:11 18:54:36Image taken on:sobota, 11 maja 2013, 16:54Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/7.7ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:11 18:54:24Image taken on:sobota, 11 maja 2013, 16:54Focus length:6.3 mmShutter speed:1/90 SecF-number:f/3ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
- Tomasz Krepski
- UTM: VV71
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Tomasz Krepski
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Tomasz Krepski
Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby ktoś kruszczyce zimował. Polecam Ci ten link:
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/ceto ... a-105.html
Jeśli chodzi o polskie kruszczyce, zasada hodowania jest przeważnie ta sama. Powodzenia
Jeśli chodzi o polskie kruszczyce, zasada hodowania jest przeważnie ta sama. Powodzenia

- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Tomasz Krepski
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Tomasz Krepski
O rety
Poszukaj, wiem, że akurat na temat hodowli kruszczyc jest dużo stron
Google nie boli
Ja, jako że znajdowałem zawsze pędraki i z nich hodowałem imago polecam http://www.zibi.entomo.pl/hodowlacetonidae.html

- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Oxyartes15
Witam
Wtrącę swoje 3 grosze do rozmowy
W zeszłym roku hodowałem sporą gromadę tych chrząszczy.
Zbierane były z kwiatów Mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale). Trzymałem je w tzw. faunaboxie, w substracie z torfu i liści bukowych i dębowych.
Jako pokarm podawałem jabłka i kwiaty mniszka właśnie i starałem się je doświetlać, gdyż wykazywały w tedy większą aktywność. Przy barku doświetlania latały po pojemniku ale były częściej zakopane w podłożu.
Rozmnożyły się bezproblemowo, jaja okrągłe kremowe, bardzo malutkie. Pędraki wykluwały się po ok 2 tyg. żerowały od czerwca do grudnia - mniej więcej - a początkiem stycznia miałem już imago z nowego pokolenia
Wtrącę swoje 3 grosze do rozmowy

W zeszłym roku hodowałem sporą gromadę tych chrząszczy.
Zbierane były z kwiatów Mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale). Trzymałem je w tzw. faunaboxie, w substracie z torfu i liści bukowych i dębowych.
Jako pokarm podawałem jabłka i kwiaty mniszka właśnie i starałem się je doświetlać, gdyż wykazywały w tedy większą aktywność. Przy barku doświetlania latały po pojemniku ale były częściej zakopane w podłożu.
Rozmnożyły się bezproblemowo, jaja okrągłe kremowe, bardzo malutkie. Pędraki wykluwały się po ok 2 tyg. żerowały od czerwca do grudnia - mniej więcej - a początkiem stycznia miałem już imago z nowego pokolenia

- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
Dzięki 
Ja mam szklaną kulę bo faunabox troszkę kosztuje
Będę starał się doświetlać
A wygląda to tak:
Jak myślicie nie muszę chyba przykrywać czymś kuli żeby nie uciekły? Chyba nie wylecą

Ja mam szklaną kulę bo faunabox troszkę kosztuje

A wygląda to tak:
Jak myślicie nie muszę chyba przykrywać czymś kuli żeby nie uciekły? Chyba nie wylecą

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:12 20:35:01Image taken on:niedziela, 12 maja 2013, 18:35Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/3ISO speed rating:200Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
- Tomasz Krepski
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Tomasz Krepski
-
Jeżeli chcesz rozróżnić płeć - samce mają charakterystyczne wgłębienie na stronie brzusznej tułowia.
Hodowla bezproblemowa, jak pisze Oxyartes.
Nie polecam jednak łączyć ze złotawkami - u larw może wystąpić kanibalizm międzygatunkowy.
Na dno wysyp min. 5-7 cm. substratu z liści i próchna, imago karm jabłkami i kwiatami mniszka lekarskiego. Rozmnażanie bezproblemowe.
Zimowanie jest jednak z mojego doświadczenia bardziej wskazane - larwy, które nie są zimowane (zarówno w przypadku C. aurata, jak i O. funesta) i się przepoczwarzają są sporo mniejsze niż zimowane osobniki (wynika to z zachowania ich naturalnego cyklu).
Pozdrawiam.
Hodowla bezproblemowa, jak pisze Oxyartes.
Nie polecam jednak łączyć ze złotawkami - u larw może wystąpić kanibalizm międzygatunkowy.
Na dno wysyp min. 5-7 cm. substratu z liści i próchna, imago karm jabłkami i kwiatami mniszka lekarskiego. Rozmnażanie bezproblemowe.
Zimowanie jest jednak z mojego doświadczenia bardziej wskazane - larwy, które nie są zimowane (zarówno w przypadku C. aurata, jak i O. funesta) i się przepoczwarzają są sporo mniejsze niż zimowane osobniki (wynika to z zachowania ich naturalnego cyklu).
Pozdrawiam.
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
Re: Polskie Kruszczyce
Luczek a tak wyglądają igraszki u C.aurata przypadkiem złapałem parkę i proszę co się dzieje:)
Zdjęcia są beznadziejne ale mój aparat po upadku coś nie może się "podnieść":(
Zdjęcia są beznadziejne ale mój aparat po upadku coś nie może się "podnieść":(
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:05 10:14:26Image taken on:sobota, 5 czerwca 2010, 08:14Focus length:6 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-S60
-
- gody auraty.jpg (23.9 KiB) Przejrzano 6847 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:05 10:14:37Image taken on:sobota, 5 czerwca 2010, 08:14Focus length:6 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:125Camera-model:DSC-S60
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
złapałem troszkę kruszczyc 
mam 6 dużych polskich (coś w stylu złotawki)
2 typu łanocha
2 ze Włoch
I fotek parę
(żółtą strzałką jest zaznaczona jedna ze Włoskich)

mam 6 dużych polskich (coś w stylu złotawki)
2 typu łanocha
2 ze Włoch
I fotek parę
(żółtą strzałką jest zaznaczona jedna ze Włoskich)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:25 13:20:32Image taken on:wtorek, 25 czerwca 2013, 11:20Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/7.7ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:25 13:20:52Image taken on:wtorek, 25 czerwca 2013, 11:20Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/7.7ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:25 14:10:05Image taken on:wtorek, 25 czerwca 2013, 12:10Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/7.7ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:25 14:10:19Image taken on:wtorek, 25 czerwca 2013, 12:10Focus length:6.3 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/3ISO speed rating:200Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:25 14:12:17Image taken on:wtorek, 25 czerwca 2013, 12:12Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/7.7ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
- Michał Michlewicz
- UTM: XU30/WU97
- Specjalność: Formicidae
Polecam przeglądać kwiaty bzu czarnego oraz róży, często widuję na nich te chrząszcze.
Co do hodowli innych polskich chrząszczy, to mogę potwierdzić, że nadają się pływakowate (raczej imagines niż larwy, te wymagają wyjścia na ląd), rohatyniec nosorożec (miałem kiedyś ładną grupkę), możesz popróbować z biedronkami.
Powodzenia
Co do hodowli innych polskich chrząszczy, to mogę potwierdzić, że nadają się pływakowate (raczej imagines niż larwy, te wymagają wyjścia na ląd), rohatyniec nosorożec (miałem kiedyś ładną grupkę), możesz popróbować z biedronkami.
Powodzenia

- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
Ja znalazłem na parzydle leśnym i na jakichś Apiaceae
One są nawet spore
A wczesną wiosną łanochy można spotkać na mleczach
One są nawet spore

A wczesną wiosną łanochy można spotkać na mleczach

- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
A oto larwy C.aurata z mojej hodowli 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:14 16:06:52Image taken on:sobota, 14 sierpnia 2010, 14:06Focus length:6.3 mmShutter speed:1/45 SecF-number:f/7.7ISO speed rating:100Camera-model:<VLUU L830 / Samsung L830>
-
- UTM: DA50
- Specjalność: Cerambycidae
podepnę się pod temat.
pytanie techniczne.
ile miejsca czy też substratu potrzeba kruszczycom do przezimowania?
dostałam na wiosnę próchno z dziupli z larwami, kruszczyce i jelonki, wytrzymały na torfie ogrodowym całe lato (wiem, nie najlepszy materiał na papu, niestety wyjeżdżałam i tak na szybko mi się torf nawinął pod rękę), teraz chciałabym je przezimować. wybieram się po jedzonko dla nich i dręczy mnie pytanie ile tego przywieźć? larw jest około 20, na razie każda ma osoby słoik ale akademicka lodówka wcale taka duża nie jest... jak bardzo mogę je zagęścić żeby sobie nic nawzajem nie zrobiły? jedna butla po 5l wodzie czy osobne kwaterki? (tak w sumie to się zastanawiam czy w ogóle sobie nawzajem będą mogły coś zrobić jak będą w temp. kilku st. C.?) to że jedzonko im wyparzyć to wiem. zastanawiam się jeszcze nad tym co pozbierać... pochodziły z próchna w dziupli w drzewie owocowym. tyle wiem. nic więcej. jeśli wytrzymały tyle czasu na torfie to w sumie nic im nie powinno zaszkodzić ale chciałabym je jeszcze podtuczyć... pozbierać liście jarzębu, buka, zwykłą ściółkę... ?
pytanie techniczne.
ile miejsca czy też substratu potrzeba kruszczycom do przezimowania?
dostałam na wiosnę próchno z dziupli z larwami, kruszczyce i jelonki, wytrzymały na torfie ogrodowym całe lato (wiem, nie najlepszy materiał na papu, niestety wyjeżdżałam i tak na szybko mi się torf nawinął pod rękę), teraz chciałabym je przezimować. wybieram się po jedzonko dla nich i dręczy mnie pytanie ile tego przywieźć? larw jest około 20, na razie każda ma osoby słoik ale akademicka lodówka wcale taka duża nie jest... jak bardzo mogę je zagęścić żeby sobie nic nawzajem nie zrobiły? jedna butla po 5l wodzie czy osobne kwaterki? (tak w sumie to się zastanawiam czy w ogóle sobie nawzajem będą mogły coś zrobić jak będą w temp. kilku st. C.?) to że jedzonko im wyparzyć to wiem. zastanawiam się jeszcze nad tym co pozbierać... pochodziły z próchna w dziupli w drzewie owocowym. tyle wiem. nic więcej. jeśli wytrzymały tyle czasu na torfie to w sumie nic im nie powinno zaszkodzić ale chciałabym je jeszcze podtuczyć... pozbierać liście jarzębu, buka, zwykłą ściółkę... ?
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
-
jak już coś to "miałam"luczek95 pisze:miałeś jelonki?
tak, przecież napisałam. mam kruszczyce i jelonki. i nie jestem pewna jak je przezimować (j/w).
że jelonki chronione też wiem ale "darowanemu koniowi..."
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
przepraszam
ale dużo tutaj mężczyzn i wiadomo.. nawyk
Masz może piwnicę?- opisz jakie warunki w niej panują...
(ja bym się tam nie chwalił że mam takie owadziorki w domu
)

Masz może piwnicę?- opisz jakie warunki w niej panują...

(ja bym się tam nie chwalił że mam takie owadziorki w domu

-
nie mam piwnicy tylko akademicką lodówkę(napisane w pierwszym poście). taką turystyczną. 50x50cm. trzeba jeszcze odjąć miejsce na zamrażalnik 10x30cm. warunki w niej? czysto, schludnie i przytulnie. jak dla larw. w sąsiedztwie będą mieć 4 słoiki kiszonej, domowej kapusty. ale o ile nie zawędrują w odwiedziny do wina to sąsiedztwo podejrzewam nie będzie im robić różnicy... problem w tym że słoików z larwami jest 23 a z lodówki zamierzam korzystać. i tu właśnie jest pytanie jak bardzo mogę je ścieśnić bo wszystkie słoiki się nie zmieszczą...
a jeśli chodzi o jelonki to nie ma się czym chwalić. w Polsce chronione są cztery a te larwy rozpoznane mam tylko do rodziny, więc to może być np. zakliniec który chroniony nie jest.
może ktoś ze starszyzny doradzi? koncentracja larw na słoik? hmm?
a jeśli chodzi o jelonki to nie ma się czym chwalić. w Polsce chronione są cztery a te larwy rozpoznane mam tylko do rodziny, więc to może być np. zakliniec który chroniony nie jest.
może ktoś ze starszyzny doradzi? koncentracja larw na słoik? hmm?

- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
Wszystko przeczytałem jeszcze raz na spokojnie.. Wiem że ja tam najlepszym informatorem nie jestem.. Mam obecnie okołu 40 larw złotawek.
A więc..:
Ja nie zimuję swoich larw (kruszczyc) choć oczywiście najlepiej tak
Troszkę fajnych linków:
http://insecthod.webpark.pl/chrzaszcze/ ... /subst.htm
http://coleoptera.dbv.pl/news.php
Mam nadzieję że choć troszeczkę pomogłem. Wiadomo inni zrobią to o 100% lepiej

PS wszystkie info dot. kruszczyc
A więc..:
Ja zbieram te liście spod dębów. Najpierw trafiają do piekarnika. Później rozdrabniam własnoręcznie a następnie moczę żeby nawilżyć. Na następny dzień odcedzam wodę i gotowepozbierać liście jarzębu, buka, zwykłą ściółkę... ?

Jak pisałem około 5 osobników na jeden litr (czyli średni słoik) Cetonie nie są jakieś agresywne. jeżeli mają co jeść to sobie nawzajem nic nie zrobią.- Do substratu można dodać pieczarki.jak bardzo mogę je zagęścić żeby sobie nic nawzajem nie zrobiły? jedna butla po 5l wodzie czy osobne kwaterki?
chodziło mi o warunki w ewentualnej piwnicy bo np. w bloku jest za ciepło na zimowanie czegokolwiek. Nie obchodzi mnie (i pewnie larw też) czy tam jest przytulnie czy nie)warunki w niej? czysto, schludnie i przytulnie
najważniejsze żeby nie był nawożony, wytrzymały na torfie ogrodowym
Ja nie zimuję swoich larw (kruszczyc) choć oczywiście najlepiej tak
Troszkę fajnych linków:
http://insecthod.webpark.pl/chrzaszcze/ ... /subst.htm
http://coleoptera.dbv.pl/news.php
Mam nadzieję że choć troszeczkę pomogłem. Wiadomo inni zrobią to o 100% lepiej

PS wszystkie info dot. kruszczyc
-

(z tym "przytulnie. jak dla larw." to mój czasem zgryźliwo-docinkowy humor. wybacz.)
ciągle się jeszcze zastanawiam z tymi liśćmi. bo dąb czy buk to jednak nie jest drzewo owocowe...

-
U aurat nie kombinuj z rozdzielaniem.
Wsyp wszystkie 20 larw do pojemnika ok. 20 litrowego, wypełnionego substratem z liści dębowych oraz bukowych oraz próchna dębowego.
Wsyp wszystkie 20 larw do pojemnika ok. 20 litrowego, wypełnionego substratem z liści dębowych oraz bukowych oraz próchna dębowego.
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
-
larw zbytnio nie oznaczałam. tyle że kruszczyce i jelonki mi wystarczy.
możecie to uznać za śmieszne ale nie chce ich za bardzo męczyć zaglądając im tu i tam.
trzy, prawie cztery, kruszczyce się wylęgły. na pewno jest Protaetia lugubris i wstępnie dwie Protaetia cuprea metalica. i też ich nie chce jakoś zbytnio mordować łapkami. jak wylądują na szpilce to wtedy je dokładnie oznaczę. na razie imago łażą po patyczkach i wcinają banana a larwy chłodzą się w słoikach na parapecie.
swoją drogą jeszcze jedno pytanie.
jak długo wam "wytrzymały" polskie kruszczyce w hodowli? bo moje imago na bananie ciągną od końca czerwca...
możecie to uznać za śmieszne ale nie chce ich za bardzo męczyć zaglądając im tu i tam.
trzy, prawie cztery, kruszczyce się wylęgły. na pewno jest Protaetia lugubris i wstępnie dwie Protaetia cuprea metalica. i też ich nie chce jakoś zbytnio mordować łapkami. jak wylądują na szpilce to wtedy je dokładnie oznaczę. na razie imago łażą po patyczkach i wcinają banana a larwy chłodzą się w słoikach na parapecie.
swoją drogą jeszcze jedno pytanie.
jak długo wam "wytrzymały" polskie kruszczyce w hodowli? bo moje imago na bananie ciągną od końca czerwca...