Nematocera i co dalej?

Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Nematocera i co dalej?

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Ostatnio narobiłem zdjęć nowym muchówkom w ilościach hurtowych i chyba mnie zima zastanie jak to wszystko poopisuję. Może ktoś już widział takie dziwo? Maleńka muszka, nad wodą, na torfowisku. 02.05.2010.
Załączniki
łazik
łazik
P5029903a.JPG (79.94 KiB) Przejrzano 1356 razy
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Molophilus sp. (Limoniidae)
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Gratuluję bardzo rozległej wiedzy. Ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat w sieci.
Jednak trochę jest i inni podobne zwierzęta nazywali Molophilus ater, czy może to być ten, czy raczej się nie da określić ze zdjęcia.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Może jakiś specjalista od Limoniidae by potrafił ze zdjęcia lub posilając się dodatkowymi informacjami, ale ja się tą rodziną nie interesuje. Z tego co przeczytałem wynika, że jest to bardzo duży rodzaj. Z całego tego długoczułkiego syfu wydają się sympatyczne, więc może w przyszłości będę próbował zebrać trochę literatury o tych muszkach. Kluczyk który posiadam oparty jest w znacznej mierze na budowie aparatu kopulacyjnego samców. Rodzaj jest bardzo pospolity w mokrych środowiskach jak np. olsy, a że wychodzą na górne części roślin to łatwo jest je obserwować, często masowo:)
Łukasz
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Dokładnie w takich okolicznościach ją znalazłem. Dobrze powiedziane "syf", bo jak próbowałem ją zidentyfikować, to brakowało mi tylko tego określenia, do tego co odczuwałem poszukując. Bardzo duża i trudno identyfikowalna grupa. Postaram się z niej wyłowić tylko to, co zwraca szczególną uwagę a szczegóły sobie odpuszczę, czego nie zrobię np. przy bujankach czy syrfidach. Dzięki, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muchówki [FOTO-oznaczanie]”