Nematocera i co dalej?
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Nematocera i co dalej?
Ostatnio narobiłem zdjęć nowym muchówkom w ilościach hurtowych i chyba mnie zima zastanie jak to wszystko poopisuję. Może ktoś już widział takie dziwo? Maleńka muszka, nad wodą, na torfowisku. 02.05.2010.
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
Może jakiś specjalista od Limoniidae by potrafił ze zdjęcia lub posilając się dodatkowymi informacjami, ale ja się tą rodziną nie interesuje. Z tego co przeczytałem wynika, że jest to bardzo duży rodzaj. Z całego tego długoczułkiego syfu wydają się sympatyczne, więc może w przyszłości będę próbował zebrać trochę literatury o tych muszkach. Kluczyk który posiadam oparty jest w znacznej mierze na budowie aparatu kopulacyjnego samców. Rodzaj jest bardzo pospolity w mokrych środowiskach jak np. olsy, a że wychodzą na górne części roślin to łatwo jest je obserwować, często masowo:)
Łukasz
Łukasz
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Dokładnie w takich okolicznościach ją znalazłem. Dobrze powiedziane "syf", bo jak próbowałem ją zidentyfikować, to brakowało mi tylko tego określenia, do tego co odczuwałem poszukując. Bardzo duża i trudno identyfikowalna grupa. Postaram się z niej wyłowić tylko to, co zwraca szczególną uwagę a szczegóły sobie odpuszczę, czego nie zrobię np. przy bujankach czy syrfidach. Dzięki, pozdrawiam.