Prośba o identyfikację.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Prośba o identyfikację.
czy to Aporia crataegi ?
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2010, 20:25 przez dora29, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał Dybaś
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Aporię (nawet gdyby wygląd pasował
) znalazłabyś raczej na drzewie, krzaku - w każdym razie gdzieś wyżej. Oczywiście nie jest to stuprocentowa reguła, bo każda gąsienica może spaść na ziemię, ale znacznie większe prawdopodobieństwo. Jeśli chodzi o roślinę żywicielską, zawsze można podać odpowiednie i dla jednego, i dla drugiego gatunku - gąsienica wybierze sobie tę pasującą.
Co zaś do wyglądu, popatrz tu, właśnie na zdjęcia 3. stadium:
http://schmetterling-raupe.de/art/trifolii.htm

Co zaś do wyglądu, popatrz tu, właśnie na zdjęcia 3. stadium:
http://schmetterling-raupe.de/art/trifolii.htm
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
dora29 pisze:miałam właśnie dylemat pomiędzy tymi dwoma
No to ja Paniom troszeczkę namieszamAneta pisze:Aporia to to nie jest. Najbardziej pasuje mi Lasiocampa trifolii

Pozdrawiam Rafał.
Na marginesie ładne zdjęcie

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Rzeczywiście, ubarwienie zarówno głowy, jak i odnóży u Lasiocampa trifolii jest inne.
- Załączniki
- głowa L_trifolii.jpg (72.54 KiB) Przejrzano 2089 razy
- głowa x.jpg (75.74 KiB) Przejrzano 2087 razy
-
A. crategi na Górnym Śląsku, czy w Zagłębiu ( bo Sosnowiec, to nie jest część Śląska o czym często dziennikarze nawet zapominają) to byłaby duża ciekawostka, sam nigdy tego gatunku u nas nie obserwowałem. 

Ostatnio zmieniony wtorek, 4 maja 2010, 16:00 przez Tomasz Świderski, łącznie zmieniany 1 raz.
dodaję inne ujęcie, może rozwieje wątpliwości
oczywiście podałam różne rośliny, jak narazie jednak gąsienica nic nie je, wydaje mi się że będzie przechodzić lnienie.
Fakt, byłam tak przejęta przeglądaniem zdjęć w wyszukiwarce gąsienic na lepidoptera.eu, że zupełnie nie pomyślałam o sprawdzeniu miejsc występowania
wydaje mi się, że Malacosoma castrensis mają inne ubarwienie na grzbiecie
Dziękuję, zrobione naprędce dla potrzeb nauki
nie powstałoby gdyby nie pomoc pewnego miłego Pana

pisząc, iż nie wiem co z rośliną żywicielską, chodziło mi o to, iż nie mam możliwości identyfikacji gatunku na jej podstawieAneta pisze:Jeśli chodzi o roślinę żywicielską, zawsze można podać odpowiednie i dla jednego, i dla drugiego gatunku - gąsienica wybierze sobie tę pasującą.

Rafał Celadyn pisze:No to ja Paniom troszeczkę namieszam ,już wczoraj coś mi nie pasiło z A.crategi w Sosnowcu, ale nie chciałem narażać się oznaczającemu .Mnie to wygląda na Malacosoma castrensis
Fakt, byłam tak przejęta przeglądaniem zdjęć w wyszukiwarce gąsienic na lepidoptera.eu, że zupełnie nie pomyślałam o sprawdzeniu miejsc występowania

Na marginesie ładne zdjęcie .
Dziękuję, zrobione naprędce dla potrzeb nauki

Miło wiedzieć, że jeszcze ktoś pamięta, iż Sosnowiec to ZagłębieTomasz Świderski pisze:A. crategi na Górnym Śląsku, czy w Zagłębiu ( bo Sosnowiec, to nie jest część Śląska o czym często dziennikarze nawet zapominają) to byłaby duża ciekawostka, sam nigdy tego gatunku u nas nie obserwowałem.

- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Tak jeszcze a propos głowy - ta, którą pokazał Antek należy do dorosłej gąsienicy i faktycznie różni się od tej na zdjęciach Dory. Ja natomiast mówiłam o 3. stadium - w nim głowa jest szaroniebieska, inna niż u stadium ostatniego; załączam powiększoną fotę ze schmetterling-raupe, na której łepetyna jest w miarę widoczna:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
-
Miejscowi po obu stronach Przemszy jeszcze pamiętająMiło wiedzieć, że jeszcze ktoś pamięta, iż Sosnowiec to Zagłębie

pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2010, 12:00 przez Tomasz Świderski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Wprawdzie nie są te posty w dziale o fotografii, ale warto zwrócić uwagę na zdjęcie P5045581. Ma ono bardzo dobrze dobraną głębię ostrości. Cała gąsienica jest ostro zarysowana, a przy tym tło jest lekko nieostre. Przypuszczam, że fotka była robiona w "warunkach studyjnych", bo wręcz niesposób tak ustawiś aparatu w plenerze (potrzebne jest dobre oświetlenie). Tym niemniej gratuluję dora pomysłu i wykonania. Oby więcej pokazywano nam takich zdjęć.
-
Aneto bardzo Ci dziękuję za pomocAneta pisze:Tak jeszcze a propos głowy - ta, którą pokazał Antek należy do dorosłej gąsienicy i faktycznie różni się od tej na zdjęciach Dory. Ja natomiast mówiłam o 3. stadium - w nim głowa jest szaroniebieska, inna niż u stadium ostatniego; załączam powiększoną fotę ze schmetterling-raupe, na której łepetyna jest w miarę widoczna:

Antku miło mi, iż zdjęcie Ci się podobaAntek Kwiczala pisze:Wprawdzie nie są te posty w dziale o fotografii, ale warto zwrócić uwagę na zdjęcie P5045581. Ma ono bardzo dobrze dobraną głębię ostrości. Cała gąsienica jest ostro zarysowana, a przy tym tło jest lekko nieostre. Przypuszczam, że fotka była robiona w "warunkach studyjnych", bo wręcz niesposób tak ustawiś aparatu w plenerze (potrzebne jest dobre oświetlenie).

-