Prośba o identyfikację.

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
dora29

Prośba o identyfikację.

Post autor: dora29 »

czy to Aporia crataegi ?
Załączniki
do identyfikacji.jpg
do identyfikacji.jpg (143.3 KiB) Przejrzano 2109 razy
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2010, 20:25 przez dora29, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał Dybaś

Post autor: Michał Dybaś »

tak to Aporia crataegi
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Aporia to to nie jest. Najbardziej pasuje mi Lasiocampa trifolii (okolice 3. stadium).
dora29

miałam właśnie dylemat pomiędzy tymi dwoma, może fakt, że znalazłam ją wczoraj coś wyjaśni, niestety siedziała wśród suchych traw, zatem nie wiem co z rośliną żywicielską
Awatar użytkownika
Aneta

Aporię (nawet gdyby wygląd pasował ;) ) znalazłabyś raczej na drzewie, krzaku - w każdym razie gdzieś wyżej. Oczywiście nie jest to stuprocentowa reguła, bo każda gąsienica może spaść na ziemię, ale znacznie większe prawdopodobieństwo. Jeśli chodzi o roślinę żywicielską, zawsze można podać odpowiednie i dla jednego, i dla drugiego gatunku - gąsienica wybierze sobie tę pasującą.
Co zaś do wyglądu, popatrz tu, właśnie na zdjęcia 3. stadium:
http://schmetterling-raupe.de/art/trifolii.htm
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

dora29 pisze:miałam właśnie dylemat pomiędzy tymi dwoma
Aneta pisze:Aporia to to nie jest. Najbardziej pasuje mi Lasiocampa trifolii
No to ja Paniom troszeczkę namieszam :wink:,już wczoraj coś mi nie pasiło z A.crategi w Sosnowcu, ale nie chciałem narażać się oznaczającemu :razz: .Mnie to wygląda na Malacosoma castrensis...
Pozdrawiam Rafał.
Na marginesie ładne zdjęcie :wink: .
Awatar użytkownika
Aneta

Rafał Celadyn pisze:Mnie to wygląda na Malacosoma castrensis...
To była jedna z moich dwóch opcji, ale padło jednak na L. trifolii ;)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Rzeczywiście, ubarwienie zarówno głowy, jak i odnóży u Lasiocampa trifolii jest inne.
Załączniki
głowa L_trifolii.jpg
głowa L_trifolii.jpg (72.54 KiB) Przejrzano 2089 razy
głowa x.jpg
głowa x.jpg (75.74 KiB) Przejrzano 2087 razy
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

A. crategi na Górnym Śląsku, czy w Zagłębiu ( bo Sosnowiec, to nie jest część Śląska o czym często dziennikarze nawet zapominają) to byłaby duża ciekawostka, sam nigdy tego gatunku u nas nie obserwowałem. :razz:
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 maja 2010, 16:00 przez Tomasz Świderski, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Fakt że Beskidy to już nie jest Górny Śląsk, ale mam podobny problem. Kiedyś - jakieś 10 lat temu - crataegi był strasznie pospolitym gatunkiem, palcami go łapałem. Gdzieś po 2 latach może kompletnie znikł i już go nigdy nie widziałem.
dora29

dodaję inne ujęcie, może rozwieje wątpliwości
Aneta pisze:Jeśli chodzi o roślinę żywicielską, zawsze można podać odpowiednie i dla jednego, i dla drugiego gatunku - gąsienica wybierze sobie tę pasującą.
pisząc, iż nie wiem co z rośliną żywicielską, chodziło mi o to, iż nie mam możliwości identyfikacji gatunku na jej podstawie :) oczywiście podałam różne rośliny, jak narazie jednak gąsienica nic nie je, wydaje mi się że będzie przechodzić lnienie.
Rafał Celadyn pisze:No to ja Paniom troszeczkę namieszam ,już wczoraj coś mi nie pasiło z A.crategi w Sosnowcu, ale nie chciałem narażać się oznaczającemu .Mnie to wygląda na Malacosoma castrensis

Fakt, byłam tak przejęta przeglądaniem zdjęć w wyszukiwarce gąsienic na lepidoptera.eu, że zupełnie nie pomyślałam o sprawdzeniu miejsc występowania :) wydaje mi się, że Malacosoma castrensis mają inne ubarwienie na grzbiecie
Na marginesie ładne zdjęcie .

Dziękuję, zrobione naprędce dla potrzeb nauki :grin: nie powstałoby gdyby nie pomoc pewnego miłego Pana :mrgreen:
Tomasz Świderski pisze:A. crategi na Górnym Śląsku, czy w Zagłębiu ( bo Sosnowiec, to nie jest część Śląska o czym często dziennikarze nawet zapominają) to byłaby duża ciekawostka, sam nigdy tego gatunku u nas nie obserwowałem.
Miło wiedzieć, że jeszcze ktoś pamięta, iż Sosnowiec to Zagłębie :)
Załączniki
P5045581.jpg
P5045581.jpg (128.54 KiB) Przejrzano 2112 razy
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Wg. mnie to jednak Lasiocampa trifolii (DENIS & SCHIFFERMÜLLER, 1775) :mrgreen:
Awatar użytkownika
Aneta

Tak jeszcze a propos głowy - ta, którą pokazał Antek należy do dorosłej gąsienicy i faktycznie różni się od tej na zdjęciach Dory. Ja natomiast mówiłam o 3. stadium - w nim głowa jest szaroniebieska, inna niż u stadium ostatniego; załączam powiększoną fotę ze schmetterling-raupe, na której łepetyna jest w miarę widoczna:
Załączniki
3trifolii.JPG
3trifolii.JPG (43.03 KiB) Przejrzano 2089 razy
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Tomasz Świderski

Miło wiedzieć, że jeszcze ktoś pamięta, iż Sosnowiec to Zagłębie :)
Miejscowi po obu stronach Przemszy jeszcze pamiętają :mrgreen: ...a powiedzenie, że jest inaczej to nieomal jak herezja i jest źle odbierane :razz:
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2010, 12:00 przez Tomasz Świderski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Jarosław Bury pisze:Wg. mnie to jednak Lasiocampa trifolii (DENIS & SCHIFFERMÜLLER, 1775) :mrgreen:
Teraz to i dla mnie jest jasne :wink:
Pozdrawiam Rafał.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Wprawdzie nie są te posty w dziale o fotografii, ale warto zwrócić uwagę na zdjęcie P5045581. Ma ono bardzo dobrze dobraną głębię ostrości. Cała gąsienica jest ostro zarysowana, a przy tym tło jest lekko nieostre. Przypuszczam, że fotka była robiona w "warunkach studyjnych", bo wręcz niesposób tak ustawiś aparatu w plenerze (potrzebne jest dobre oświetlenie). Tym niemniej gratuluję dora pomysłu i wykonania. Oby więcej pokazywano nam takich zdjęć.
Tomasz Świderski

Ładne zdjęcie, a rzeczywiście trudno zrobić dobrą fotkę gąsienicy. :razz:
dora29

Aneta pisze:Tak jeszcze a propos głowy - ta, którą pokazał Antek należy do dorosłej gąsienicy i faktycznie różni się od tej na zdjęciach Dory. Ja natomiast mówiłam o 3. stadium - w nim głowa jest szaroniebieska, inna niż u stadium ostatniego; załączam powiększoną fotę ze schmetterling-raupe, na której łepetyna jest w miarę widoczna:
Aneto bardzo Ci dziękuję za pomoc :)
Antek Kwiczala pisze:Wprawdzie nie są te posty w dziale o fotografii, ale warto zwrócić uwagę na zdjęcie P5045581. Ma ono bardzo dobrze dobraną głębię ostrości. Cała gąsienica jest ostro zarysowana, a przy tym tło jest lekko nieostre. Przypuszczam, że fotka była robiona w "warunkach studyjnych", bo wręcz niesposób tak ustawiś aparatu w plenerze (potrzebne jest dobre oświetlenie).
Antku miło mi, iż zdjęcie Ci się podoba :) Należy się zatem małe wyjaśnienie, owszem można powiedzieć, iż fotka powstała w "warunkach studyjnych", bo powstała na kuchennym stole, gdzie oprócz standardowego oświetlenia w postaci lampy przy suficie, użyłam lampy błyskowej :) zatem Antku z pewnością o wiele prościej byłoby zrobić to zdjęcie w plenerze, gdzie masz zapewnione równomierne oświetlenie ze wszystkich stron - oczywiście gdy dzień nie jest pochmurny - natomiast lampy błyskowej można użyć wszędzie :) robię dużo zdjęć owadów i wierz mi że te powstające w tzw warunkach studyjnych nie należą ani do najlepszych, ani do łatwych w wykonaniu, zdecydowanie wolę pracować w plenerze. Natomiast płytką głębię ostrości zastosowałam by nie sugerować osób identyfikujących rośliną na której znajduje się gąsienica.
ODPOWIEDZ