Pierwszy motylek tego roku (2010)

Piotr Michalik

Post autor: Piotr Michalik »

Dziś tez obserwowałem Celastrina argiolus.Tak ze już coraz więcej motyli lata,wreszcie!
Awatar użytkownika
Jerzy Zięba
Kontakt:

Post autor: Jerzy Zięba »

Modraszków jeszcze nie widziałem.
Wczoraj do światła przyleciały:
Earophila badiata
Lycia hirtaria
Pozdrawiam
JZ
Załączniki
P4092690x.jpg
Original image recording time:
2010:04:09 22:52:44
Image taken on:
piątek, 9 kwietnia 2010, 20:52
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
E-410
P4092690x.jpg (76.87 KiB) Przejrzano 10868 razy
P4092682x.jpg
2010:04:09 22:49:38
Image taken on:
piątek, 9 kwietnia 2010, 20:49
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
E-410
P4092682x.jpg (89.84 KiB) Przejrzano 10868 razy
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

W dolince Będkowskiej królują rusałki ceiki antiopy i inachisy poza tym nic ciekawego:)
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

A moje samice E versicolora nie złożyły dotychczas ani jednego jaja. Być może były nie zapłodnione. Potrzebna jest jedna w miarę dobra noc powinny przylecieć kolejne. Jak tylko uzyskam te jaja, wyślę wszystkim którzy o nie się do mnie zwrócili.
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

jeżeli są niezapłodnione, to można wystawić na dwór, zaraz powinny zlecieć się samce :wink:
Piotr Michalik

Post autor: Piotr Michalik »

Dziś widziadłem pierwsze 2 bielinki (Pieris napi) , i jednego kratkowca.
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

Marek Hołowiński pisze:A moje samice E versicolora nie złożyły dotychczas ani jednego jaja. Być może były nie zapłodnione. Potrzebna jest jedna w miarę dobra noc powinny przylecieć kolejne. Jak tylko uzyskam te jaja, wyślę wszystkim którzy o nie się do mnie zwrócili.

W prowadzonej hodowli, w tym i w zeszłym roku. niezapłodnione samice nie latały, po wyjściu z poczwarki i rozprostowaniu/stwardnieniu skrzydeł zaczęły po prostu wabić samce. Trwało to do momentu pierwszej kopulacji, po której podejmowały próby lotu, ale i nadal wabiły....zauważyłem, nie wiem na ile to potwierdzi się w obserwacjach kolegów, że gatunek ten często "nieco wariuje" po przechłodzeniu wyległych motyli w lodówce i być może stąd, o ile były chłodzone takie dziwne zachowania....hmm.
U mnie jedna z samic po kopulacji "nie chciała" składać jajek i po następnej też itd...w sumie złożyła tylko 8. Druga składała chętniej, ale też tylko kilkadziesiąt jaj. W ubiegłym roku były to większe liczby.
Z poczwarek przechłodzonych dodatkowo w lodówce ok.-3 stC przez około 7dni (po wylęgu pierwszych samic, kiedy na dworze jeszcze nie latały samce) do tej pory nic się nie kluje...
Tomasz Świderski

P.S
E. versicolora kopulują kilkakrotnie (przynajmniej w hodowli), czyli nie mniej ni więcej, ale zapłodnione też wabią...
Łukasz

Post autor: Łukasz »

A moje samice E versicolora nie złożyły dotychczas ani jednego jaja. Być może były nie zapłodnione. Potrzebna jest jedna w miarę dobra noc powinny przylecieć kolejne.
A czy te samice miały pełne odwłoki, czy już były raczej wyniesiony (bynajmniej nie pierwszej świeżości). Samice z pełnymi odwłokami nie są w stanie latać (co jest w zasadzie oczywiste), ale z naturze prawdopodobnie zrzucają się z czubków bardzo wysokich brzóz i szybują bądź spadają. Więc dziwi mnie to, że Pana samice mogłyby być ew. niezapłodnione. Mam dobry biotop u siebie, ale jakoś nie mogłem spotkać żadnej samicy (chociaż latały setki samców) - stąd wnioskuję, że one po prostu muszą wspinać się na szczyty drzew i tam siedzą (widziałem też kilka razy samce krążące wokół koron). W zeszłym roku znalazłem jedną o dziwo nisko na pniu, natomiast 3 lata temu dość wysoko na czeremsze. Poza tym wykluwające się osobniki zawsze siedziały na suficie klatki, co też może wskazuje na ich dość dziwne zwyczaje. Co do tej sprzed 3 lat, to mam jeszcze inną teorię spiskową. U mnie wszystkie samice były tak napchane jajami, że często spadały z gałęzi, nie mogąc się utrzymać - może tamtej również się to przytrafiło.
I potwierdzam, że nie wszystkie samice chcą składać jaja i bywają złośliwe. U mnie jedna np. po złożeniu ok. setki jaj w ciągu godziny, zwyczajnie padła (a odwłok dalej miała pełny), uprzednio dostając jakiegoś ataku (padaczkowego?)
E. versicolora kopulują kilkakrotnie (przynajmniej w hodowli), czyli nie mniej ni więcej, ale zapłodnione też wabią.
Natomiast versicolory na sto procent nie wabią kilka razy. Prawdą jest natomiast to, że każda samica, nawet trzydniowy staruszek wytwarza jakieś tam minimalne ilości zapachu, które mogą wabić samce. W hodowli miałeś zupełne inne warunki - kiedy się trzyma tak proste w rozmnażaniu ćmy w ciasnym małym pudełku, kiedy tylko samiec nadepnie na samicę od razu próbuje się do niej przyczepić.
Trochę mnie w tym roku zaintrygowały zwyczaje versicolory, bo to dość dziwaczny motyl jak dla mnie.
Tomasz Świderski

Łukaszu, twoje nie kopulowały?
hmmm ciekawe... :neutral: Moje na 100% kopulowały i to 3 4 krotnie...w zeszłym roku również... i to wabiły samce z natury...skoro wabią, to przecież i kopulują....
A piszę wabiły ponieważ wysuwały pokładełko itd...jak podczas pierwszego wabienia.
Jedynym możliwym sposobem sprawdzenia, jest próba wystawienia takiej zapłodnionej samicy z hodowli do przywabienia samców w terenie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 19:32 przez Tomasz Świderski, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Świderski

P.S
Niezapłodniona samica z pełnym odwłokiem potencjalnie potrafi latać...i przemieszczać się w sposób aktywny, o czym można się przekonać denerwując ją, natomiast najzwyczajniej w świecie jest mało ruchliwa pewnie masa ma tu znaczenie, ale może też być to przejawem zachowania instynktownego...
Łukasz

Nie napisałem że moje nie kopulowały - jak najbardziej, sam wabiłem u siebie potężne ilości brązowych amatorów. Tu moja nowa mała galeria: http://www.flickr.com/photos/48881022@N03/ Również testowałem starsze samice i nic nie przylatywało, bo pewnie gdybym zostawił taką samicę na kilkanaście minut to stado samców zrzuciłoby ją z pnia i nieźle poturbowało - wtedy kopulowałaby i z 10 razy.
Natomiast co do ich zdolności lokomocyjnych, to jak dla mnie aktywny lot nie wchodzi w grę - ja bynajmniej miałem hodowlę od samicy znalezionej w biotopie w zeszłym roku i motyle były nie dość że olbrzymie, to naprawdę miały wielkie odwłoki. Samice tylko potrafiły spowolnić opadanie na podłoże, przelatując najwyżej kilka metrów (bez podrywania się w górę). Co innego te wyniesione - po prostu szok kiedy się widzi takiego 'ociężałego' giganta latającego niczym zawisak wokół lampy.
Tomasz Świderski

Hej Łukaszu!

Galerię oglądałem jakiś czas temu, super fotki....i zatrzęsienie samców ;-) Gratulacje.
Miałem nawet pewien plan związany z wabieniem w terenie w tym roku i zrobieniem fotografii, ale upadł....(pierwsze samice wylęgły mi sie nieco za wcześnie w stosunku do pojawu w naturze) a reszta poczwarek prewencyjnie schłodzona jak na razie nie dała nowych osobników...na razie mam mało materiału hodowlanego w tym roku, i pewnie będę poszukiwać jakiegoś dodatkowego, by mieć niespokrewnione motyle w hodowli. Moje samice, kopulowały kilkakrotnie, fakt w tym roku tylko w hodowli, ale w zeszłym i w terenie...stąd twierdzę że jest to w naturze możliwe (kilkakrotna kopulacja). Jeśli potencjalnie potrafią wabić, to czemuż nie miałyby kopulować, skoro robią to w hodowli...Również aktywny lot takiej nieniosącej samicy widziałem (hodowla)
Tak na marginesie ta nasza dyskusja pokazuje jak mało czasem wiadomo o biologii i bionomii nawet wydawałoby się pospolitych gatunków, gdzie często ograniczamy się jedynie do faunistyki-stwierdzenia gatunku na danym terenie. Zachęcam zatem wszystkich do hodowli i życzę sukcesów.
Tomasz Żuk

Post autor: Tomasz Żuk »

W południowej części Wielkopolski od kilku dni latają modraszki C. argiolus, podobnie bielinki ale tylko bytomkowce P. napi.
Cytrynki Gonepteryx rhamni już składają jaja na kruszynie ( w ubiegłym roku cytrynki składały jaja dwa tygodnie wcześniej).
Od dzisiaj tj. od 17 kwietnia latają tutaj zieleńczyki C. rubi (w 2009 latały już 11 kwietnia).
Z utęsknieniem czekam na pazie królowej - jeszcze ich w tym roku nie widziałem ( w ubiegłym roku obserwowałem je od 1 maja choć w 2008 latały tutaj już 21 kwietnia).

Tomek
Tymek

Post autor: Tymek »

Cytrynka składającego jaja widzialem już w Wielkanoc http://shadowmage.nast.pl/wp-content/jajo2.jpg.

A latają może już pawice?
Awatar użytkownika
Malko

U mnie (Tarnów) dzisiaj latały Celastrina argiolus plus P.napi :) widziałem kopulujące parki
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Kutno - nadal stada pawików, mnóstwo P. napi, trochę cytrynków, a na dokładkę pierwszy samiec A. cardamines (obserwacja dzisiejsza).
Paweł Walkiewicz
Kontakt:

Post autor: Paweł Walkiewicz »

Dziś na Bagnie Całowanie liczne już samce Lycaena helle. W lasach Mazowieckiego Parku Krajobrazowego latający dziesiątkami Callophrys rubi i kilka osobników Celastrina argiolus. Wczoraj nad Wisłą w okolicy Otwocka liczny Araschnia levana.
Łukasz

Pozazdrościć, u mnie nie ma nawet bielinków... Dzisiaj cytrynki pawiki, jeden ceik, kilka postrzępionych żałobników. Atrakcją był samiec A. tau (wzięty w locie początkowo za starego polychlorosa), spodziewałem się ich najwcześniej dopiero podczas długiego weekendu.
Awatar użytkownika
Malko

Zazdroszczę C. rubi u mnie przeszukiwałem środowiska gdzie powinien być ale go nie ma:/ Dzisiaj znowu P.napi C.argiolus pojedyncza A.levana, o helle napiszę czy już się pojawił w okolicach Krakowa w tygodniu:)
Awatar użytkownika
tiktaalik

Post autor: tiktaalik »

Chyba nikt nie pisał o Colostygia pectinataria. Widziałem dziś jednego - o ile prawidłowo go rozpoznałem.
Załączniki
mx.jpg
mx.jpg (135.81 KiB) Przejrzano 10870 razy
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 2 times

Post autor: Tomasz Blaik »

Chloroclystis v-ata. Wcześnie.
Damian Sudoł

Post autor: Damian Sudoł »

U mnie C. argiolus, P. napi, I. io, G. rhamni.
Lukaszm

Post autor: Lukaszm »

plasticonoband pisze:Chloroclystis v-ata. Wcześnie.
Do mnie zawitał Horisme corticata - również bardzo wcześnie. Wygląda na to ,że wszystko nabiera rozpędu...
Awatar użytkownika
Malko

A mi się jakoś wydaje że w tym roku więcej jest N.antiopa czy też macie takie spostrzeżenia? Widuje go w miejscach w których wcześniej go nie było.
Tymek

Wczoraj byłem w Kampinosie - mnóstwo pawików, cytrynków i zieleńczyków (w niektórych miejscach, przy jagodach, po kilkadzisiąt sztuk latało, jeszcze takich skupisk nie widziałem), kilknaście żałobników (nie mam porównania akurat w Kampinosie - w zeszłym roku o tej porze było ich jednak mniej, jednak to może być kwestia pogody), do tego kilka wieszczków i bytomkowców.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 23:55 przez Tymek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Żuk

do Dawida,

Obserwacje żałobnika mam z tych samych miejsc co w poprzednich latach. Może jest ich trochę więcej. Zaskoczyła mnie natomiast ilość pawików (I. io =A. io?) są wszędzie i chyba tak liczne jak osetniki (V. cardui), które przyleciały do nas w ubiegłym roku.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Tymek pisze:Wczoraj byłem w Kampinosie - mnóstwo pawików, cytrynków i zieleńczyków (w niektórych miejscach, przy jagodach, po kilkadzisiąt sztuk latało, jeszcze takich skupisk nie widziałem), kilknaście żałobników (nie mam porównania akurat w Kampinosie - w zeszłym roku o tej porze było ich jednak mniej, jednak to może być kwestia pogody), do tego kilka wieszczków i bytomkowców.
Zieleńczyk to albo go nie ma , albo od razu całe mrowie :-). Jaka to część Kampinosu?
Tymek

No właśnie nie zawsze - u mnie na działce więcej niż 3-4 na raz raczej nie widywałem.
Kampinos - okolice cmentarza w Palmirach oraz rezerwatu Cyganka.
Tomasz Żuk

Kilka kolejnych ciepłych dni z temperaturą powyżej 16stC a są już zorzynki A. cardamines (widziałem łatwe do obserwacji niespokojne samce).
Wylęgły sie też kratkowce (A. levana) dzisiaj 20 kwietnia zobaczyłem pierwsze tegoroczne.
Pazie królowej ciągle w poczwarkach lub umiejętnie się chowają.
Tomek
Stysz

Post autor: Stysz »

18.04 pierwsze wietki (Mazowsze - EC35). I tu mam prośbę, czy byłby ktoś chętny do identyfikacji okazów?

Wietki dość liczne, zarówno na otwartych terenach jak i na skraju lasu, w miejscach suchych i wilgotnych.

Z porównania do zeszłych lat - licznie występuje także pokrzywnik, pojawiła się też latonia.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Stysz pisze:18.04 pierwsze wietki (Mazowsze - EC35). I tu mam prośbę, czy byłby ktoś chętny do identyfikacji okazów?
Wietki dość liczne, zarówno na otwartych terenach jak i na skraju lasu, w miejscach suchych i wilgotnych.
Z porównania do zeszłych lat - licznie występuje także pokrzywnik, pojawiła się też latonia.
Bez gotowania nie będzie pewności. Koniecznie trzeba ugotować, jeśli masz z tym problem - daj znać.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Dzisiaj wystarczyło kilkanaście minut w lesie by nadrobić sporo wiosennych zaległości - z rusałek sporo żałobników i to w miejscach, w których ich dawniej nie widziałem, b. dużo pawika, kratnika, pierwsze argiolusy i malwowce i co mnie szczególnie zdziwiło b. liczne samce A. tau - może gdzieś w pobliżu była samica - w jednym miejscu kręciło się ok. dwudziestu osobników...

Jeszcze jedna obserwacja - pawik zimował u mnie po prostu na zewnętrznej powierzchni drewnianych drzwi garażowych, umieszczonych na ścianie północnej budynku - przetrwał na nich nawet najostrzejsze mrozy i byłem ciekaw, czy i kiedy się obudzi. Hibernował nawet wówczas, gdy zrobiło się ciepło i śnieg już stopniał, zniknął z drzwi dopiero w okresie kwitnienia wawrzynka wilcze-łyko pod koniec marca...
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

19.IV.2010r Poznań przy UP na Wojska Polskiego Papilio machaon - w locie.
Tymek

Byłem na weekend w Beskidzie Małym - sporo pawików i cytrynków, pierwsze w tym roku pazie królowej, latały też A. tau. A po powrocie do domu czekał na mnie taki oto miernikowiec (Trochę przy nim zgłupiałem - może mi ktoś pomóc z identyfikacją?):
Załączniki
bb.jpg
2010:04:25 17:15:40
Image taken on:
niedziela, 25 kwietnia 2010, 15:15
Focus length:
125 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/5
ISO speed rating:
640
Camera-model:
Canon EOS 40D
bb.jpg (51.4 KiB) Przejrzano 10865 razy
Witas

Post autor: Witas »

Tymek pisze:Trochę przy nim zgłupiałem
Lobophora halterata :mrgreen:
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Post autor: Witek Płachta »

A u mnie dzisiaj wysyp, jeszcze w tym roku nie widzianych, samców motyka ze zdjęcia.
Oprócz tego pełno pawików, ceików, cytrynków, bielinków (napi i rapae) i jeden żałobnik.
Załączniki
Anthocharis cardamines   (Linnaeus, 1758).JPG
2010:04:25 03:29:08
Image taken on:
niedziela, 25 kwietnia 2010, 01:29
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/320 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-W55
Anthocharis cardamines (Linnaeus, 1758).JPG (100.6 KiB) Przejrzano 10863 razy
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

U mnie już są w dużych ilościach Callophrys rubi i Aglia tau.
Podobnie koszówki już wychodzą z poczwarek - od wczoraj wykluły się 4 gatunki - Rebelia sp., Epichnopterix plumella, Bijugis bombycella i Narycia duplicella.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

U mnie dzisiaj samczyk N.duplicella, całkiem spory. Niestety- łeb czarny :( Czas więc połazić za plumellą.
Tymek

Witas pisze:
Tymek pisze:Trochę przy nim zgłupiałem
Lobophora halterata :mrgreen:
Dzięki :) To był jeden z moich typów, ale jak sobie przejrzałem zdjęcia z zeszłych lat, to innaczej wyglądało.

Dzisiaj pierwszy A. cardamines przeleciał za oknem. A ja w pracy :(
Michał Kasperski

Post autor: Michał Kasperski »

Ja widziałem dużo zorzynków rzeżuchowców i pierwszy raz w tym roku 2 kratkowce.
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

A u mnie pierwszy E. tages :smile:
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

26.IV.2010r. Poznań - Pararge aegeria
Michał Kasperski

Mam pytanie, dzisiaj łowiłem motyle na polanie śródleśnej i po rozpięciu jednego z nich oznaczyłem jako Wietek Reala, łowiłem w Wielkopolsce (XT34) a jak wynika ze strony lepidoptera.eu nie występuje on na tym obszarze?
Awatar użytkownika
Aneta

Wietki identyfikuje się tylko po narządach rozrodczych. Jedyne, co możesz napisać na etykiecie bez wypreparowania kopulatorów, to Leptidea sp.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

"Wietek Reala" ? Kim był ten Real ?
Madryd ? ;)
Michał Kasperski

NO nie, jest dobrze napisana ta nazwa, jeszcze raz sprawdziłem jbc. to łac. Leptidea reali
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Nie nie odbierz mnie źle - ja się nie śmieję z Ciebie. Po prostu śmieszy mnie przetłumaczenie na nasz język nazwy łacińskiej. Często wychodzi bardzo zabawnie jak się na siłę wsadza polskie nazewnictwo.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

"Wietek Reala" ? Kim był ten Real ? Madryd ? ;)
Réal to realna postać :idea: - naukowiec, który pierwszy zdefiniował różnice morfologiczne min. w budowie narządów kopulacyjnych w obrębie kompleksu L. sinapis - reali...
The two species we know now as Leptidea sinapis (Linnaeus, 1758) and L. reali
Reissinger, 1989 were distinguished by Réal (1988) on the
basis of female genital features. He described the species
that was new to him as Leptidea lorkovicii Réal, 1988. Reissinger
(1989) replaced this name, which was preoccupied, by
reali. Lorkovic (1993) completed the morphological diagnosis,
describing differences in the male genitalia and wing
pattern.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

uff no to wtopa, biję się w pierś i odszczekuję :)
Awatar użytkownika
Malko

Dodam obserwacje z zeszłego piątku z ruczaju w krk. zorzynki, wieszczki, napi, levany, i osadniki. Jutro idę do siebie w teren i mam nadzieje na C.rubi :D
Awatar użytkownika
Aneta

Obserwacje z dziś ;) , z małego wypadu do Grotników - mnóstwo zorzynków, argiolusów, Pierisów (gł. napi). Dużo cytrynków, P. aegeria, pawików, A. levana. Pojedyncze N. antiopa i C. rubi (tego ostatniego gatunku spodziewałam się więcej). A pogoda miodzio - upał prawie jak w lipcu :mrgreen:
Załączniki
araschnia2.jpg
2010:04:30 12:10:42
Image taken on:
piątek, 30 kwietnia 2010, 10:10
Focus length:
62 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/4.8
ISO speed rating:
64
Camera-model:
KODAK EASYSHARE Z915 DIGITAL CAMERA
araschnia2.jpg (150.69 KiB) Przejrzano 10935 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 30 kwietnia 2010, 17:42 przez Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Malko

Aneta pogoda iście wakacyjna u mnie bez C.rubi a po niego głównie się dzisiaj;/ spróbuje jutro. A dzisiaj dosłownie widziałem całe stada P.machaon byłem w szoku nigdy tyle na raz ich nie widziałem!!! Poza tym pojedyncza N.antiopa:) i Dużo Aglia tau ale napisze o tym w innym poście. I niestety pierwsze słońce zostawiło mnie z czerwoną skórą będę w nocy cierpiał;/
Stysz

Post autor: Stysz »

Nie ma 100% pewności, ale widziałem dziś w Warszawie argiadesa.
Paweł Walkiewicz
Kontakt:

Post autor: Paweł Walkiewicz »

Pod Otwockiem pierwsze Boloria dia, Erynnis tages i Phragmatobia fuliginosa.
Awatar użytkownika
tiktaalik

Czy istnieje jakiś sposób, aby przywabić Aglia tau, coby tak nie latal jak wariat?
Przy okazji zdjecia kratkowca umieszczonego przez Anetę zadam pytanie. Czy mi się tylko wydaje, czy forma levana jest mniejsza od formy prorsa? No i taka uwaga, ze ze zlożonymi skrzydełkami prezentuje się jednak zdecydowanie piękniej.
Załączniki
araschna.jpg
araschna.jpg (136.97 KiB) Przejrzano 10944 razy
Awatar użytkownika
Aneta

tiktaalik pisze:Czy mi się tylko wydaje, czy forma levana jest mniejsza od formy prorsa?

Nie zauważyłam, aby było to ujęte w kluczu czy innym piśmiennictwie, ale mam podobne obserwacje. Forma wiosenna jest nie tylko mniejsza pod względem rozpiętości, ale ma też odrobinę węższe skrzydła.
No i taka uwaga, ze ze zlożonymi skrzydełkami prezentuje się jednak zdecydowanie piękniej.
Tylko trzeba mieć szczęście albo dobry sprzęt, żeby utrafić taką pozę ;) Moje dzisiejsze kratkowce latały jak wariaty, co chwilę przeganiając każdego motyla, który chociaż zahaczył o ich terytorium - nawet wielokrotnie większe od nich pawiki.
Awatar użytkownika
tiktaalik

No tak, normalnie też bym nie uchwycił. Ale zbliżał się już wieczór i parka (na zdjęciu jeden z 2 exx.) odpoczywalą już na zeszłorocznym baldachu. Mogłem je praktycznie wziać do ręki.
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Post autor: Jarosław Wenta »

To ja dorzucę swoją parkę z 29 kwietnia :twisted:
Załączniki
P1640423.jpg
2010:04:29 12:56:20
Image taken on:
czwartek, 29 kwietnia 2010, 10:56
Focus length:
27.8 mm
Shutter speed:
1/320 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ50
P1640423.jpg (137.5 KiB) Przejrzano 10948 razy
P1640418a.jpg
2010:04:29 12:55:19
Image taken on:
czwartek, 29 kwietnia 2010, 10:55
Focus length:
10.4 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ50
P1640418a.jpg (147.19 KiB) Przejrzano 10930 razy
P1640403.JPG
2010:04:29 12:52:53
Image taken on:
czwartek, 29 kwietnia 2010, 10:52
Focus length:
18.1 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ50
P1640403.JPG (94.42 KiB) Przejrzano 10933 razy
Awatar użytkownika
tiktaalik

Nawet czulki ostre i wyraźne, czego nie udaje mi się osiągnąć. Kratkowiec ma przepiękne żarzące się na pomarańczowo zakończenia czułków.
mam podobne obserwacje. Forma wiosenna jest nie tylko mniejsza pod względem rozpiętości, ale ma też odrobinę węższe skrzydła.
A wiec to nie złudzenie. Masz moze pomysł, dlaczego zachodzi owa różnica?
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Dzisiaj pierwszy tegoroczny P.machaon.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

dlaczego zachodzi owa różnica?
Zapewne chodzi o warunki temperaturowe rozwoju gąsienic. Forma levana wylęga się z zimujących poczwarek - gąsienice tej formy żerują we wrześniu, a czasem nawet w październiku. Natomiast gąsienice formy letniej (prorsa) żerują w czerwcu - mają wtedy znacznie lepsze warunki temperaturowe i być może wyrastają do większych rozmiarów, stąd i motyle są większe.
Awatar użytkownika
tiktaalik

Mniej wiecej w tym kierunku podążały i moje myśli. Dzięki Tobie uległy one sprecyzowaniu. Zastanawialem się jeszcze, czy mniejsze rozmiary poczwarki mogą być nie tylko koniecznością wyniklą z deficytem pokarmowym, ale i adaptacją. Mniejsza objętość to mniejsza utrata ciepła. Ale to zapewne błedne spekulacje - przecież zimno nie szkodzi stadiom w diapauzie, prawda?
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Łąki wokół torfowisk orawsko-nowotarskich, 01 maja 2010.

1. Wreszcie pojawiły się zorzynki. Widziałem blisko 10 szt.
2. Jak oszalałe gonią się C. rubi ; pierwsze sztuki
3. Od tygodnia sporadyczne spotkania z modraszkami argiolusami
4. Dużo bielinków napi
5. W zacisznych miejscach urzędują Nymphalis antiopa
6. Pojedyncze i nieliczne kratkowce
7. Bardzo dużo gąsienic Lasiocampa quercus (załączam fotkę deszczową)
8. Miejscami dużo gąsienic C. dominula (żrą nierozwinięte bazie iwy na cienkich gałązkach (załączam zdjęcie tej, która wybrała inne danie)
Załączniki
P1640686.JPG
2010:05:01 13:42:37
Image taken on:
sobota, 1 maja 2010, 11:42
Focus length:
28.2 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ50
P1640686.JPG (88.34 KiB) Przejrzano 10930 razy
P1640561.JPG
2010:05:01 10:28:50
Image taken on:
sobota, 1 maja 2010, 08:28
Focus length:
23.5 mm
Shutter speed:
1/640 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ50
P1640561.JPG (86.88 KiB) Przejrzano 10931 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Mniejsza objętość to mniejsza utrata ciepła
Utrata ciepła jest istotna dla zwierząt stałocieplnych. Owady nimi nie są, więc, jak sam słusznie zauważasz, to błędna spekulacja.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

no zaczyna się rozkręcać rusałka ceik, Anthocharis cardamines (samiec),listkowiec cytrynek
Awatar użytkownika
Malko

Ceik lata od zimy:) a skąd wziąłeś nazwę listkowiec cytrynek? W nowej literaturze jest tylko Latolistek cytrynek. Dodam od siebie, że wczoraj latały bardzo licznie znowu kratkowce i złapałem jednego wietka jak się wygotuje to dam znać:)
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Ja w piątek widziałem pierwszego w tym roku u mnie Papilio machaon. Samiczka :smile: Dała się w rękę złapać :smile:
Awatar użytkownika
Oxyartes15

Post autor: Oxyartes15 »

W Żywcu od groma kratkowców, wyjątkowo dużo Pieris brassicae - głównie samce
Zorzynek rzeżuchowiec też bardzo liczny
Pojedyncze sztuki Celastrina argiolus
W rezerwacie przyrody Grapa pojawiły się Pararge aegeria
Z większych rusałek oczywiście Inachis io i Aglais urticae
I to co mnie najbardziej cieszy, jak co roku bardzo liczne Papilio machaon :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

zorzynka muszę sobie do kolekcji złapać
Tomasz Żuk

Okolice Ostrowa Wielkopolskiego - dzisiaj tj. 5 maja pierwsze tegoroczne obserwacje P. machaon (paź królowej). Wreszcie.
Od dzisiaj latają tutaj też P.brassicae (kapustniki), dużo wcześniej pojawiły się P.rape i P. napi.

Tomek
Awatar użytkownika
Witek Płachta

A ja mam pytanko co może o tej porze latać podobnego do Argynnis paphia? 2 maja widziałem podobnego do niego motyla i byłem pewien że to on tyle że jak sie później doczytałem to na niego o wiele za wcześnie. Niestety motyl nie chciał usiąść by mu się lepiej przyjrzeć jednak w tamtym miejscu wielokrotnie w poprzednich latach widywałem A.paphia więc byłem przekonany że to on.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Jest tam gdzieś w pobliżu bukowy las :?:
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Witek Płachta pisze:A ja mam pytanko co może o tej porze latać podobnego do Argynnis paphia? 2 maja widziałem podobnego do niego motyla i byłem pewien że to on tyle że jak sie później doczytałem to na niego o wiele za wcześnie. Niestety motyl nie chciał usiąść by mu się lepiej przyjrzeć jednak w tamtym miejscu wielokrotnie w poprzednich latach widywałem A.paphia więc byłem przekonany że to on.
W moim przypadku były to samce Aglia Tau polatujące wzdłuż drogi trawersującej stok porośnięty nieco wyżej lasem bukowym. Poniżej drogi buczyny nie było, tuż nad drogą były gęste zarośla zasłaniające ową buczynę i do łba mi nie przyszło, że to ona. Na domiar złego w tym czasie był tam Nymphalis polychloros (pisałem o tym), z którym A.Tau myliłem w locie. Teraz, po dokładnym spenetrowaniu terenu i przyjrzeniu się tym motylom w locie:
Aglia Tau - lot trzepoczący, co chwila lekkie przepadnięcie lub "skok w bok", najczęściej metr nad ziemią, typowe patrolowanie - lada tą samą trasą, patrolując dość duży obszar (o boku 100m na przykład). B. podobny do A. paphia (miodowy odcień). I za cholerę nie siada :evil:
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Jarosław Bury pisze:Jest tam gdzieś w pobliżu bukowy las :?:
Typowo bukowy las nie, ale jest kilka niewielkich buków w drugim piętrze. Motyl latał wokół posesji graniczącej z lasem i do pododdziału z tymi bukami miał ok 50 m. Tak patrząc na ten gatunek nawet bym się i ku niemu skłaniał dlatego że w locie udało mi się zauważyć wąskie zaciemnienie w niewielkiej odległości od krawędzi skrzydła.
Może jeszcze uda się mi go namierzyć (jeszcze się z tym gatunkiem u siebie nie zetknąłem)
Dzięki za pomoc.
karol123mol

Post autor: karol123mol »

a może to była Issoria lathonia (Dostojka latonia)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Issoria lathonia jest wyraźnie mniejsza od malinowca (i od zyski), i raczej chętnie siada na kwiaty, co jest sprzeczne z informacją Witka:
Niestety motyl nie chciał usiąść
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Witek, z twojego opisu wynika, że o tej porze mogła to być tylko Aglia tau :wink:
Awatar użytkownika
Witek Płachta

a może to była Issoria lathonia (Dostojka latonia)
Na pewno nie. Znam tego motyla na tyle dobrze że na 100% nie była to Issoria lathonia.
EDIT
Adam Larysz pisze:Witek, z twojego opisu wynika, że o tej porze mogła to być tylko Aglia tau :wink:
Tego gatunku nie brałem wcześniej pod uwagę gdyż nigdy go u mnie nie obserwowałem ale teraz myślę że może to być on.
Dziękuję. Witek.
Witas

Post autor: Witas »

Witek Płachta pisze:A ja mam pytanko co może o tej porze latać podobnego do Argynnis paphia? 2 maja widziałem podobnego do niego motyla i byłem pewien że to on tyle że jak sie później doczytałem to na niego o wiele za wcześnie. Niestety motyl nie chciał usiąść by mu się lepiej przyjrzeć jednak w tamtym miejscu wielokrotnie w poprzednich latach widywałem A.paphia więc byłem przekonany że to on.
Ładnych parę lat temu, pewiem bardzo młody adept entomologii :razz: też ganiał za malinowcem w maju. Jakież było jego zdziwienie, jak złapał zyskę. Co do Issoria lathonia, to jest przecież o połowę mniejsza.
ODPOWIEDZ