Pierwsze dwa okazy zostały odłowione,przy pomocy feromonów syntetycznych Młoszowa CA95 ,07.06.2007 ,leg .W.Zajda,R.Celadyn.Po upewnieniu sie co do poprawności oznaczenia,za co dzięki obydwu odkrywcom

Panie Marku uczę sie o przeziernikach pisze od czsu do czasu z Witasem i Rafałem Celadynem oczywiście nic jeszcze nie znalazłem prosze Pana o literature o przeziernikach i parę rad. Czy to opracowanie o przeziernikach na jurze powstało jesli tak to prosiłbym o ten tekst jestem z jury dokładnie z Olkusza. Pozdrawiam i z góry dziękuję mój meil rajurek@interia.plMarek Hołowiński pisze:Trochę mnie peszą te posty.Rafał, to właśnie dzięki Twoim obserwacjom mogłem pozyskać do hodowli żerowiska tego przeziernika. Po kilku tygodniach są już pierwsze motyle.
Przy okazji zachęcam koleżanki i kolegów do bliższego poznawania Sesiidae. Jest tu jeszcze sporo do zrobienia. Jeszcze około 20 lat temu znanych było w Polsce 22 gatunki, obecnie już 31. Nadal jest jeszcze kilka możliwych do znalezienia. Ponadto są gatunki których obecności nie udało się potwierdzić od kilkudziesięciu lat. Warto by też popracować nad ich rozmieszczeniem w kraju. Jest parę gatunków znanych z pojedynczych stanowisk, a wydaje się że powinny występować szerzej.
Marek Hołowiński pisze:Tym razem przyleciały dwa S andrenaeformis. Jest to pierwsze stanowisko tego gatunku na Polesiu Lubelskim.
Kali u mnie już przekwitać... Dziewczyny andre nie być ukontentowane (chłopy również).Rafał Celadyn pisze:...na południu pewnie zaczną w tym tygodniu, bo pogoda nie rozpieszczała ,optimum będzie pewnie od 10-go do 25go(patrząc po etykietach)generalnie zgrywa się to z początkiem kwitnienia kaliny,bez feromonów może być ciężko wypatrzyć imago ,raz tylko spotkałem samicę na kwiatach kaliny.
![]()
Rafał