Catocala fulminea ?
-
Catocala fulminea ?
Będąc na działce, w czasie nocnego wabienia motyli na "miksturę" znalazłem gąsienicę prawdopodobnie Catocala fulminea (charakterystyczny kolec, ale prosiłbym o potwierdzenie kogoś bardziej doświadczonego) pod śliwą mirabelką. Atakowały ją mrówki, ale udało mi się ją ocalić.
Ktoś może doradzić jak poprowadzić hodowle by osiągnąć imago ? Oraz czy wymaga zimowania, bądź jest szansa że motyl dorosły wykluje się jeszcze w te wakacje?
Gąsienica jeszcze wczoraj żerowała, ale dziś stała się mało ruchoma, weszła w liść i zaczęła robić oprzęd zanim zdążyłem przenieść do lepszego pojemnika niż słoik. Próbować ją przenieść czy dać jej święty spokój?
Ktoś może doradzić jak poprowadzić hodowle by osiągnąć imago ? Oraz czy wymaga zimowania, bądź jest szansa że motyl dorosły wykluje się jeszcze w te wakacje?
Gąsienica jeszcze wczoraj żerowała, ale dziś stała się mało ruchoma, weszła w liść i zaczęła robić oprzęd zanim zdążyłem przenieść do lepszego pojemnika niż słoik. Próbować ją przenieść czy dać jej święty spokój?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:25 10:24:40Image taken on:niedziela, 25 maja 2014, 08:24Shutter speed:1/126.59830358273 SecF-number:f/2.4ISO speed rating:100Camera-model:Lumia 520Coordinates:51 17 5.948/ 19 41 36.5629Google Maps:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Catocala fulminea ?
Zdjęcie jest mało wyraźne, ale gąsienica wygląda na dosyć sporą, więc jeśli żerowała na śliwie, to może to być C. fulminea. Skoro rozpoczęła robić oprzęd, to zostaw ją w spokoju, aż się przepoczwarczy, potem możesz ewentualnie przenieść cały oprzęd z poczwarką w inne, korzystniejsze do wylęgu motyla "lokum". Gatunek zimuje jako jajo - z tej poczwarki motyl powinien się wylęgnąć jeszcze w tym sezonie (przypuszczalnie w czerwcu).
-
Na zdjęciu gąsienica w słoiku jest do góry nogami, głową w dół, ogólnie z wyglądu niemalże identyczna co 1st zdjęcia wyświetlane u wujka google. Jedynie znacznie ciemniejsza. Gąsienica dość spora, słoik 1 Litrowy, więc jakieś porównanie co do wielkości jest. Atakowana była przez kilkanaście mrówek, więc mam nadzieje że nie wpłynie to negatywnie na jej dalszy rozwój.
Gąsienica owinęła się w liście, od spodu widoczny jest oprzęd, wręcz przykleiła się do słoika. Jutro zrobię wyraźniejsze zdjęcie i wrzucę. Więc posłucham rady by zostawić ją w spokoju.
Małe pytanko. Za kilka dni jak oprzęd stwardnieje, mogą ją bez ryzyka spróbować oderwać i przenieść do hodowlarki, czy lepiej pozostawić w słoju i niech w nim przepoczwarczy?
Gąsienica owinęła się w liście, od spodu widoczny jest oprzęd, wręcz przykleiła się do słoika. Jutro zrobię wyraźniejsze zdjęcie i wrzucę. Więc posłucham rady by zostawić ją w spokoju.
Małe pytanko. Za kilka dni jak oprzęd stwardnieje, mogą ją bez ryzyka spróbować oderwać i przenieść do hodowlarki, czy lepiej pozostawić w słoju i niech w nim przepoczwarczy?
lepiej zostaw w słoikuMałe pytanko. Za kilka dni jak oprzęd stwardnieje, mogą ją bez ryzyka spróbować oderwać i przenieść do hodowlarki, czy lepiej pozostawić w słoju i niech w nim przepoczwarczy?