Hodowla Samia cynthia sp.ricini
-
- UTM: Sosnowiec
- Specjalność: Lepidoptera
Hodowla Samia cynthia sp.ricini
Zakupiłem 100 gąsienic Samia cynthia sp.ricini L1/L2 Mam pytanie czy ktoś hodował już ten gatunek
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:06 19:32:42Image taken on:wtorek, 6 maja 2014, 17:32Focus length:10.2 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ8
-
Re: Hodowla Samia cynthia sp.ricini
.
- Załączniki
-
- P1160299.JPG (44.97 KiB) Przejrzano 10170 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:06 19:32:42Image taken on:wtorek, 6 maja 2014, 17:32Focus length:10.2 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ8
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Ja też hodowałem ten gatunek. Normalna temperatura pokojowa zupełnie wystarczała, wylęgają się bez problemów w warunkach lekko podwyższonej wilgotności. Hodowałem na ligustrze.
- Antek Kwiczala †
Jedyny istotny problem, z jakim się możesz zetknąć, to efekt hodowli wsobnej. Nigdy dokładnie nie wiemy, które to jest pokolenie hodowlane. Gąsienice zachowują się normalnie. Problem zaczyna się przy przepoczwarczaniu. Gąsienica nie robi oprzędu na gałązce, ale przepoczwarcza się na spodzie hodowlarki - bez robienia oprzędu. To sygnał alarmowy - spora część poczwarek będzie zdeformowana, motyle mają spory problem z wylęgiem i nie chcą rozprostowywać skrzydeł. Spory procent poczwarek ginie.
-
-
podczepię się pod wątek, by nie dublować tematu. Również zakupiłem kilka dni temu w/w gatunek. Moje pytanie: czy można hodować go na ligustrze jajolistnym (ligustr jajolistny) - o charakterystycznych biało-zielonych liściach. Mam żywopłot właśnie z tego gatunku, gąsienice w hodowlarce jak narazie unikają go (nie podejmują żerowania na nim, ani nie wchodzą na niego), wciąż pozostając na lekko już powiędniętym ligustrze zwyczajnym (wciąż jedzą go).
-
- Antek Kwiczala †
Ligustr jajolistny (L. ovalifolium) jest wymieniany jako roślina pokarmowa tej pawicy. Problem w tym (pisałem już o tym w innym wątku), że gąsienice niektórych gatunków motyli bardzo niechętnie zmieniają roślinę pokarmową, nawet jeśli teoretycznie mogłyby na niej żerować.
Spróbuj zrobić taki eksperyment - zrób wywar z liści ligustru pospolitego i skrop nim liście Twojego ligustru. Może zaczną na nim żerować.
Spróbuj zrobić taki eksperyment - zrób wywar z liści ligustru pospolitego i skrop nim liście Twojego ligustru. Może zaczną na nim żerować.
-
Niestety, nie podziałało, o ile z początku zaczęły tolerować przebywanie na nim, to nie ruszyły go. Później zaczęły chodzić naokoło pojemnika (podejrzewam) że w poszukiwaniu pokarmu. Jestem widocznie zmuszony pozostać przy zwykłym ligustrze. W każdym bądź razie dziękuję za radę.
Mam natomiast inne pytanie, jaka jest ilość wylinek gąsienic? Z tego co wyczytałem na forum w innych wątkach pojawiały się informacje że od L1 do L5-L8, w zależności od gatunku? Tutaj jest podobnie?
Oraz jaki jest okres pojawienia się imago od momentu zrobienia kokonu przez gąsienice?
Mam natomiast inne pytanie, jaka jest ilość wylinek gąsienic? Z tego co wyczytałem na forum w innych wątkach pojawiały się informacje że od L1 do L5-L8, w zależności od gatunku? Tutaj jest podobnie?
Oraz jaki jest okres pojawienia się imago od momentu zrobienia kokonu przez gąsienice?
- Antek Kwiczala †
Gąsienice S. ricini mają 5 stadiów, co oznacza, że mają 4 wylinki a po 5 stadium następuje przepoczwarczenie. Okres od przepoczwarczenia do wylęgu motyla trwa około 4 tygodni, ale bardzo wiele zalaży od temperatury.jaka jest ilość wylinek gąsienic?
-
Temperatura odgrywa bardzo ważną role gdy jest +16 stopni to gąsienice rosną wolno najlepsza temperatura dla tego gatunku to +24/25 stopni
-
Moje gąsienice Samia cynthia sp.ricini ładnie rosną
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:29 19:32:07Image taken on:czwartek, 29 maja 2014, 17:32Focus length:12.2 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ8
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Nie trzymaj wszystkich w jednym pojemniku bo jak się trafi wirus to wytnie Ci wszystkie. Jak masz 100 to trzymaj je osobno tak około po 20 sztuk. Gdy zauważysz że którać marnieje, albo zdycha natychmiast wszystkie z tego pojemnika do osobnych małych pojemników.
Hodować możesz ten gatunek nawet na sałacie choć to teraz nie jest konieczne bo normalnego pożywienia za oknem jest dostatek.
Hodować możesz ten gatunek nawet na sałacie choć to teraz nie jest konieczne bo normalnego pożywienia za oknem jest dostatek.
Jeśli zdecydujesz się na sałatę to spróbuj pozyskać taką, która nie jest przeznaczona do masowej sprzedaży (własny ogródek, albo sąsiedzi).Hodować możesz ten gatunek nawet na sałacie choć to teraz nie jest konieczne bo normalnego pożywienia za oknem jest dostatek.
Piszę o tym ponieważ kiedyś hodowałem świerszcze na "karmówkę". Po tym jak nakarmiłem je kupną sałatą, umytą i wysuszoną wszystkie świerszcze dostały drgawek i padły.
Sytuacja powtórzyła się dwukrotnie więc to nie mógł być jakiś ewenement.
Pozdrawiam,
RW
-
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 2 times
Przy okazji spytam, bo nigdy tego nie wiem. Stadia określamy literą "L" i cyfrą. Np. L2, to gąsienica przed czy po drugim linieniu?
- Antek Kwiczala †
Wszystko musi mieć swój początek. Gąsienica rozpoczyna od wylęgu z jaja i to jest jej pierwsze stadium (L1) - a stadium to kończy się pierwszym linieniem. Odpowiedz sobie teraz sam na pytanie które zadałeś, czy
Rachunek prosty - czekam na odpowiedźL2, to gąsienica przed czy po drugim linieniu?
-
moje zaczynają tworzyć pierwsze oprzędy, 3 z 13 już kokony zrobiły
-