koszyczek
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
koszyczek
Witam!
Czy z tego zdjęcia da się oznaczyć gatunek tej koszówki? Długość ok. 4 czy 5 mm. Pytanie jedynie z ciekawości, nie zebrałem go.
Zdjęcie zrobione 2 czerwca na ścianie domu. Kwadrat DA81
Czy z tego zdjęcia da się oznaczyć gatunek tej koszówki? Długość ok. 4 czy 5 mm. Pytanie jedynie z ciekawości, nie zebrałem go.
Zdjęcie zrobione 2 czerwca na ścianie domu. Kwadrat DA81
- Załączniki
-
- koszyczek.jpg (64.9 KiB) Przejrzano 4747 razy
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
-
- Podziękował(-a): 3 times
Re: koszyczek
Podczepię się - czy na moim zdjęciu też jest koszyk P. betulina? Rez. Jezioro Fletnowskie k. Grudziądza, 2.08.17. Podobne wydają mi się też koszyki Canephora hirsuta i Sterrhopterix fusca, ale sam nie potrafię rozsądzić, który to gatunek (zdaję sobie sprawę, że być może się nie da ze zdjęcia).
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:08:02 12:01:46Image taken on:środa, 2 sierpnia 2017, 10:01Focus length:5 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot SX20 IS
-
Wracam do tego tematu, chyba trochę mądrzejszy. P. betulina to jednak nie będzie, waham się między wspomnianymi w poprzednim poście C. hirsuta i S. fusca, skłaniając się bardziej do tego pierwszego gatunku. Porównałem na innym zdjęciu wielkość koszyczka z moim kciukiem i wyszło, ze koszyczek ma nieco ponad 2,5 cm. Myślę że taka informacja nie jest bez znaczenia. Czy można na tej podstawie stwierdzić, że to Canephora hirsuta?
- Adam Larysz
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
-
Trochę mi to zajęło, ale najważniejsze że z dobrym skutkiem Dzięki za potwierdzenie.Adam Larysz pisze:Tak, dobrze kombinujesz, to koszyk C. hirsuta