zmierzchnica trupiagłówka
zmierzchnica trupiagłówka
koledzy nie wiem czy widzieliście na stronie zawisaki polski baza danych jest wpis o zmierzchnicy zaobserwowanej w Pile i to para jak myślicie prawda to?
Re: zmierzchnica trupiagłówka
Nie widziałem tej strony,ale skoro A.atropos zalatuje do skandynawi to chyba możliwe; ja widziałem ten gatunek w okolicach Olsztyna.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Do takich rewelacji podchodziłbym dość ostrożnie, nie wiem kto poczynił te obserwacje i czy okazy dowodowe zostały zebrane. Trupia główka zwykle pojawia się pojedynczo i bardzo rzadko, dlatego "para" zmniejsza prawdopodobnieństwo niemal do zera - przynajmniej dla mnie.rajurek pisze:koledzy nie wiem czy widzieliście na stronie zawisaki polski baza danych jest wpis o zmierzchnicy zaobserwowanej w Pile i to para jak myślicie prawda to?
Mnie doszły słuchy, że w Polsce znaleziono kokony zmierzchnicy!
Nie wiem ile w tym prawdy ale nawet opowiadał mi o takim zjawisku nauczyciel ochrony. Nie pamiętam gdzie one były znalezione
Nie wiem ile w tym prawdy ale nawet opowiadał mi o takim zjawisku nauczyciel ochrony. Nie pamiętam gdzie one były znalezione
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Wow, no jeśli "nauczyciel ochrony" znalazł kokony zmierzchnicy to gość jest niesamowitytempelik pisze:Mnie doszły słuchy, że w Polsce znaleziono kokony zmierzchnicy!
Ja znalazłem poczwarkę trupiej główki w ziemniakach kilka lat temu chyba 2. Wziąłem poczwarkę do domu i wykluło się imago ale niestety nie w pełni się rozwinęła ;( Ale i tak było to niesamowite przeżycie gdy wydawała piskliwy dźwięk . Pozdrawiam.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Widziałem ten opis:
Cytuję:
"Wieczór, godz. 20, piękna parka siedzi obok siebie na pniu drzewa (orzech włoski)w moim ogrodzie"
popatrzcie co znalazłem:
tutaj
gościu wziął powojowca za trupią główkę
Cytuję:
"Wieczór, godz. 20, piękna parka siedzi obok siebie na pniu drzewa (orzech włoski)w moim ogrodzie"
popatrzcie co znalazłem:
tutaj
gościu wziął powojowca za trupią główkę