Lampa żarowo rtęciowa oraz ekran
Lampa żarowo rtęciowa oraz ekran
Witam,
Mam pytanie odnośnie lampy, której zdjęcie załączyłem poniżej, a mianowicie czy ktoś z Forumowiczów mógłby się wypowiedzieć na temat efektów przy wabieniu na światło lampą o takiej mocy ?
Niestety w hurtowni, w której kupowałem ową lampę nie chcieli mi sprowadzić z tej samej firmy o mocy 500W, więc wziąłem co mieli w przystępnej cenie.
Jako potencjalny ekran zamówiłem ten statyw wraz z tłem w kolorze białym https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-tel ... 63a8ce2206
Mam nadzieje, że to wszystko razem zagra i uzyskam jakiś porządniejszy efekt
Pozdrawiam,
Mateusz
Mam pytanie odnośnie lampy, której zdjęcie załączyłem poniżej, a mianowicie czy ktoś z Forumowiczów mógłby się wypowiedzieć na temat efektów przy wabieniu na światło lampą o takiej mocy ?
Niestety w hurtowni, w której kupowałem ową lampę nie chcieli mi sprowadzić z tej samej firmy o mocy 500W, więc wziąłem co mieli w przystępnej cenie.
Jako potencjalny ekran zamówiłem ten statyw wraz z tłem w kolorze białym https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-tel ... 63a8ce2206
Mam nadzieje, że to wszystko razem zagra i uzyskam jakiś porządniejszy efekt
Pozdrawiam,
Mateusz
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Re: Lampa żarowo rtęciowa oraz ekran
Używałem tych lamp m. in. w Grecji.
Coś tam do nich leci.
Wiadomo, że żarówa o mocy 250 W jest mniej skuteczna, niż 500 W.
Ogólnie jednak nie tylko o moc chodzi, ale o widmo, o ekran, o całą konstrukcję urządzenia do wabienia i o 187625 innych elementów/czynników, które decydują o finalnym efekcie naszych starań.
Po prostu odpal ustrojstwo i patrz co się wydarzy.
Coś tam do nich leci.
Wiadomo, że żarówa o mocy 250 W jest mniej skuteczna, niż 500 W.
Ogólnie jednak nie tylko o moc chodzi, ale o widmo, o ekran, o całą konstrukcję urządzenia do wabienia i o 187625 innych elementów/czynników, które decydują o finalnym efekcie naszych starań.
Po prostu odpal ustrojstwo i patrz co się wydarzy.
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 5 times
Uważam że żarówka jest dobra do ekranu. Sam z takiej korzystam od wielu lat i nie mam zamiaru zmieniać.
Do tej żarówki można dodać dodatkowe źródła światła w paśmie UV, ale nie jest to konieczne.
Stelaż wydaje się być zbyt delikatny, ale to się okaże podczas łowów przy wietrznej pogodzie
Do tej żarówki można dodać dodatkowe źródła światła w paśmie UV, ale nie jest to konieczne.
Stelaż wydaje się być zbyt delikatny, ale to się okaże podczas łowów przy wietrznej pogodzie
Marek mnie uprzedził. Przygotuj sobie zawczasu odciągi (po dwa na kazdy bok) bo odrobina wiatru i ta konstrukcja leży. Do tego szpilki (jak do namiotu) do przytwierdzenia płachty. Ta 250tka jest bardzo dobra.
Wykonałem odboje ze sznurka po trzy na każdą nogę, mocowane śledziami do podłoża, jedynie nie mam pomysłu na wieszak lampy przed ekranem.
Przy tej dość lichej konstrukcji zostaje Ci tylko wbijana sztyca/drazek/rurka z umocowaną na szczycie oprawką i wbijana w podłoże przed ekranem. Gorzej gdy podłoże skaliste. Kombinuj
- adam k.
- UTM: CB 72
- Specjalność: Microlepidoptera
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 4 times
Żarówkę można zawiesić na kawałku rurki alu., zasada "wagi". Jak będziesz zainteresowany detalami napisz na pocztę.
Jak napisałem, przy tej konstrukcji nie sądzę żeby to był dobry pomysł. Poprzeczka będzie się gieła.
- adam k.
- UTM: CB 72
- Specjalność: Microlepidoptera
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 4 times
Stało się, pomysł podpasowania tła jako ekranu był złym pomysłem, są lepsze i sprawdzone w praktyce.