Atlas rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: Atlas rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce
Nie, ale termin tegoroczny pozostaje aktualny.
Przy okazji pytanie do motylarzy: Dlaczego tak mało osób uczestniczy w sympozjach ?
Przy okazji pytanie do motylarzy: Dlaczego tak mało osób uczestniczy w sympozjach ?
Od trzech lat uczestniczę co roku, w tym niestety miałem inne plany. Ale zgodzę się z Tobą Grzesiek, że mało jest ludzi na sympozjach w porównaniu z ilością ludzi zajmujących się motylami.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Miejsca spotkań są zwykle atrakcyjne entomologicznie, dodatkowym atutem jest możliwość spotkania specjalistów, oznaczania posiadanych okazów i ogólnej integracji. W tak dużym kraju jak Polska uczestnictwo 30-40 osób w sympozjum (w tym profesjonaliści i osoby towarzyszące) można nazwać "skromnym".Malko pisze:Od trzech lat uczestniczę co roku, w tym niestety miałem inne plany. Ale zgodzę się z Tobą Grzesiek, że mało jest ludzi na sympozjach w porównaniu z ilością ludzi zajmujących się motylami.
- kajzer999
- UTM: FB55
Czy coś w trawie piszczy, że się tak wyrażę?Grzegorz Banasiak pisze:Nie, ale termin tegoroczny pozostaje aktualny.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Raczej popiskuje. Ale jest na dobrej drodze.kajzer999 pisze:Czy coś w trawie piszczy, że się tak wyrażę?Grzegorz Banasiak pisze:Nie, ale termin tegoroczny pozostaje aktualny.
... ja też już o to nie zapytam...PawełB pisze:Ta ksiazka to już mityczny sw. Graal lepidopterologii. Ja tu już nie zadaję pytań "kiedy?"
Jedyne pytanie na które obecnie chciałbym znać odpowiedź brzmi "czy w ogóle kiedyś???"
Może pomysł opublikowania II wydania drukiem został już kompletnie zarzucony, a po prostu nic o tym nie wiem???
Jeśli ktoś z Sekcji Lepidopterologicznej PTEnt ma jakiekolwiek informacje - będę bardzo wdzięczny za info
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Wbrew tytułowi wątku, jak rozumiem chodzi o "Wykaz rozmieszczeniowy motyli Polski". Z tego co wiem, prace zostały zakończone, tekst napisany i poprawiony. Oczekuje na druk. Nie jest to żaden święty Graal ale książka będzie zawierać aktualną wiedzę o rozmieszczeniu wszystkich motyli Polski. Poprzednie wydanie już się troszkę zdewaluowało, nowe zawierać będzie aktualną systematykę, sporo uzupełnień oraz wiele nowych dla Polski gatunków.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Wydaje mi się, że forumowicze w tym wątku piszą o różnych pracach - bo istnieją dwie:
1."Atlas rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce"
2."The Lepidoptera of Poland - A Distributional Checklist"
Pierwsza praca została wydana w 1997, i zgodnie z pierwszym postem tego wątku, napisanym przez prof. Buszko miało wyjść nowe wydanie obejmujące dane do 2008r. Praca ta, jak na razie się nie ukazała.
Druga praca o całości motyli Polski, wydana w 2000r. (ale z dokładnością występowania tylko do województw) jest, jak pisze w ostatnim poście Grzegorz, na ukończeniu. Kiedy się ukaże, też chyba na razie nie wiadomo.
1."Atlas rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce"
2."The Lepidoptera of Poland - A Distributional Checklist"
Pierwsza praca została wydana w 1997, i zgodnie z pierwszym postem tego wątku, napisanym przez prof. Buszko miało wyjść nowe wydanie obejmujące dane do 2008r. Praca ta, jak na razie się nie ukazała.
Druga praca o całości motyli Polski, wydana w 2000r. (ale z dokładnością występowania tylko do województw) jest, jak pisze w ostatnim poście Grzegorz, na ukończeniu. Kiedy się ukaże, też chyba na razie nie wiadomo.
Dziękuję Panom bardzo za odpowiedzi... , ale, nie wiedzieć czemu, temat rzeczywiście zjechał na jakiś poboczny tor... Pisząc w tym wątku miałem wrażenie, że jego tytuł jest jednoznaczny Moje pytanie dotyczyło oczywiście tej pierwszej publikacji, ale widzę, że nadal nikt nic nowego nie wie (no... może z wyjątkiem jednej osoby...)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Tez kiedys czekalem na drugie wydanie atlasu rozmieszczenia za okres o ile dobrze pamietam 1996-2005. Nie zostal wydany jak dotad i dane przesylane do tego atlasu przez obserwatorow chyba juz dawno staly sie nieaktualne. Zastanawiam sie wiec czy to drugie wydanie ma w ogole sens i czy teraz jest faktycznie komus potrzebne poza tym aby byc wymienionym jako autor materialow? Czy mapy wystepowania gatunkow w Polsce na podstawie danych z przelomu wiekow ktos teraz potrzebuje ? Czy nie zalatwia sprawy chociazby internet i wykaz obserwacji na lepidoptera.eu?
- Wiacek
- Specjalność: Odonata
Aktualnie trwają prace nad bazą BioMap i zapewne dane wysłane do II edycji Atlasu zostaną wykorzystane do aktualizacji bazy danych KSIB - The Distribution Atlas of Butterflies in Poland.Kamil Mazur pisze:Nie zostal wydany jak dotad i dane przesylane do tego atlasu przez obserwatorow chyba juz dawno staly sie nieaktualne. Zastanawiam sie wiec czy to drugie wydanie ma w ogole sens i czy teraz jest faktycznie komus potrzebne poza tym aby byc wymienionym jako autor materialow? Czy mapy wystepowania gatunkow w Polsce na podstawie danych z przelomu wiekow ktos teraz potrzebuje ? Czy nie zalatwia sprawy chociazby internet i wykaz obserwacji na lepidoptera.eu?
http://baza.biomap.pl/pl/data/unit/ksib ... fault/cf/y
Na stronie głównej pojetu podano:
"Cel i zakres działań
Nasz cel to tworzenie pełnej i aktualnej bazy wiedzy o krajowej faunie motyli (Lepidoptera). Wykorzystujemy wszelkie dostępne udokumentowane informacje o rozmieszczeniu i biologii gatunków. Główne źródła to publikacje naukowe, okazy w kolekcjach przyrodniczych i potwierdzone fotograficznie obserwacje. Efekty działań dostępne są poprzez bazę danych Mapa Bioróżnorodności oraz w formie publikacji.
Baza danych
Punktem wyjścia do gromadzenia danych był wykaz gatunków Lepidoptera Polski przygotowany przez Jarosława Buszko. Daje to oparcie taksonomiczne dla wszystkich danych o występowaniu tej grupy na obszarze Polski. Pierwsza, bardzo istotna część informacji pochodzi z "Atlasu rozmieszczenia motyli dziennych Polski" (Buszko 1997), którego dane trafiły do systemu Mapy Bioróżnorodności. Obecnie trwa gromadzenie danych z innych źródeł."
Tutaj jest baza ze składem Rady i współpracowników:
http://lepidoptera.ksib.pl/index.php?id=cr&l=pl
W aktualnościach można przeczytać:
"Prace trwające:
- Geokodowanie pozyskanych rekordów
- Budowa aplikacji do wprowadzania i edycji danych w bazie on-line"
z czego wynika, ze zostanie przygotowana aplikacja do wprowadzania rekordów, ale to jeszcze trwa.
Szczęśliwi Ci, co mieli szansę kupić pierwsze wydanie ... niestety wtedy nie interesowały mnie same motyle - nie mówiąc już o tym, aby kupować o nich książkiKamil Mazur pisze:Tez kiedys czekalem na drugie wydanie atlasu rozmieszczenia za okres o ile dobrze pamietam 1996-2005.
W chwili obecnej znalezienie tej pozycji w antykwariacie to mission impossible...
Dane "nieaktualne"?? Raczej obrazujące stan rozmieszczenia poszczególnych gatunków w określonym przedziale czasu Drugie wydanie wg mnie miałoby sens... gdyby się ukazało drukiem i nie byłoby to pisanie "do szuflady".Kamil Mazur pisze:Nie zostal wydany jak dotad i dane przesylane do tego atlasu przez obserwatorow chyba juz dawno staly sie nieaktualne. Zastanawiam sie wiec czy to drugie wydanie ma w ogole sens i czy teraz jest faktycznie komus potrzebne
Dobrze, że obserwacje nie zostaną (?) zmarnowane i trafią do jakiejkolwiek bazy danych...
Autorzy obserwacji, którzy czekali tyle lat... zapewne woleliby (?) drukowany "Atlas..."
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Dlatego napisałem, że kiedyś czekałem, bo teraz już nie czekam i jest mi drugie wydanie niepotrzebne, ta samo jak wydanie pierwsze, które dostawaliśmy bezpośrednio od J.Buszki jako wyraz uznania za przesyłanie danych. Wówczas to była niesamowita frajda i w ogóle dobrze było mieć książkę bo internetu nie było, a nawet kontakt czy wymiana obserwacji z innymi motylarzami czy przesyłanie danych do atlasu odbywały się tradycyjnym listem. To było uciążliwe, choć wtedy nikt pewnie nie narzekał bo nie znał jeszcze innej możliwości.Damian Chełminiak pisze:Dane "nieaktualne"?? Raczej obrazujące stan rozmieszczenia poszczególnych gatunków w określonym przedziale czasu Drugie wydanie wg mnie miałoby sens... gdyby się ukazało drukiem i nie byłoby to pisanie "do szuflady".
Dobrze, że obserwacje nie zostaną (?) zmarnowane i trafią do jakiejkolwiek bazy danych...
Autorzy obserwacji, którzy czekali tyle lat... zapewne woleliby (?) drukowany "Atlas..."
Dane do wydania drugiego atlasu były aktualne w 2006 czyli tuż po zakończeniu okresu ich zbierania. Byłyby przydatne oczywiście gdyby się wówczas praca ukazała - obrazowałaby stan z lat 1996-2005, czy raczej zmiany fauny motyli w stosunku do poprzedniej dziesięciolatki, tak jak to miało być w zamyśle autora. Teraz jest kolejne 10 lat później i powinno się w tym roku już ukazać wydanie trzecie 2006-2015.
I dalej, po co przeciętnemu motylarzowi (który chce coś po prostu złapać, bo takich mam wrażenie jest większość) informacja o występowaniu czegoś na jakimś terenie 10-20 lat temu skoro już są ogólnodostępne dane bieżące w necie i można sprawdzić co gdzie latało wczoraj, tydzień temu czy w ogóle w ostatnim sezonie? No chyba, że ktoś interesuje się ekspansją gatunków i będzie widział jak rozszerzał się zasięg występowania motyli. Niemniej krąg takich ambitniejszych odbiorców jest mniejszy niż typowych łapaczy motyli.
Teraz jest dużo więcej możliwości samodzielnego poznania rozmieszczenia fauny niż z takiego atlasu który kiedyś był w zasadzie jedynym źródłem. Teraz można wykorzystać wiele źródeł, z których podstawowym zdaje się być strona Krzyśka Jonki.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Jeśli piszesz o motylarzach myśląc o napełniaczach gablot i posiadaczach zbiorów - to tak. Jednak część osób analizuje dane, sprawdza zmiany zasięgów, zapisuje własne obserwacje i porównuje je z różnymi okresami - dla nich każda książka zawierająca zweryfikowane dane jest dobrym źródłem wiedzy. Niestety o danych internetowych nie można tego powiedzieć. Przy przeplatkach czy modraszkach są problemy z oznaczaniem i takich danych pozyskanych z ogólnodostępnych źródeł nie można traktować poważnie, co najwyżej jak dane wymagające potwierdzenia czy zweryfikowania.Kamil Mazur pisze:I dalej, po co przeciętnemu motylarzowi (który chce coś po prostu złapać, bo takich mam wrażenie jest większość) informacja o występowaniu czegoś na jakimś terenie 10-20 lat temu skoro już są ogólnodostępne dane bieżące w necie i można sprawdzić co gdzie latało wczoraj, tydzień temu czy w ogóle w ostatnim sezonie? No chyba, że ktoś interesuje się ekspansją gatunków i będzie widział jak rozszerzał się zasięg występowania motyli. Niemniej krąg takich ambitniejszych odbiorców jest mniejszy niż typowych łapaczy motyli.
Teraz jest dużo więcej możliwości samodzielnego poznania rozmieszczenia fauny niż z takiego atlasu który kiedyś był w zasadzie jedynym źródłem. Teraz można wykorzystać wiele źródeł, z których podstawowym zdaje się być strona Krzyśka Jonki.
-