Gąsienica Lacanobia oleracea?
Gąsienica Lacanobia oleracea?
Witam
Proszę o potwierdzenie, że to Lacanobia oleracea.
Ogólnie jest u mnie już dwa tygodnie. Przez ten czas jadła pokrzywę. Od weekendu jest z niej uciekinier i nie mam zielonego pojęcia jak i którędy ale co chwila wychodzi z pudełka... Średnio się już odżywia, może szykuje się już do przepoczwarczenia.. Jeśli tak czy ktoś może wie jakie warunki jej zapewnić ?
Pozdrawiam
Proszę o potwierdzenie, że to Lacanobia oleracea.
Ogólnie jest u mnie już dwa tygodnie. Przez ten czas jadła pokrzywę. Od weekendu jest z niej uciekinier i nie mam zielonego pojęcia jak i którędy ale co chwila wychodzi z pudełka... Średnio się już odżywia, może szykuje się już do przepoczwarczenia.. Jeśli tak czy ktoś może wie jakie warunki jej zapewnić ?
Pozdrawiam
- Załączniki
- 2014-10-07-722.jpg (141.01 KiB) Przejrzano 4217 razy
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:10:14 17:59:37Image taken on:wtorek, 14 października 2014, 15:59Focus length:5.8984375 mmShutter speed:1/49.997500124994 SecF-number:f/2.796875ISO speed rating:96Camera-model:N8-00
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:10:17 06:57:14Image taken on:piątek, 17 października 2014, 04:57Focus length:5.8984375 mmShutter speed:1/49.997500124994 SecF-number:f/2.796875ISO speed rating:100Camera-model:N8-00
Re: Gąsienica Lacanobia oleracea?
Proszę o odpowiedź i rady. Widzę, że szuka ona sobie miejsca.. przez chwilę nawet zaczęła robić coś ala "sieć" ale znów zaczęła wędrować i szukać miejsca. Mało informacji jest na ten temat w internecie. Wyczytałam tylko, że zimuje w glebie, czy to znaczy, że najlepiej jeśli na dno pojemnika dam glebe i to jej wystarczy ?
To ostatnie pytanie w tym temacie, czy musi to być gleba, np. ta na której rosły zbierane pokrzywy, czy może to być zwykła do kwiatów ?
Dobra nasunęło mi się coś jeszcze, czy taką ziemię trzeba później zwilżać czy zostawić samą sobie ?
Dobra nasunęło mi się coś jeszcze, czy taką ziemię trzeba później zwilżać czy zostawić samą sobie ?
-
- UTM: Sosnowiec
- Specjalność: Lepidoptera
Wystarczy zwykła gleba,a co do zwilżania to nie jest konieczne ale możesz zwliżyć raz w tygodniu a najlepiej daj pojemnik w wilgotne i zacienione miejsce
Glebę wzięłam z miejsca gdzie rosną pokrzywy z której gąsienica pochodzi i którą była karmiona. Niestety w ogóle się do tej gleby nie wybrała... Pewnie zniecierpliwiona szukaniem miejsca ulokowała się w zwiniętym liściu i obudowała się lekko "siecią". Poszła od razu na balkon i od 3 dni nic się nie dzieje.. Czy coś się jeszcze zadzieje ? Może jej teraz za zimno na tym balkonie i się nie przepoczwarczy w odpowiednim momencie...
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Na stronie Lepiforum ( http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Lacanobia_Oleracea ) są zdjęcia osłony poczwarki tego gatunku. Wynika z nich, że gąsienica robi sobie rodzaj osłony - ziarenka piasku zlepione jedwabną nitką. Być może, jeśli nie ma odpowiedniego materiału, robi osłonkę z liścia, zwykła glina chyba jej nie wystarcza.
Jeśli gąsienica jeszcze się nie przepoczwarczyła, to lepiej ją umieścić w nieco cieplejszej temperaturze, a wynieść na na balkon dopiero, gdy się przepoczwarczy.
Jeśli gąsienica jeszcze się nie przepoczwarczyła, to lepiej ją umieścić w nieco cieplejszej temperaturze, a wynieść na na balkon dopiero, gdy się przepoczwarczy.
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Przeniosłam od razu gąsienice do domu, ale jako, że jest w liściu nie widzę czy w środku zachodzą jakieś zmiany... I tak się zastanawiam jak dużo czasu jej dać i wystawić na balkon.. I kolejne pytanie, jak najlepiej zabezpieczyć pudełko przed dużym mrozem ? Teraz temperatury nie są jeszcze takie złe ale zima tuż tuż ..
-