zalęszczyca do oznaczenia

Mycetophagidae, Ciidae, Tetratomidae, Melandryidae, Mordellidae, Rhipiphoridae, Zopheridae, Tenebrionidae, Prostomidae, Oedemeridae, Meloidae, Mycteridae, Boridae, Pythidae, Pyrochroidae, Salpingidae, Anthicidae, Aderidae, Scraptiidae.
ODPOWIEDZ
Krzysztof Staroń

zalęszczyca do oznaczenia

Post autor: Krzysztof Staroń »

Znaleziona 29.V.2008 na skraju lasu bukowego,na kwiatostanie Asteraceae.Pasuje mi na rodzaj Ischnomera.Czy dałoby się na podstawie zdjęcia określić gatunek?
Załączniki
DB63 Zagrody.jpg
Przejrzano 1655 razy
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

W grę wchodzą 3 gatunki niebieskich Ischnomer pewność oznaczenia daje u samca obejrzenie aparatu kopulacyjnego a u samic kształtu ostatniego segmentu odwłokowego.
Cechy zewnętrzne są trudne do uchwycenia:
I cinerascens - włoski na pierwszym międzyrzędzie pokryw skierowane skośnie do tyłi i na zewnątrz.
włoski na pokrywach we wszystkich międzyrzędach skierowane do tyłu mają pozostałe dwie

Ząbek u nasady pazurków krótki, nie osiąga 1/3 długości pazurka -I cynaea
Ząbek u nasady pazurków duży, jego długość przekracza 1/3 długości pazurka - I caerulea

rysunki kopulatorów i ostatniego sternitu samic są w dziele Kubisza z 2006 roku z serii Monografie faunistyczne nr 24
Krzysztof Staroń

Post autor: Krzysztof Staroń »

Wymienione cechy zewnętrzne wskazują mi na I.cyanea,choć dobrze się musiałem naprzyglądać,by dojrzeć pojedyncze słabo widoczne włoski.
Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ