Co to za owad?

ODPOWIEDZ
andrzejcool

Co to za owad?

Post autor: andrzejcool »

Witam, to mój pierwszy post, mam nadzieje że z działem trafiłem dobrze.

Swoją drogą trafiłem na dziwnego chyba chrząszcza, co ciekawe na przeciwko mojego domu jest drzewo chyba gruszka ale nie jestem pewien i tam każdego wieczoru, dokładnie zawsze między 21:05 a 21:15 pojawia się cała chmara tego czegoś i na ogół lata do 21:50 lub 22:00 po czym znikają. Są namolne, jest ich dużo i jak się obok przechodzi to latają wokół Ciebie jak popadnie... Do domu jednak nigdy żaden nie wleciał przez okno, do wczoraj... co doprawdy chłopak był w agonii ale dzięki temu mam okazję zapytać się cóż to za dziwadło... czy żądli przede wszystkim :) A oto on:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te białe nitki na nim to pajęczyna, nie z mojej winy zdjęcia nie chcą się załadować na forum, są na serwerze -wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione- i robiłem wszystko wg instrukcji, wyszło jednakże jak wyszło.
Czekam na odpowiedź w sprawie tego dziwadła

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 lipca 2009, 19:30 - ndz przez andrzejcool, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacper
UTM: XU29

Post autor: Kacper »

Nie, nie żądli :wink: To bardzo zniszczony guniak czerwczyk-amphimallus solstitialis.

pozdr.Kacper
andrzejcool

O dzięki... Jaka szybka odpowiedź, chciałem dopisać że ma to 2cm długości i okollo 7mm szerokości a tu już odpowiedź ;D Wyrazu uznania i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Dla ścisłości to właściwa nazwa brzmi Amphimallon solstitiale

Ogólne informacje tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Guniak_czerwczyk
andrzejcool

Okej, wielkie dzięki panowie. Żeby to na każdym forum odpowiadano tak konkretnie i tak szybko to by ten kraj był krainą mlekiem i miodem płynącą, one again thanks ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”