Majówka w Tatrach '09

Opisy, jak się przygotować, relacje ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Majówka w Tatrach '09

Post autor: J. Tatur-Dytkowski »

Wrzucam kilka zdjęć z mile spędzonej majóweczki z moją lubą. Niestety krótko bo tylko 3 dni, ale zawsze coś. Pierwszy dzień Dolina Chochołowska - przepiekna pogoda, drugi - Morskie Oko - zimno ale ładnie, dzień trzeci - Dolina Kościeliska - deszcz i zimno ale za to spotkanie z niedźwiedzicą i dwoma małymi (słaba jakość niestety, gdyz sprzęt nie pozwolił na lepszą ale wkrótce film pojawi się na youtube konto jaho69 :wink:). Padło kilka ciekawych gatunków jak: Liparus glabrirostris, Ostoma ferruginea, Pterostichus pilosus, P. burmeisteri, P. foveolatus, Nebria rufescens, resztę wrzucam do oznaczenia bądź z prośbą o potwierdzenie oznaczenia o ile jakość zdjęć na to pozwoli. Kocham Tatry i mógłbym tam szczerze wracać non stop gdyby czas na to pozwolił..
Załączniki
Dolina Chochołowska .JPG
Przejrzano 2401 razy
skutki lawiny
skutki lawiny
Przejrzano 2399 razy
Morskie Oko.JPG
Przejrzano 2400 razy
Tenebrionidae.JPG
Przejrzano 2404 razy
Aphodius sp..JPG
Przejrzano 2404 razy
Aphodius sp.2.JPG
Przejrzano 2403 razy
Nebria rufescens.JPG
Przejrzano 2406 razy
Meloe violaceus.JPG
Przejrzano 2401 razy
orzechówka.JPG
Przejrzano 2400 razy
deszcz padał to i do muzeum się poszło (w ogóle nie było chrząszczy :-/)
deszcz padał to i do muzeum się poszło (w ogóle nie było chrząszczy :-/)
Przejrzano 2422 razy
Ostatnio zmieniony 10 maja 2009, 18:23 - ndz przez J. Tatur-Dytkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

reszta zdjęć..
Załączniki
Niedźwiedzica.JPG
Przejrzano 2418 razy
DSC05280.JPG
Przejrzano 2455 razy
Dolina Kościeliska.JPG
Przejrzano 2402 razy
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Zazdroszę tego "tenebrionida" bo to Pteroloma forsstromii z rodziny Agyrtidae, nigdy jeszcze nie udało mi się jej spotka.
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Fajne! Nabralem chęci być w Tatrach wiosną..... :-) nastrój motywujący do dzialania i jakos tak optymistycznie, nieprawdaż? Tak jakby za chwile wszystko miało się wydarzyć....
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

Marek Przewoźny pisze:Zazdroszę tego "tenebrionida" bo to Pteroloma forsstromii z rodziny Agyrtidae, nigdy jeszcze nie udało mi się jej spotka.
Tak, zacny gatunek! Można go też spotkać w Karkonoszach nad Wielkim i Małym Stawem.
Nebria reufescens poprawnie oznaczona.
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Podejrzewałem, że ów czernuchowaty może okazać się czymś 'dobrym' bo przyznam się szczerze, że nigdy czegoś podobnego nie łapałem. Zdziwiłem się tylko, że Folia Heyrovskyana nie uwzględnia tego gatunku. Dzięki Marku za oznaczenie i Mietku za potwierdzenie oznaczenia Nebrii. Apropos Nebrii rufescens wyczytałem w sieci, że gatunek reliktowy i rzadki. Czy rzeczywiście? Proszę również o oznaczenie Aphodiusów, a jeśli zdjęcia nie pomogą to wrzucę następne. Jacku nastrój w Tatrach jest niesamowity, cisza i spokój. Już jestem tam z powrotem myślami byle tylko wyrwać się z tego wielkomiastowego zgiełku.
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Jak już mowa o Pteroloma w Tatrach, warto przytoczyć klasyka (Mazur 1923. Pteroloma forsstroemi Gyllh. w polskich Tatrach. PPE 2 (1-4): 105-107). Skan wrzucam na serwer ftp, miłej lektury.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

Nebria rufescens jest gatunkiem o zasięgu holarktycznym, w skali Europy borealno-górskim. W Polsce występuje tylko w górach, gdzie jest dość pospolity na żwirowiskach na pobrzeżach różnego typu potoków i rzek.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Mnie natchnął fakt iż tak mocno nie pilnują w Tatrach, iż można zbierać zwierzaki nawet w Parku Narodowym :razz: :razz: przynajmniej byś nie pisał gdzie zbierałeś bo to co wymieniłeś to teren ochrony ścisłej i znowu jakiś ekolog wyciągnie triumfalnie palec i powie że amatorzy poławiają w PN i rezerwatach, chyba że masz zezwolenie :razz:
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Dzięki za oznaczenie Aphodiusów. Wziąłem kwity ale tylko 'na wszelki wypadek'. Gatunki chronione zostały w swoim królestwie. A ile tam wszystkiego ginie pod butami turystów, kołami bryczek i rowerów to się w głowie nie mieści..
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 - czw przez J. Tatur-Dytkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Przemek Zięba pisze:znowu jakiś ekolog wyciągnie triumfalnie palec
Kazdy jest dorosły i robi to co robi ze świadomością i czynu i odpowiada za niego. Nie ma więc potrzeby publicznego tlumaczenia się z tego co się robi. Należy więc założyć, ze jesli ktoś pisze że lowił w TPN to ma zezwolenia i pytać go o to nie wypada ;-) albo nie ma a wtedy nie powinien sie do tego przyznawać :-) Nieladnie jest stawiac kogoś pod ścianą i stosowac jakieś inkwizycyjne zasady, z zalożeniem 'winien'. (Przemku, to nie do Ciebie - rozumiem, że Ty tylko tak "hipotetycznie" w trosce o naszego kolegę :-) )

A tak wogole piekne fotki z wycieczki, jest jakoś bajkowo i ponadczasowo. Zrobiły na mnie bardzo duże wrażenie bo wlasnie takich wczesnowiosennych Tatr nie znałem. I widac że dobry owad sie tam wtedy gania :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i ekspedycje entomologiczne”