Witam
Załączam zdjęcia larwy muchówki, którą sfotografowałem pod ściółką około 3 tygodni temu. Nie byłoby może w niej nic nadzwyczajnego, ale larwy te znalazłem w skupiskach, jakie tworzy popularnie zwany pleń, czyli Sciara militaris. Sfotografowałem je dość dokładnie, po czym około 30 zabrałem do pojemnika po kliszy fotograficznej. W domu lary uformowały specyficzny krąg i jedna za drugą krążyły wokół po ściankach pojemnika, następnie jedna przy drugiej i na drugiej. Kolejnego dnia, skupiły się w zwartą, wydłużoną masę i kręciły się po dnie pojemnika. Czy może to być nowy gatunek muchówki, który tworzy pleń, czy jest to typowe zachowanie dla niektórych larw muchówek? Larwy niestety wyrzuciłem po wykonaniu zdjęć, więc nie wiem, czy jest możliwe dokładne zidentyfikowanie gatunku po samych fotografiach owadów w tym stadium? Zamierzam się wybrać ponownie w miejsce znaleziska, ale larw już zapewne od dawna tam nie ma.
Pozdrawiam
Szymon
Interesujące larwy do rozpoznania
-
alcedo3
Interesujące larwy do rozpoznania
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:04:10 13:43:32Image taken on:10 kwietnia 2009, 11:43 - ptFocus length:90 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/22Camera-model:NIKON D70s