Haliplidae, Gyrinidae, Dytiscidae
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Haliplidae, Gyrinidae, Dytiscidae
Dzisiaj było bardzo zimno mimo słonecznego dnia. Jednak na spacerku spotkałem 3 szt. wodniaczków.
- Załączniki
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
O oznaczaniu Gyrinidae ze zdjęć zapomnij
można tylko powiedzieć iż to rodzaj Gyrinus by być pewnym gatunku w tym rodzaju trzeba wypreparować kopulator. Ze zdjęć w tej rodzinie da się oznaczyć tylko Orectochilus villosus i Aulonogyrus concinnus, które są nie do pomylenia z niczym innym.
Haliplidae akurat bardzo charakterystyczny gatunek i nie ma wątpliwości ią to Haliplus flavicollis.
Co do Dytiscidae to teą akurat łatwy gatunek i tu teą nie mam wątpliwości iż to Hydroporus angustatus, ma bardzo charakterystyczne przednie stopy, wcięcie pomiędzy przedpleczem a pokrywami i ubarwienie.
Haliplidae akurat bardzo charakterystyczny gatunek i nie ma wątpliwości ią to Haliplus flavicollis.
Co do Dytiscidae to teą akurat łatwy gatunek i tu teą nie mam wątpliwości iż to Hydroporus angustatus, ma bardzo charakterystyczne przednie stopy, wcięcie pomiędzy przedpleczem a pokrywami i ubarwienie.
Ostatnio zmieniony 21 marca 2009, 20:05 - sob przez Marek Przewoźny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Dzięki
Tak myślałem, że te maluszki to pospoliciaki. Dobrze, że łatwe do oznaczenia. Gyrinusy będę na przyszłość wysyłał i będziemy wiedzieć co to za stwór.
Nie wiem czy Gyrinusy latają. Jak będzie jutro w tym oczku, co go wpuściłem, to go załatwię i schowam. Dzięki.
Nie wiem czy Gyrinusy latają. Jak będzie jutro w tym oczku, co go wpuściłem, to go załatwię i schowam. Dzięki.
- Marek Przewoźny
- Kontakt: