Haliplidae, Gyrinidae, Dytiscidae

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Haliplidae, Gyrinidae, Dytiscidae

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Dzisiaj było bardzo zimno mimo słonecznego dnia. Jednak na spacerku spotkałem 3 szt. wodniaczków.
Załączniki
Dytiscidae
Dytiscidae
Przejrzano 890 razy
Haliplidae
Haliplidae
Przejrzano 888 razy
Gyrinidae
Gyrinidae
Przejrzano 886 razy
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

O oznaczaniu Gyrinidae ze zdjęć zapomnij :smile: można tylko powiedzieć iż to rodzaj Gyrinus by być pewnym gatunku w tym rodzaju trzeba wypreparować kopulator. Ze zdjęć w tej rodzinie da się oznaczyć tylko Orectochilus villosus i Aulonogyrus concinnus, które są nie do pomylenia z niczym innym.

Haliplidae akurat bardzo charakterystyczny gatunek i nie ma wątpliwości ią to Haliplus flavicollis.

Co do Dytiscidae to teą akurat łatwy gatunek i tu teą nie mam wątpliwości iż to Hydroporus angustatus, ma bardzo charakterystyczne przednie stopy, wcięcie pomiędzy przedpleczem a pokrywami i ubarwienie.
Ostatnio zmieniony 21 marca 2009, 20:05 - sob przez Marek Przewoźny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Dzięki

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Tak myślałem, że te maluszki to pospoliciaki. Dobrze, że łatwe do oznaczenia. Gyrinusy będę na przyszłość wysyłał i będziemy wiedzieć co to za stwór.
Nie wiem czy Gyrinusy latają. Jak będzie jutro w tym oczku, co go wpuściłem, to go załatwię i schowam. Dzięki.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Gyrinidae są bardzo dobrymi lotnikami, często przylatuja też do światła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”