Ważka z akwarium - niespodziewany gość

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
a_pietrachowicz

Ważka z akwarium - niespodziewany gość

Post autor: a_pietrachowicz »

Jako że to mój pierwszy post, witam wszystkich miłośników ważek i dwóch milionów pozostałych sześcionogów...

Mam problem, który zapewne nie da się rozwiązać, ale chciałbym spróbować.

W akwarium ogólnym założonym w końcu ub. roku (niecałe 3 miesiące) znalazło się sporo zawleczonych z roślinami organizmów. Największą niespodzianką było kilka larw ważek z grupy Zygoptera, które według posiadanego bardzo ogólnikowego klucza określiłem jako ? Enallagma cyathigerum.

Większość obcych gości zdechła dość szybko, oprócz zatoczków rogowych i małych, bezbarwnych pierścienic, mniejszych od Tubifex, ale o podobnym stylu życia.

Okazało się że największa z larw również przeżyła (zapewne zjadła pozostałe i dodatkowo łapała wypływające ze żwiru pierścienice) i, co bardzo mnie zdziwiło, wczoraj wieczorem przeobraziła się, wychodząc z wody po spoinie klejowej łączącej szyby w narożu (tam znalazłem wylinkę).

Imago wygląda bardziej na Agrion sp. niż na Enallagma. Daje to pewne nadzieje, bo jak słyszałem ważki z tego rodzaju łowią owady siedzące na roślinach, np. mszyce itp. Czyli gdyby umieścić ją w jakimś akwarium i dostarczać jej tego typu pełzający drobiazg, może przeżyłaby do ciepłego okresu roku?

A może jest jakiś pokarm gotowy albo ktoś wypracował metody przygotowywania pożywienia z dostępnych produktów spożywczych? Niestety, nie znam się na tym kompletnie, z bezkręgowców hodowałem dotąd tylko wodne - krewetki Amano (Caridina japonica) i (z kiepskim efektem) przekopnice...

Proszę o porady, na razie zwierzaczek siedzi cierpliwie na patyku w słoju, ale samą wodą długo nie pożyje... Jest jakaś szansa?

Załączam zdjęcia (larwa widoczna przez szybę a więc od strony brzusznej, nie widać zawiązków skrzydeł i większej części oczu).

Pozdrawiam serdecznie -

Andrzej
Załączniki
początek lutego i początek marca
początek lutego i początek marca
Przejrzano 852 razy
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Szanse są niemal zerowe. Imagines w niewoli nie chcą jeść. Osobiście, jeśli miałbym próbować to właśnie z mszycami. Niech sobie łazi i zbiera. Liczy się czas - jutro może być za późno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”