STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.
Jak na mój gust, to nie pająk a kosarz. Taki ogólnik, co do gatunku należy oczekiwać opinii ekspertów, których bynajmniej tu nie brakuje.
Pozdrawiam
ps. dołączam się do postulatu nt. "Inne bezkręgowce"- uściśliłbym jednak do Arthropoda.
rodzaj Pholcus. Na pewno pająk, kosarze mają zrośnięty głowotułów z odwłokiem, a tu wyraźnie oddzielnie odwłok oddzielnie głowotułów. Długość nóg nie jest cechą systematyczną kosarzy bo są też kosarze krótkonogie a i pająki długonogie też są, jak widać na zdjęciu.
Dzięki za poprawkę. Po dokładnych oględzinach przyznam Ci rację- podobieństwo do kosarzy jest duże- zasugerowałem się stereotypem dlugich i cienkich nóg kosarzy.
Wracając do tego pajaka w Polsce są dwa gatunki: Pholcus phalangioides i Pholcus opilionoides oba są związane z srodowiskami synantropijnymi. Ten pierwszy wymieniony jest agresywniejszy i wypier czesto z mieszkań tego drugiego.
Dziękuję za odpowiedź. Oglądając zdjęcia obu gatunków w google, to rysunkiem na odwłoku i głowotułowiu "mój" pająk przypomina bardziej P. opilionoides, ale nie wiem czy jest to cecha systematyczna więc nie wyrokuję.