Gąsienica
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Łukasz
Różnie to bywa, czasem zdarzają się wyrostki nie o tej porze co zwykle. A szczególnie pierwsza fotka - gąsienica kompletnie nie przypomina villicy, jest zbyt włochata. Stawiałem na caję, bo to najpospolitsza niedxwiedziówka z tych większycy gatunków.A. caja raczej nie, zresztą jest na nie jeszcze trochę za wcześnie
Proponowałbym zrobić próbę na pożywienie. Wg lepidoptera.eu villica nie powinna jeść topoli i wierzby, w przeciwieństwie to kai - możesz włożyć do pojemnika z tą gąsienicą liście tych dwóch drzew i zobaczyć, czy do jutra coś zje. Jeżeli tak - powinno utwierdzic nas w fakcie że to na 100% nie jest villica, natomiast jeżeli nie zje, możnaby nabrać przypuszczeń że to villica.
Jeszcze jedno - na lepidoptera.eu jest napisane, że villica je pokrzywę, a kaja nie. To nieprawda, widziałem w tym roku kaję która żerowała na pokrzywie, dlatego ta roślina byłaby złym "wskaźnikiem".
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Fakt, ale wygląd niespecjalnie pasuje mi do cai - hodowałam ten gatunek od malucha i wiem, jak wygladają nawet naprawdę młode osobniki.Łukasz pisze:Różnie to bywa, czasem zdarzają się wyrostki nie o tej porze co zwykle.
Ponieważ tu gąsienica przybrała nienajlepszą pozę - skurczyła się, pewnie czymś podrażniona, i wygląda na grubszą oraz bardziej kudłatą niż w rzeczywistości.A szczególnie pierwsza fotka - gąsienica kompletnie nie przypomina villicy, jest zbyt włochata.
A ja nie sugerowałabym się tak roślinami pokarmowymi, bo oba gatunki to polifagi (BTW, na stronie Krzyśka nie jest napisane, że caja nie je pokrzywy, a jedynie pokrzywa nie jest wymieniona w spisie dla cai. To spora różnicaProponowałbym zrobić próbę na pożywienie. Wg lepidoptera.eu villica nie powinna jeść topoli i wierzby, w przeciwieństwie to kai - możesz włożyć do pojemnika z tą gąsienicą liście tych dwóch drzew i zobaczyć, czy do jutra coś zje. Jeżeli tak - powinno utwierdzic nas w fakcie że to na 100% nie jest villica, natomiast jeżeli nie zje, możnaby nabrać przypuszczeń że to villica.
Jeszcze jedno - na lepidoptera.eu jest napisane, że villica je pokrzywę, a kaja nie. To nieprawda, widziałem w tym roku kaję która żerowała na pokrzywie, dlatego ta roślina byłaby złym "wskaźnikiem".
Zresztą nie upieram się tak bardzo przy A. villica; może gdyby były lepsze zdjęcia, ale na podstawie tych - nie.
-
Łukasz
Co racja to racja, jedynie wydaje mi się że villica w porównaniu z cają ma nieco mniej rozległy jadłospis i dlatego wybrałem te rośliny, które raczej nie znalazłyby się w jej jadłospisie.bo oba gatunki to polifagi
Gdyby mi ktoś pokazał te obie fotki i zapytał co to jest to bez wahania powiedziałbym, że to caja (fot1) i jakaś inna niedźwiedziówka
A Ty Aneto co być typowała, jak nie villica albo caja??
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22