Gąsienica

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
edde

Gąsienica

Post autor: edde »

Witam!
Mam mały problem z rozpoznaniem tej gąsienicy .
Będę wdzięczny jeśli ktoś z grona kolegów pomoże rozpoznać.
Załączniki
DSC00061.JPG
Przejrzano 2019 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Arctiidae, ale zdjęcie nienajlepsze... Przydałaby się jaśniejsza fota i info o czasie znalezienia gąsienicy.
edde

Znaleziona była dzis rano.
A co do fotki to nie jest chetna do pozowani.
Załączniki
DSC00295.JPG
Przejrzano 2016 razy
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Bardzo możliwe że to młoda gąsienica Arctia caja.
Awatar użytkownika
Aneta

A. caja raczej nie, zresztą jest na nie jeszcze trochę za wcześnie. Okaz najbardziej przypomina mi A. villica, ale z tych zdjęć nadal trudno powiedzieć coś na pewno. Czy ta gąsienica ma czerwone odnóża?
Łukasz

A. caja raczej nie, zresztą jest na nie jeszcze trochę za wcześnie
Różnie to bywa, czasem zdarzają się wyrostki nie o tej porze co zwykle. A szczególnie pierwsza fotka - gąsienica kompletnie nie przypomina villicy, jest zbyt włochata. Stawiałem na caję, bo to najpospolitsza niedxwiedziówka z tych większycy gatunków.
Proponowałbym zrobić próbę na pożywienie. Wg lepidoptera.eu villica nie powinna jeść topoli i wierzby, w przeciwieństwie to kai - możesz włożyć do pojemnika z tą gąsienicą liście tych dwóch drzew i zobaczyć, czy do jutra coś zje. Jeżeli tak - powinno utwierdzic nas w fakcie że to na 100% nie jest villica, natomiast jeżeli nie zje, możnaby nabrać przypuszczeń że to villica.
Jeszcze jedno - na lepidoptera.eu jest napisane, że villica je pokrzywę, a kaja nie. To nieprawda, widziałem w tym roku kaję która żerowała na pokrzywie, dlatego ta roślina byłaby złym "wskaźnikiem".
Awatar użytkownika
Aneta

Łukasz pisze:Różnie to bywa, czasem zdarzają się wyrostki nie o tej porze co zwykle.
Fakt, ale wygląd niespecjalnie pasuje mi do cai - hodowałam ten gatunek od malucha i wiem, jak wygladają nawet naprawdę młode osobniki.
A szczególnie pierwsza fotka - gąsienica kompletnie nie przypomina villicy, jest zbyt włochata.
Ponieważ tu gąsienica przybrała nienajlepszą pozę - skurczyła się, pewnie czymś podrażniona, i wygląda na grubszą oraz bardziej kudłatą niż w rzeczywistości.
Proponowałbym zrobić próbę na pożywienie. Wg lepidoptera.eu villica nie powinna jeść topoli i wierzby, w przeciwieństwie to kai - możesz włożyć do pojemnika z tą gąsienicą liście tych dwóch drzew i zobaczyć, czy do jutra coś zje. Jeżeli tak - powinno utwierdzic nas w fakcie że to na 100% nie jest villica, natomiast jeżeli nie zje, możnaby nabrać przypuszczeń że to villica.
Jeszcze jedno - na lepidoptera.eu jest napisane, że villica je pokrzywę, a kaja nie. To nieprawda, widziałem w tym roku kaję która żerowała na pokrzywie, dlatego ta roślina byłaby złym "wskaźnikiem".
A ja nie sugerowałabym się tak roślinami pokarmowymi, bo oba gatunki to polifagi (BTW, na stronie Krzyśka nie jest napisane, że caja nie je pokrzywy, a jedynie pokrzywa nie jest wymieniona w spisie dla cai. To spora różnica ;) ). Lepiej spojrzeć, jak już wspomniałam, na odnóża (caja ma czarne).
Zresztą nie upieram się tak bardzo przy A. villica; może gdyby były lepsze zdjęcia, ale na podstawie tych - nie.
Łukasz

bo oba gatunki to polifagi
Co racja to racja, jedynie wydaje mi się że villica w porównaniu z cają ma nieco mniej rozległy jadłospis i dlatego wybrałem te rośliny, które raczej nie znalazłyby się w jej jadłospisie.
Gdyby mi ktoś pokazał te obie fotki i zapytał co to jest to bez wahania powiedziałbym, że to caja (fot1) i jakaś inna niedźwiedziówka :wink: rzeczywiście ta z fotki nr2 nie za bardzo przypomina caję, ale tak na upartego można by powiedzieć, że równie dobrze to może być aulica albo plantaginis :wink: Ta gąsienica z foto 2. wyglada mi na taką tuż przed wylinką.
A Ty Aneto co być typowała, jak nie villica albo caja??
edde

Co do odnózy to ma czarne.
A co do fotek to trochę ciężko idealnie ją uchwycić może te będą leprze, choć nie są super.
Załączniki
DSC00086.JPG
Przejrzano 2014 razy
DSC00098.JPG
Przejrzano 2014 razy
DSC00074.JPG
Przejrzano 2015 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Ten jasny pasek biegnący od głowy na fotce DSC00074 sugeruje, że może to być np. Spilosoma lubricipeda. Z tych zdjęć przecież nie wynika, jak duża to gąsienica.
Awatar użytkownika
Aneta

No to A. villica odpada w przedbiegach ;) I zgodzę sie z Antkiem, że to najprawdopodobniej jakaś Spilosoma.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Mi też przypomina lubricipedę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”