Problem z indentyfikacja

Pozostałe owady oraz wszystko, czego nie jesteśmy pewni...
ODPOWIEDZ
Szymon1125
UTM: Inowrocław

Problem z indentyfikacja

Post autor: Szymon1125 »

Witam wszystkich, potrzebuje pomocy w rozpoznaniu gatunku insekta który ostatnio pojawił się w moim mieszkaniu. Nie jestem w stanie zidentyfikować go sam, chciałbym kupić jakieś dedykowane pułapki. Przeszukałem internet wzdłoz i w szerz i niestety nie udało mi się na niego trafić. Jest dosyć podobny do szubaka dwukropka ale nie ma charakterystycznych dla niego kropek. Korpus składa się z trzech części, na pierwszy rzut oka wydaje się czarny ale po oświetleniu go pojawia się metaliczna zieleń. Wielkościowo ma około 3mm. Najczęściej pojawia się w kuchni, widać że ciągnie do jedzenia (podczas karmienia psów bardzo się uaktywnia) . Zaczął także "wić" kokony w odzieży- głownie wełnianej. W kartonowych opakowaniach także zostawia swoje ślady. Będe bardzo wdzięczny za pomoc. Zdjęcia szału nie robią ale ze względu na jego rozmiary lepszych nie udało się zrobić .
Załączniki
Inowrocław 20032024
Inowrocław 20032024
Przejrzano 1839 razy
Inowrocław 20032024
Inowrocław 20032024
Przejrzano 1839 razy
Inowrocław 20032024
Inowrocław 20032024
Przejrzano 1839 razy
Inowrocław 20032024
Inowrocław 20032024
Przejrzano 1839 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Problem z indentyfikacja

Post autor: Aneta »

O, kolejna Necrobia dzisiaj :) Tym razem N. rufipes. Te chrząszcze w naturze żerują na podsychającej padlinie, a w domach na zapasach spożywczych - suszonym mięsie, rybach, nasionach roslin oleistych, karmie dla zwierząt, także na niedoczyszczonych trofeach myśliwskich. W związku z tym, że piszesz o psach, jako źródło w tym wypadku obstawiałabym karmę albo psie przysmaki. Żadnych specjalnych pułapek nie trzeba, wystarczy wyrzucić zaatakowane produkty. I nie jest to gatunek, który robi jakiekolwiek kokony w ubraniach - jeśli takie widujesz, to spodziewaj się raczej moli odzieżowych.
Szymon1125
UTM: Inowrocław

Post autor: Szymon1125 »

Dziękuję bardzo za pomoc i gratuluję olbrzymiej wiedzy :)Ostatnia szafka która zawierała jedzenie została umytą, jedzenie będzie skrupulatnie obejrzane i usunięte. Boje się tylko że może być jeszcze jakieś inne miejsce w którym uwiły sobie gniazdo. Wszelkie jedzenie zostało zabrane z widoku ale z dnia na dzień na pewno nie znikną.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Necrobia będzie żerować tylko w produktach, które wymieniłam wcześniej. Reszta spożywki, czyli mąki, kasze itp. pochodzenia roślinnego, jest bezpieczna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „INNE [Foto-oznaczanie]”