Nowe dla Polski Coleophory
-
Tomasz Rynarzewski
- UTM: CD14
- Been thanked: 1 time
Nowe dla Polski Coleophory
Dawno, dawno temu Witek Zajda zabrał mnie na wapienne wzgórze pod Krakowem gdzie na Thymus pulegioides znalazłem nową dla Polski Coleophorę tj. Coleophora thymi. W czasie prac nad Coleophoridae Pienińskiego Parku Narodowego odłowiłem też Coleophora vicinella-też nowy dla Polski gatunek. No i Coleophora trigeminella z Pienin- jest to pierwsze potwierdzone stanowisko tego gatunku w Polsce. Był wprawdzie wcześniej wykazany przez Michalską z Gór Świętokrzyskich, ale tylko na podstawie koszyczka, co w tej grupie gatunków nie jest informacją pewną. Stąd Razowski opracowując Monografię Coleophoridae Polski usunął gatunek ten z listy polskich Coleophoridae. I to by było na razie na tyle, co do nowych gatunków Coleophoridae dla Polski
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Re: Nowe dla Polski Coleophory
W tegorocznych okazach z Pienińskiego PN mam dwa okazy zewnętrznie podobne do C. vicinella - ugotowałem je ale dopiero jutro wypreparuję genitalia i będzie (lub nie) potwierdzenie.
Natomiast praca o kolejnym nowym dla Polski gatunku z rodzaju Coleophora jest już w końcowej fazie przygotowania.
Natomiast praca o kolejnym nowym dla Polski gatunku z rodzaju Coleophora jest już w końcowej fazie przygotowania.
-
Tomasz Rynarzewski
Jeszcze dalsze dla Polski Coleophory.
C.svenssoni z Tatr. Prawdopodobnie relikt polodowcowy oraz gatunek bliźniaczy dla C.svenssoni tj. C.genistae (też nowy dla Polski), który z kolei występuje na nizinach. Prawdopodobnie w interglacjale doszło do specjacji i wysokie góry zajęła populacja, która wyleoewolucjowała w gatunek górski, a C.genistae pozostała na nizinach. Ale kierunek i mechanizmy specjacji pozostają tajemnicą. Do tego jeszcze C.ciconiella z południowo-wschodniej Polski.
C.svenssoni z Tatr. Prawdopodobnie relikt polodowcowy oraz gatunek bliźniaczy dla C.svenssoni tj. C.genistae (też nowy dla Polski), który z kolei występuje na nizinach. Prawdopodobnie w interglacjale doszło do specjacji i wysokie góry zajęła populacja, która wyleoewolucjowała w gatunek górski, a C.genistae pozostała na nizinach. Ale kierunek i mechanizmy specjacji pozostają tajemnicą. Do tego jeszcze C.ciconiella z południowo-wschodniej Polski.
-
Sebastian Łuczkowski
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Zarówno C. svenssoni jak i C. genistae - były już wykazane w ostatniej Checkliście.Tomasz Rynarzewski pisze: 22 lutego 2025, 07:59 - sob Jeszcze dalsze dla Polski Coleophory.
-
Tomasz Rynarzewski
Tak. To są gatunki, które do check-listy zostały podane przeze mnie na podstawie tych znalezisk. nie zostały one jednak opisane i skomentowane. Prof. J.Buszko twierdzi, że znalezisko nowego dla Polski gatunku wymaga odpowiedniego potraktowania. Na przykład w artykule, który pokazuje, jak nowo znaleziony różni się od dotychczas znanych i pokazuje jak różni się od znanych z tego terenu gatunków. Na przykład Grzesiu Banasiak zaprezentował nowy dla Polski gatunek Coleophorę gardesanellę. I przejrzenie materiału, który mam pokazało, że też mam ten gatunek, ale chwała Grzesiowi, że przetarł szlak i przedstawił gatunek, który jest bardzo podobny do znanych już w Polsce gatunków i pozwala wyłapać w zbiorze lub w zbieranych na bieżąco materiałach Coleophorę gardesanellę.