Proszę o pomoc w oznaczeniu wstęgówki.
- Paweł Babula
Proszę o pomoc w oznaczeniu wstęgówki.
Mam problem z oznaczeniem wstęgówki. Miejsce zbioru : Węgry, 6 VII 2004, leg. P. Babula.
Czy może to być Catocala dilecta ?, ma trochę nietypową przepaskę na tylnym skrzydle, trochę podobną do C. promissa.
Czy może to być Catocala dilecta ?, ma trochę nietypową przepaskę na tylnym skrzydle, trochę podobną do C. promissa.
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Mam wątpliwości. Kształt ciemnej przepaski na tylnym skrzydle raczej sugeruje, że to C.promissa. Poza tym, w czeskim atlasie podano następującą cechę C.dilecta:
Na spodzie tylnego skrzydła przy końcu komórki środkowej ciemna plamka wąska, a przebiegająca jej środkiem żyłka wyraźnie ciemno przyprószona.
Ja tych cech na fotografii nie znajduję.
Dosyć istotna byłaby wielkość motyla. C.promissa ma do 64 mm rozpiętości skrzydeł. C.dilecta jest wyraźnie większa, zwykle ponad 70 mm. Podaj Pawle rozpiętość skrzydeł tego motyla.
Na spodzie tylnego skrzydła przy końcu komórki środkowej ciemna plamka wąska, a przebiegająca jej środkiem żyłka wyraźnie ciemno przyprószona.
Ja tych cech na fotografii nie znajduję.
Dosyć istotna byłaby wielkość motyla. C.promissa ma do 64 mm rozpiętości skrzydeł. C.dilecta jest wyraźnie większa, zwykle ponad 70 mm. Podaj Pawle rozpiętość skrzydeł tego motyla.
- Paweł Babula
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- Paweł Babula
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Pozwoliłem sobie dołączyć zestawienie interesujących nas wstęgówek. Zdjęcia pochodzą ze strony http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/in ... ml#dilecta
Wszystkie okazy pochodzą z Węgier. Nie zachowałem proporcji wymiarów poszczególnych gatunków, co nieco zaciemnia sprawę, ale widać różnice w przebiegu ciemnej przepaski na tylnym skrzydle. Twój węgierski okaz to typowa promissa, natomiast okaz polski jest faktycznie "mniej" typowy.
Wszystkie okazy pochodzą z Węgier. Nie zachowałem proporcji wymiarów poszczególnych gatunków, co nieco zaciemnia sprawę, ale widać różnice w przebiegu ciemnej przepaski na tylnym skrzydle. Twój węgierski okaz to typowa promissa, natomiast okaz polski jest faktycznie "mniej" typowy.
- Paweł Babula
-