czy to bęsica kwietniówka ??

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
Marzena

czy to bęsica kwietniówka ??

Post autor: Marzena »

W tym toku po raz pierwszy widziałam pojedyncze okazy w niedzielę, a dzisiaj dosłwonie stado latało nad droga w lesie sosnowym Towarzystwa dotrzymywały im cytrynki, trafiały sie także rusałki ceiki i żałobne ( sorry, ale nie znam nazw łacińskich ).
Potwierdźcie, proszę, czy to rzeczywiście bęsica oraz czy motyle opisane powyżej, to pokolenie zimujące ( cytrynki wiem, że tak ),
A tak przy okazji - widziałam dużo więcej samczyków cytrynków - czy to moje gapiostwo czy rzeczywiście tak to bywa ?
Załączniki
P1060239.JPG
Przejrzano 1487 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Masz rację Marzeno, to bęsica (Archiearis). Wspomniane przez Ciebie rusałki (ceik, żałobnik) zimują jako imago, ale bęsice nie - te ostatnie to motyle wylęgłe w tym roku. Bęsice zimują jako poczwarki.
Marzena

Dzięki za odpowiedź.
A co z tymi cytrynkami - stosunek samców do samic był około 10:1. Czy one budzą się później, czy normą jest większa ilość samców ?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Z tymi cytrynkami jest tak, że ilość zimujących samców i samic jest podobna. A dlaczego akurat widziałaś więcej samców? Być może faktycznie prędzej budzą się samce, tego nie wiem. Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że samice tego gatunku składają jaja dopiero na wiosnę. Są więc teraz nieco cięższe od samców, i zapewne mniej skłonne do lotu. Ale to tylko moje przypuszczenie, a nie żaden naukowy fakt.
Marzena

Jeszcze raz dziękuję
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Na zdjęciu Archiearis parthenias.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motyle (bez gąsienic) [FOTO-oznaczanie]”