czy to bęsica kwietniówka ??
-
Marzena
czy to bęsica kwietniówka ??
W tym toku po raz pierwszy widziałam pojedyncze okazy w niedzielę, a dzisiaj dosłwonie stado latało nad droga w lesie sosnowym Towarzystwa dotrzymywały im cytrynki, trafiały sie także rusałki ceiki i żałobne ( sorry, ale nie znam nazw łacińskich ).
Potwierdźcie, proszę, czy to rzeczywiście bęsica oraz czy motyle opisane powyżej, to pokolenie zimujące ( cytrynki wiem, że tak ),
A tak przy okazji - widziałam dużo więcej samczyków cytrynków - czy to moje gapiostwo czy rzeczywiście tak to bywa ?
Potwierdźcie, proszę, czy to rzeczywiście bęsica oraz czy motyle opisane powyżej, to pokolenie zimujące ( cytrynki wiem, że tak ),
A tak przy okazji - widziałam dużo więcej samczyków cytrynków - czy to moje gapiostwo czy rzeczywiście tak to bywa ?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Z tymi cytrynkami jest tak, że ilość zimujących samców i samic jest podobna. A dlaczego akurat widziałaś więcej samców? Być może faktycznie prędzej budzą się samce, tego nie wiem. Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że samice tego gatunku składają jaja dopiero na wiosnę. Są więc teraz nieco cięższe od samców, i zapewne mniej skłonne do lotu. Ale to tylko moje przypuszczenie, a nie żaden naukowy fakt.
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt: