Drukarka - ustawienia -Prośba
- ptica
Drukarka - ustawienia -Prośba
Niedawno kupiłem drukarkę laserową. W pracy mam tez taką i nigdy nie miałem problemów z drukowaniem np. pism. Ale w domu jak zaczęłem drukować z internetu ( jak widać na fotce ) - "obcina" mi prawą stronę i część liter i wydruku jest niewidoczna. Kombinowałem z ustawieniami np. papieru w drukarce (rozmiaru ) i innymi. Nie chciałbym zmarnować więcej papieru
, dlatego zwracam się z prośbą do kolegów, którzy na pewno biegle sie na tym znają i pomogą znaleść przyczynę 
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:01:30 02:59:35Image taken on:30 stycznia 2008, 01:59 - śrFocus length:9.7 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:80Camera-model:DMC-FZ30
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Drukarka obcina prawą stronę, bo szerokość drukowanej strony jest większa niż szerokość dostępna ustawieniami na drukarce. Można to usunąć zmniejszając wielkość marginesów w opcji "ustawienie strony" w programie wykonującym wydruk. Jest jednak pewien minimalny wymiar marginesu (u mnie np. 3 mm) i drukarka powinna wtedy sygnalizować błąd w momencie rozpoczęcia wydruku, gdy chce się ustawić margines poniżej tej wartości. Jeśli pomimo zminimalizowania marginesów szerokość drukowanej strony jest dalej zbyt duża, można korzystać z programów pośredniczących, pozwalających dowolnie zmieniać rozmiar druku (choćby Word lub tp.)
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
- ptica
Najbliżej prawdy był Grzesiek. Monitora nie zmieniałem. Marginesy nawet całkowicie wyzerowałem i nic.
Troche pomogło, za radami Grześka tzn. ze skalowaniem. Najpierw spróbowałem na ustawieniach drukarki. Owszem jest funkcja skaluj i dopasuj do strony, ale funkcja chyba nie "słucha". Polepszyło się jak wlazłem w Operze na plik - opcje wydruku- przeskaluj. I dopiero ręczne ustawienie na 95-96% dało lepszy efekt.
Muszę złapać kolegę, który jest b. dobrym informatykiem- może on live coś poustawia lepiej. Za wszelakie rady- wielkie dzięki
Troche pomogło, za radami Grześka tzn. ze skalowaniem. Najpierw spróbowałem na ustawieniach drukarki. Owszem jest funkcja skaluj i dopasuj do strony, ale funkcja chyba nie "słucha". Polepszyło się jak wlazłem w Operze na plik - opcje wydruku- przeskaluj. I dopiero ręczne ustawienie na 95-96% dało lepszy efekt.
Muszę złapać kolegę, który jest b. dobrym informatykiem- może on live coś poustawia lepiej. Za wszelakie rady- wielkie dzięki
-