Po rozdarciu miny znalazłem wewnątrz gąsieniczkę, której zdjęcia załączam poniżej. Z wyglądu przypomina mi ona nieco larwę Phyllonorycter blancardella, ale nie mam pewności, czy to dobry trop... Niestety nie zrobiłem zdjęcia miny przed rozdarciem liścia
Gąsieniczka z miny (Malus domestica)
- Mothman
- UTM: CD04
- Been thanked: 1 time
Gąsieniczka z miny (Malus domestica)
Przeglądając dziś opadłe z jabłoni liście (Janikowo CD04) znalazłem minę, która była wydłużona. Nie miała tak regularnie owalnego kształtu jak w przypadku Leucoptera malifoliella.
Po rozdarciu miny znalazłem wewnątrz gąsieniczkę, której zdjęcia załączam poniżej. Z wyglądu przypomina mi ona nieco larwę Phyllonorycter blancardella, ale nie mam pewności, czy to dobry trop... Niestety nie zrobiłem zdjęcia miny przed rozdarciem liścia
Może w weekend znajdę jeszcze więcej zaminowanych liści - wtedy postaram się zrobić i dołączyć tu fotkę miny...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2019:10:18 13:09:12Image taken on:18 października 2019, 11:09 - ptFocus length:5.2 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2019:10:18 13:10:31Image taken on:18 października 2019, 11:10 - ptFocus length:5.2 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H7
-
AJW
- UTM: XS46
- Specjalność: Diptera
- profil zainteresowan: rymy pogodne i niewygodne
- Kontakt: