Jak rozróżnić?
-
adamn
- Kontakt:
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Carabus auratus - pokrywy z 3 żebrami, pokrywy i żebra tego samego koloru - metalicznie złotozielone. Brzeg pokryw najczęściej złocistoczerwony lub złocistożółty. 4 pierwsze człony czułków, początkowe człony głaszczków i nogi (z wyjątkiem ciemnobrązowych stóp) żółtobrązowe lub czerwonawe.
Jest to gat. zachodnioeuropejski, w Polsce osiąga wschodnią granicę zasiegu. Występuje na terenach otwartych, raczej nizinnych: polach, nieużytkach itp.
Carabus auronitens - pokrywy złocistozielone, miedzistoczerwone lub niebieskozielone, z 3 żebrami, szew pokryw oraz żebra czarne. Tylko pierwszy człon czułków czerwony, reszta czarna; głaszczki czarne.
Występuje od Pirenejów po Karpaty, jest to gatunek leśny, spotykany głównie w górach i na pogórzach. Występuje w 2 podgatunkach: C. a. auronitens - ma golenie czerwonobrązowe lub czerwonożółte i jest ogólnie szerszy.
C. a. escheri - podgat. karpacki, ma czarne golenie i jest ogólnie węższy.
W tej chwili nie mam czasu, ale wieczorem postaram się dorzucić jakieś fotki, na których będzie widać także np. różnice w kształcie przedplecza. Rozmiar obu gatunków raczej podobny, mniej więcej od 18 do 30 mm.
Pozdrawiam
Już poprawiłem "głaszczek" na "głaszczków"
Dzięki Pawle za zwrócenie uwagi 
Dołączam obiecane fotki
Jest to gat. zachodnioeuropejski, w Polsce osiąga wschodnią granicę zasiegu. Występuje na terenach otwartych, raczej nizinnych: polach, nieużytkach itp.
Carabus auronitens - pokrywy złocistozielone, miedzistoczerwone lub niebieskozielone, z 3 żebrami, szew pokryw oraz żebra czarne. Tylko pierwszy człon czułków czerwony, reszta czarna; głaszczki czarne.
Występuje od Pirenejów po Karpaty, jest to gatunek leśny, spotykany głównie w górach i na pogórzach. Występuje w 2 podgatunkach: C. a. auronitens - ma golenie czerwonobrązowe lub czerwonożółte i jest ogólnie szerszy.
C. a. escheri - podgat. karpacki, ma czarne golenie i jest ogólnie węższy.
W tej chwili nie mam czasu, ale wieczorem postaram się dorzucić jakieś fotki, na których będzie widać także np. różnice w kształcie przedplecza. Rozmiar obu gatunków raczej podobny, mniej więcej od 18 do 30 mm.
Pozdrawiam
Już poprawiłem "głaszczek" na "głaszczków"
Dołączam obiecane fotki
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:05:31 16:58:00Image taken on:31 maja 2004, 14:58 - pnFocus length:28.8125 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot G5
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2008, 21:15 - śr przez Bartek Pacuk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Pawel Jaloszynski
-
adamn
- Kontakt:
Bardzo dziękuję!
Bartku!
Jeszcze raz dziękuję!
Teraz mam pewność, że na fotkach mam auratusa.
I coś jeszcze na dodatek:
Jeszcze raz dziękuję!
Teraz mam pewność, że na fotkach mam auratusa.
I coś jeszcze na dodatek:
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:06:11 20:31:02Image taken on:11 czerwca 2006, 18:31 - ndzFocus length:11.1 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:80Camera-model:DiMAGE Z2
-
Marek Wełnicki
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
-
Bartek Pacuk
Carabus cancellatus. Na pierwszy rzut oka można poznać po pierwszym członie czułków. Gatunki, z którymi można cancellatusa w Polsce pomylić (C. granulatus, C. menetriesi, C. ulrichii) mają całe czułki czarne. C. cancellatus ma pierwszy człon czułków czerwony, choć może też mieć czarny (zależnie od podgatunku, odmiany itd.) - wtedy trzeba użyć innych cech.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
adamn
- Kontakt:
A ten?
Bardzo dziękuję, za Carabus cancellatus.
A teraz...
Moim zdaniem to Biegacz gajowy - mam rację, czy nie?
A teraz...
Moim zdaniem to Biegacz gajowy - mam rację, czy nie?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:05:06 11:38:49Image taken on:06 maja 2006, 09:38 - sobFocus length:11.1 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z2
-
Bartek Pacuk