Nothorhina muricata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Nothorhina muricata

Post autor: Dispar »

W dniu 6 grudnia 2007 roku jechałem służbowo do Pisza. Jechaliśmy autokarem i gdzieś po drodze mieliśmy postój na ,,odcedzenie kartofelków". Zaintrygował mnie szpaler starych sosen rosnących na poboczu i po krótkim poszukiwaniu na jednej z nich znalazłem stare otwory wylotowe tej kózki. To było pomiędzy miejscowością Mały Płock a Kolnem. Sprawdziłem tylko 4 sosny ( musieliśmy jechać dalej ) a jest ich tam dużo po tej trasie. Może ktoś będzie tamtędy jeszcze jechał i sprawdzi jak jest na innych drzewach.
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: XU91

Post autor: Damian Bruder »

chyba wystąpiła drobna pomyłka :wink: Nothorina muricata Nothorhina muricata - chyba tak powinno być
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

na jednej z nich znalazłem
Znowu????
Masz rękę do tego gatunku ;)
Awatar użytkownika
Dispar

Rzeczywiście powinno być Nothorhina muricata - sorry :oops: .
Jak wiesz sporo jeżdżę autem w przeróżnych celach i z chwila znalezienia N. muricata na naszym terenie rozglądam się po drodze za podobnymi biotopami. Przy drodze Siemiatycze - Białystok jest sporo podobnych miejsc i wszystkie spenetrowałem ale nie znalazłem śladów otworów wylotowych. Sprawdzałem też inne ciekawe miejsca np. Polesie i też nic. Gdziekolwiek widzę przy drodze stare sosny zatrzymuję się i sprawdzam.
Myślę, że Ten gat, ,,wypłynie" w wielu jeszce miejscach na wschodzie Polski i nie tylko bo wiem, że Adam Wożniak też go znalazł w okolicach Płońska.
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Znalazłem ślady żerowania tego gatunku w okolicach Kleszczel, choć na imagines nie miałem możliwości się jeszcze wybrać. Nieopodal na Cytisus ruthenicus żerował Deilus fugax Oliv.
Awatar użytkownika
Dispar

To stanowisko D. fugax to piękne miejsce - warte odrębnych badań entomologicznych.
Awatar użytkownika
Dispar

Mało się dzieje ostatnio z tej rodzinie - wrzucę zdjęcie z mojej ubiegłorocznej hodowli :D
Załączniki
Kopia Nothorina muricata 003.jpg
Przejrzano 2178 razy
Awatar użytkownika
Dispar

A w kózkach zastój na forum straszny :mrgreen: .
Niedawno udało mi się zlokalizowac kolejne stanowisko N. muricata - tym razem przy drodze Biała Podl - Janów Podl. tj. około 10 km od Białej Podl w kierunku na Janów P. Sporo pojedyńczych otworów wylotowych a tylko na jedej sośnie było ich dość sporo. Nie udało mi się określić wieku tych otworów ponieważ osadzające się na korze spaliny samochodowe uniemożliwiły to.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

N.muricata jest podawana z W.Lubelskiej czy ktoś ja łapał na Lubelszczyźnie??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”