prośba o oznaczenie

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alps

prośba o oznaczenie

Post autor: alps »

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum bo i całkiem od niedawna interesuję się motylkami. Wyszło przy okazji chodzenia po górach, szczególnie po Pieninach gdzie można spotkac ok 50 % wszystkich żyjących na terenie Polski motyli. Sami wiecie, to motylowy raj.
Od czerwca zrobiłem kilkaset zdjęć 49 róznych gatunków motyli. z osmioma mam problem z identyfikacją. Prosze więc o pomoc w oznaczeniu.
Zdjęcie 1 to oczywiście modraszek ale jaki? Nie mam niesety zewnętrzej strony skrzydeł, a to co widać wg mnie sugeruje dwa:
Modraszek argiades (Cupido argiades = Everes argiades) lub Modraszek alcetas (Cupido alcetas). jak myslicie?
Obrazek

Zdjęcie 2 to chyba jakis karłątek. Mam jednak za małe pojęcie, aby go oznaczyć.

Obrazek

No i jeszcze dwa zdjęcia przedstawiające tego samego motylka z obu stron. Fachowcom nie sprawi to pewnie żadnych kłopotów.

Obrazek

Obrazek

Na razie wystarczy. Pozdrawiam all czytających i raz jeszcze prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Modrach - ano Cupido sp., ale bez spodu można sobie tylko pogdybać.
Thymelicus - rozmazane te czułki, ale raczej Th. lineola.
Nieznany - Sitochroa verticalis.
Awatar użytkownika
alps

Co do karłątka, to na początku wykluczyłem kniejnika i klinka. Zostały ceglasty, ryska i akteon. Akteonów naoglądałem sie na różnych stronach i tez mi nie pasował. Szczerze to nie wiem co czym poznajesz, że to ryska.
Odnośnie modraszka to chyba bez spodu faktycznie nie do sie w 100% oznaczyć,ale może jednak ktoś spróbuje?
Dzięki za Sitochroa verticalis.

Przy okazji dodam jeszcze jedno zdjęcie do identyfikacji. Nie jest do końca ostre, ale to jedyne jakie udało mi sie zrobić. Dodam tylko, że był ruchliwy i siadał na krótko. zdjęcie zrobiłem w połowie lipca.

Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

Heliothis viriplaca
Awatar użytkownika
alps

serdeczne dzięki.
A co myslisz o modraszku?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Prezentowany modraszek to samiczka. Ma ona na wierzchu przednich skrzydeł wyraźne szaroniebieskie przyprószenie. W literaturze ("Butterflies of Britain & Europe" T.Tolmana) takie przyprószenie jest sugerowane tylko dla C.argiades.
often with blue discal and basal suffusion on fw
Przy pozostałych dwu b. podobnych gatunkach pisze:
C.alcetas - u samicy wierzch ciemny szarobrązowy
C.decolorata - u samicy wierzch ciemny czekoladowobrązowy
Jeśli zdjęcie było robione w Pieninach, to oba te gatunki (alcetas, decolorata) od dłuższego już czasu nie były tam łowione (nie mam niestety danych z ostatnich kilku lat - więc żaden to dowód).
Najbardziej prawdopodobny jest C.argiades, choć 100% pewności można mieć dopiero po zobaczeniu spodu skrzydeł tylnych.
Awatar użytkownika
alps

Antek,
serdeczne dzięki.
to akurat zdjęcie było robione na Lubelszczyźnie w okolicach Kocka. Jak juz pisałem spodu skrzydeł nie mam. Zawsze staram sie robic obie strony , ale w tym wypadku zanim spody zrobiłem po prostu odleciał:)
Awatar użytkownika
Aneta

Rzeczywiście, też zauważyłam niebieskie przyprószenie u modraszka i z początku również uznałam to za cechę przemawiającą za argiadesem. Jednakże na lepidoptera.eu także wśród zdjęć alcetasa znalazłam fotę samiczki z niebieskim nalotem - czyżby to była pomyłka na stronie Krzyśka?

A co do Thymelicusa - główną cechą pozwalającą odróżnić lineola od sylvestris są końce czułków (całe czarne u lineoli, z pomarańczowym czubkiem u sylvestrisa - ładne porównanie jest na tej stronie). Karłątek na Twojej focie ma niestety czułki nieostre, dlatego nie mam całkowitej pewności, ale, jak już napisałam, obstawiałabym jednak Th. lineola.
Awatar użytkownika
alps

No własnie. Tak jak pisałem w pierwszym poście wahałem sie pomiędzy (Cupido argiades = Everes argiades) i (Cupido alcetas). To niebieskie przypruszenie jest widoczne na www.lepidoptera.eu przy obu gatunkach i na tym właśnie utknąłem.
Co do karłątka, nie miałem pojęcia że taki detal może decydować. Mam jeszce trzy zdjęcia ale na nich także czółki nie sa klarowne.
Może to będzie bardziej pomocne?

Obrazek

[ Dodano: 28-08-07, 14:53 ]
Za argiadesem przemawia to, że zdjęcie zrobiłem w okolicach Kock,a gdzie alcetas według mapki na www.lepidoptera.eu nie występuje.
http://www.lepidoptera.eu/start.php?lang=PL

[ Dodano: 28-08-07, 14:54 ]
Za argiadesem przemawia to, że zdjęcie zrobiłem w okolicach Kock,a gdzie alcetas według mapki na www.lepidoptera.eu nie występuje.
http://www.lepidoptera.eu/start.php?lang=PL
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Widziałem Aneto to zdjęcie. Nie znam autora tego zdjęcia (Z.Wiatrak). Nie wiem, czy tego motyla złapał i oznaczył. Jeśli tak, bylby to dowód, że również alcetas może mieć takie przyprószenie, ale jeśli nie, to może to być pomyłka (zdjęcie jest robione w Polsce, a ten gatunek jest u nas skrajnie rzadki). Znajdywałem już inne pomylki na stronie Krzysia. Pisał mi wtedy, że autor tak mu je oznaczył. Wtedy sprawa była ewidentna, i Krzysiek to zdjęcie usunął (chodziło o pewną pawicę). Tutaj byłby potrzebny okaz dowodowy. :!:
Awatar użytkownika
Aneta

alps pisze:Co do karłątka, nie miałem pojęcia że taki detal może decydować. Mam jeszce trzy zdjęcia ale na nich także czółki nie sa klarowne.
Może to będzie bardziej pomocne?
Patrząc na to drugie zdjęcie mam wrażenie, że czułki są zakończone pomarańczowo - co wskazywałoby na Th. sylvestris - ale znów: zbyt rozmazane, żeby oznaczyć na pewno. Pozostałabym więc przy Thymelicus sp.

Antek - no właśnie, ja też znalazłam na lepidoptera.eu jedną pomyłkę (wśród zdjęć Xestia xantographa jest jedno przedstawiajace L. oleracea), dlatego podzieliłam się moimi wątpliwościami.
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Bardzo dobrze, że wyłapujecie te błędy na stronie Krzyśka, bo mylić się jest rzeczą ludzką :wink:
Niejeden błąd już też wyłapałem na Motyle Europy i zawsze piszę wtedy do Krzyśka aby to skorygował.
Awatar użytkownika
alps

Poprosze Was jeszcze o pomoc w indentyfikacji ostatnich juz mioch nieoznaczonych motylków. Oto one:
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

przepraszam ze jakośc tego ostatniego. Nie wyszło.
Pomożecie??:)
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Pomożemy :D

1 i 4 - Camptogramma bilineata
2 - Hypena proboscidalis
3 - Euclidia glyphica
Awatar użytkownika
alps