GOŚĆ z czułkami :/

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
jelon2

GOŚĆ z czułkami :/

Post autor: jelon2 »

witam od 2 tygodni pokazuje się gość z długimi czułkami jest to w pokoju z kominkiem więc jest szansa że to z drzewa kominkowego coś sie wylęgło ale gdyby to był jeden osobnik to nie ma problemu ale już spotkałem ich z 4 większe (starsze) i jeden mniejszy (ten na fotce to mniejszy). załączam fotkę. Proszę o identyfikacje i czy mam się tym martwić czy przyzwyczaić?
a to coś ma skrzydła ale nie zbyt dobrze fruwa
download/file.php?mode=view&id=94757&si ... 0cfeea8b0a.
Załączniki
20141216_215839.jpg
Przejrzano 1572 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: GOŚĆ z czułkami :/

Post autor: Aneta »

Chrząszcz z Cerambycidae, jak na moje oko Obrium sp. - zaraz pewnie kózkarze zweryfikują. Tak jak podejrzewasz, zapewne wylęgają się z drewna do kominka. Absolutnie nic groźnego.
jelon2 pisze:spotkałem ich z 4 większe (starsze) i jeden mniejszy (ten na fotce to mniejszy).
To tak nie działa, dojrzałe postaci owadów nie rosną. Te, które były większe, miały po prostu lepsze warunki rozwoju jako larwy.
Awatar użytkownika
Marcin Szewczyk
UTM: DD12
Specjalność: Cerambycidae
Been thanked: 1 time

Post autor: Marcin Szewczyk »

Obrium cantharinum.
jelon2

Post autor: jelon2 »

Wielkie dzięki za pomoc poczytałem trochę o tym w necie i myślę że mogę być spokojny. Jeszcze raz dzięki !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”