witam od 2 tygodni pokazuje się gość z długimi czułkami jest to w pokoju z kominkiem więc jest szansa że to z drzewa kominkowego coś sie wylęgło ale gdyby to był jeden osobnik to nie ma problemu ale już spotkałem ich z 4 większe (starsze) i jeden mniejszy (ten na fotce to mniejszy). załączam fotkę. Proszę o identyfikacje i czy mam się tym martwić czy przyzwyczaić?
a to coś ma skrzydła ale nie zbyt dobrze fruwa
download/file.php?mode=view&id=94757&si ... 0cfeea8b0a.
GOŚĆ z czułkami :/
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
jelon2
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: GOŚĆ z czułkami :/
Chrząszcz z Cerambycidae, jak na moje oko Obrium sp. - zaraz pewnie kózkarze zweryfikują. Tak jak podejrzewasz, zapewne wylęgają się z drewna do kominka. Absolutnie nic groźnego.
To tak nie działa, dojrzałe postaci owadów nie rosną. Te, które były większe, miały po prostu lepsze warunki rozwoju jako larwy.jelon2 pisze:spotkałem ich z 4 większe (starsze) i jeden mniejszy (ten na fotce to mniejszy).
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
- Specjalność: Cerambycidae
- Been thanked: 1 time
-
jelon2
Re: GOŚĆ z czułkami :/
Wielkie dzięki za pomoc poczytałem trochę o tym w necie i myślę że mogę być spokojny. Jeszcze raz dzięki !!!