Owady nie tyle domowe, co komórkowe.
Czy domowe to nie wiem, ale co to...
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
łacia
Czy domowe to nie wiem, ale co to...
Dzień dobry.
Komórka z drewnem, otwarta, wchodzą tam koty, kuny. Na podłodze tej komórki zauważyłam malutkie owady, max milimetr średnicy, okrągłe, szybko szły. Widziałam dwa. Gdy zbliżyłam rękę owad odskoczył. Czy to pchła?? Z tego co wiem, to pchły są podłużne, a nie okrągłe... Więc może coś innego? Chodzę tam często i nic mnie nie gryzie, dobrze wiem jak boli, gdy gryzie pchła i jakie zostają po tym ślady, więc to tez mnie pociesza, że może to nie pchła.
-
łacia
Re: Czy domowe to nie wiem, ale co to...
Aha... Nie mam aparatu, który sfotografowałby takie maleństwo. To może tak: czy są też inne tak małe owady, które skaczą wysoko jak na swój wzrost - inne niż pchły? Czy pchły zawsze są podłużne? Czy pchły zawsze są twarde?Aneta pisze:Bez zdjęcia będzie trudno.
-
łacia
Bo mnie tam te owady nie przeszkadzają. No chyba że są pchłami, pcheł to się boję. 
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Jest taki rodzaj chrząszczy w rodzinie Chrysomelidae a mianowicie Alticinae => http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/chrysomelidae.htm Są różnej wielkości, niektóre bardzo małe i skaczą jak pchły, dlatego ich angielska nazwa to Flea beetle. Obejrzyj sobie zdjęcia w necie. Może to one 
-
diadematus
Może masz w aparacie w komórce tryb makro i nie wiesz o tym?
-
julia5