Biegacz czy czarnuch?
-
rysiaty
- UTM: WT35
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 17 times
Biegacz czy czarnuch?
a może coś więcej niż rodzinę ... poproszę
2012-10-05, Gronów, lubuskie, WT29
2012-10-05, Gronów, lubuskie, WT29
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:10:05 11:08:30Image taken on:05 października 2012, 09:08 - ptFocus length:100 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/10ISO speed rating:640Camera-model:NIKON D90
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Re: Biegacz czy czarnuch?
Nalassus dermestoides ( Illiger, 1798 )
=Nalassus laevioctostriatus ( Goeze, 1777)
Pozdrawiam
Rafał
=Nalassus laevioctostriatus ( Goeze, 1777)
Pozdrawiam
Rafał
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Been thanked: 3 times
-
rysiaty
- UTM: WT35
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 17 times
skraj drzewostanu sosnowego
zmienialiśmy tablicę graniczną ŁSPK - blacha ocynkowana, pomiędzy blachą a drewnianą dechą trochę nagromadzonej sosnowej ściółki było i w tym dwa okazy Nalassus, tak jakby w pajęczynie (czy oprzędzie), jeden martwy a drugi jeszcze dychał, ale niemarawy jakiś był (w końcu jesień
). Zdechlaka wrzuciłem do auta więc nawet zwłoki mam
było jeszcze kilka larw, mogę wrzucić do oznaczenia

zmienialiśmy tablicę graniczną ŁSPK - blacha ocynkowana, pomiędzy blachą a drewnianą dechą trochę nagromadzonej sosnowej ściółki było i w tym dwa okazy Nalassus, tak jakby w pajęczynie (czy oprzędzie), jeden martwy a drugi jeszcze dychał, ale niemarawy jakiś był (w końcu jesień
to znaczy że teraz to jeden gatunek? Bo w KFP są dwa oddzielne gatunkiRafał Celadyn pisze:Nalassus dermestoides ( Illiger, 1798 ) =Nalassus laevioctostriatus ( Goeze, 1777)
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Zależy od punktu widzenia. Autorzy Catalogue of Palearctic Coleoptera (2008) uznają je za 2 osobne gatunki, podobne stanowisko jest w pracy Iwan i in. (2010) (tej, którą Ci niedawno przesłałem). Novak (2005) przyjmuje, że to jeden gatunek. Nie wiem, na jakie źródło powołuje się Rafał, bo nie napisał.rysiaty pisze:to znaczy że teraz to jeden gatunek? Bo w KFP są dwa oddzielne gatunki :coto:Rafał Celadyn pisze:Nalassus dermestoides ( Illiger, 1798 ) =Nalassus laevioctostriatus ( Goeze, 1777)
Przy założeniu, że spotykam częstszy gatunek, czyli N. dermestoides, to w Toruniu i okolicach jest on częsty, żeby nie powiedzieć pospolity. Ale może mam i ten drugi - nie wiem, bo nie próbowałem ich jeszcze oznaczać.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
... V.Novak Folia Heyrovskyana Coleoptera Tenebrionidae (2007)nic nowszego nie czytałem ,więc temat pod tym względem jest mi obcy ,...chętnie poczytam o tych perturbacjach, jeśli ktos mógłby przybliżyć...Bartek Pacuk pisze:Nie wiem, na jakie źródło powołuje się Rafał, bo nie napisał.
Pozdrawiam
Rafał
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Nie znam argumentów prezentowanych przez wymienionych autorów za uznawaniem bądź nie tych gatunków za 2 różne. Znam tylko cechy podane w kluczu Stebnickiej. Może ktoś wie więcej na ten temat. Pracę Iwana i in. (2010) możesz ściągnąć stąd:Rafał Celadyn pisze:... V.Novak Folia Heyrovskyana Coleoptera Tenebrionidae (2007)nic nowszego nie czytałem ,więc temat pod tym względem jest mi obcy ,...chętnie poczytam o tych perturbacjach, jeśli ktos mógłby przybliżyć...Bartek Pacuk pisze:Nie wiem, na jakie źródło powołuje się Rafał, bo nie napisał.
http://coleoptera.ksib.pl/index.php?id=wg&l=pl
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...opinia autora ,jest taka, że ta synonimizacja ze wzgledu na to,że wielu specjalistów ją popiera została zastosowana w ukladzie systematycznym publikacji ,
"(...)That opinion is accepted for the list,although it has yet to be published(...)" ...i tyle wiem...czy owa zapowiadana publikacja się ukazała ,nie mam pojęcia....
Pozdrawiam
Rafał
...poczytałem zlinkowaną pracę(dzięki
) ,ale tam nie pisze nic oprócz tego ,że wykazany jest z kilku okazów i tego do czego już doszliśmy ...może ktoś oblatany się odezwie ,albo chociaż fragmenty pracy dotyczącej tematu wklei...
Pozdrawiam
Rafał
...poczytałem zlinkowaną pracę(dzięki