żółte kropki na skrzydłach prusaka?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
marianna1981
żółte kropki na skrzydłach prusaka?
Szanowni Państwo, mam prośbę o identyfikację osobnika, którego dziś rano znalazłam w pokoju. Ponieważ mieliśmy kiedyś problem z prusakami, zastanawiam się, czy była to jego larwa, czy może coś, co wlazło przez szparę w moskitierze (owad był na podłodze pod oknem). Nie miałam możliwości go sfotografować, ale postaram się go opisać. Wielkość ok. 10 mm, kształt tułowia lekko trójkątny, czarne czułki i czarne podbrzusze, odnóża tylne nieco większe, dwudzielne, włosków na dolnej części nie zauważyłam. Skrzydła jasnobrązowe po brzegach, z odcieniem szarości. Nie pamiętam, czy miał charakterystyczne dla prusaków paski w okolicach za głową. Charakterystyczną cechą tego okazu były dwie żółte kropki, symetrycznie rozłożone w dolnej części skrzydeł. One właśnie najbardziej mnie zastanawiają. Czy larwy prusaków lub dorosłe osobniki mają takowe kropki? Nie znalazłam na ten temat żadnych informacji w sieci. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! M.
-
marianna1981
Re: żółte kropki na skrzydłach prusaka?
Przepraszam za złe przypięcie postu. Dodam, że mąż niedawno zabił dwa maleństwa, przypominające małe prusaki. Zastanawiają mnie jednak te kropki. Nie przypominam sobie, aby miały je osobniki, które wcześniej spotykaliśmy. Zaglądałam do klucza karaczanów w sieci, ale nie znalazłam żadnych informacji na ten temat. Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie tej kwestii.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Czarne czułki i spód raczej do prusaka nie pasują, ale bez zdjęcia trudno będzie coś więcej powiedzieć.
-
marianna1981
Dziękuję za odpowiedź. Żałuję, że zmasakrowałam go ścierką i do zdjęcia nic się z niego nie ostało. Wciąż jednak nurtują mnie te żółte kropki - czy jest to jakiś typowy element tego gatunku, form dorosłych czy larwalnych?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Żółte symetryczne kropki też są nieprusakowe. Może jakiegoś pluskwiaka utłukliście, aczkolwiek bez okazu ciężko to będzie zweryfikować.
-
marianna1981
Dziękuję za tę uspokajającą informację. Mam nadzieję, że nie natknę się już na podobnego lokatora.