Prośba o identyfikacje :)

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Kanashii

Prośba o identyfikacje :)

Post autor: Kanashii »

Zdjęcia zrobione w południowej Brazylii okolice Porto Alegre, proszę o pomoc w identyfikacji.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: Prośba o identyfikacje :)

Post autor: Antek Kwiczala † »

Jest to gąsienica motyla z rodziny Brassolidae. Najprawdopodobniej z rodzaju Opsiphanes. Większość z nich żeruje na różnych gatunkach palm. Oznaczenie gatunku może być trudne. Być może to O. tamarindi.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Trochę bardziej pasuje mi tu O. quiteria, ale to też jeszcze chyba nie ten gatunek.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie przeanalizowałem dosyć istotnej informacji o miejscu zrobienia zdjęcia. Otóż w Porto Alegre, a więc na południu Brazylii mogą występować trzy gatunki: O. cassiae, O. invirae, i O. quiteria. Tak więc moja sugestia o O. tamarindi jest chybiona. Po przejrzeniu zdjęć pozostałych gąsienic skłaniałbym się do gąsienicy O. cassiae, w każdym razie wygląd głowy najbardziej by mi pasował.
O. invirae wykluczam. Wielokrotnie obserwowałem tą gąsienicę, bo jest to gatunek dosyć częsty w okolicy Natalu, gdzie byłem - jej wygląd jest zupełnie inny. Dołączam fotkę tej gąsienicy, zrobioną przeze mnie w Natalu.
Załączniki
O.invirae larva.jpg
Przejrzano 858 razy
ODPOWIEDZ