niwidziany cykadelid i niewidziany piesmid
- mwkozlowski
niwidziany cykadelid i niewidziany piesmid
wiem że wpadają na forum ci od pluskawiaków, w oczkiwaniu pomocy i z lenistwa załączm dwie pluskiewki z dzisiejszego spaceru z psem
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:20 12:17:51Image taken on:20 maja 2010, 10:17 - czwFocus length:33.7 mmShutter speed:1/1250 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:20 12:43:09Image taken on:20 maja 2010, 10:43 - czwFocus length:42.4 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
- Chiffchaff
- Been thanked: 1 time
- Tomek Klejdysz
Mam nadzieje że okaz z pierwszego zdjęcia odłowiony? Jest to przedstawiciel najbardziej zagadkowej rodziny wśród piewików: Tettigometridae. U nas 5 gatunków, sam nigdy nie widziałem żadnego z nich na żywo. Poszczególne gatunki odławiane są niezmiernie rzadko. O ich biologii prawie nic nie wiadomo. Przypuszcza się, że mogą rozwijać się w mrowiskach (na podstawie obserwacji tych owadów w pobliżu mrowisk...)
- Chiffchaff
- Been thanked: 1 time
Re: niwidziany cykadelid i niewidziany piesmid
Jeśli mnie wzrok nie myli, i widzę u tego Tingis-a:
- że włoski na krawędziach pokryw są dłuższe od szerokości oka i są zakrzywione na końcach, to byłby to T. pilosa. Za tym gatunkiem przemawiają również wąziutkie paranoty. Mam ten gatunek w zbiorach i jest bardzo do tego na zdjęciu podobny.
Cytuję za kluczem do Tingidae autorstwa prof. Barbary Lis: "Gatunek niezbyt częsty, znany z kilkunastu stanowisk rozrzuconych na terenie prawie całego kraju".
- że włoski na krawędziach pokryw są dłuższe od szerokości oka i są zakrzywione na końcach, to byłby to T. pilosa. Za tym gatunkiem przemawiają również wąziutkie paranoty. Mam ten gatunek w zbiorach i jest bardzo do tego na zdjęciu podobny.
Cytuję za kluczem do Tingidae autorstwa prof. Barbary Lis: "Gatunek niezbyt częsty, znany z kilkunastu stanowisk rozrzuconych na terenie prawie całego kraju".