niwidziany cykadelid i niewidziany piesmid

Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, cykady i in. - Hemiptera, Heteroptera, Homoptera
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mwkozlowski

niwidziany cykadelid i niewidziany piesmid

Post autor: mwkozlowski »

wiem że wpadają na forum ci od pluskawiaków, w oczkiwaniu pomocy i z lenistwa załączm dwie pluskiewki z dzisiejszego spaceru z psem
Załączniki
pies.jpg
Przejrzano 1031 razy
Original image recording time:
2010:05:20 12:17:51
Image taken on:
20 maja 2010, 10:17 - czw
Focus length:
33.7 mm
Shutter speed:
1/1250 Sec
F-number:
f/6.3
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H50
HOM.jpg
Przejrzano 1025 razy
Original image recording time:
2010:05:20 12:43:09
Image taken on:
20 maja 2010, 10:43 - czw
Focus length:
42.4 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H50
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Been thanked: 1 time

Post autor: Chiffchaff »

To nie Piesmatidae, a Tingidae. Konkretnie Tingis z grupy tych długo owłosionych, ale teraz nie mam w ogóle dostępu do klucza żeby pobawić się w próbę strzału "co to było". Fajne zdjątko jak na malutkiego robaczka, piszę o pluskwie.
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

Mam nadzieje że okaz z pierwszego zdjęcia odłowiony? Jest to przedstawiciel najbardziej zagadkowej rodziny wśród piewików: Tettigometridae. U nas 5 gatunków, sam nigdy nie widziałem żadnego z nich na żywo. Poszczególne gatunki odławiane są niezmiernie rzadko. O ich biologii prawie nic nie wiadomo. Przypuszcza się, że mogą rozwijać się w mrowiskach (na podstawie obserwacji tych owadów w pobliżu mrowisk...)
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Been thanked: 1 time

Re: niwidziany cykadelid i niewidziany piesmid

Post autor: Chiffchaff »

Jeśli mnie wzrok nie myli, i widzę u tego Tingis-a:
- że włoski na krawędziach pokryw są dłuższe od szerokości oka i są zakrzywione na końcach, to byłby to T. pilosa. Za tym gatunkiem przemawiają również wąziutkie paranoty. Mam ten gatunek w zbiorach i jest bardzo do tego na zdjęciu podobny.
Cytuję za kluczem do Tingidae autorstwa prof. Barbary Lis: "Gatunek niezbyt częsty, znany z kilkunastu stanowisk rozrzuconych na terenie prawie całego kraju".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pluskwiaki [FOTO-oznaczanie]”