Sympecma do potwierdzenia
-
Tomasz Żuk
Sympecma do potwierdzenia
To moja pierwsza tak wczesna obserwacja ważki - domniemam że to Sympecma paedisca.
1 kwietnia w pobliżu stawy hodowlane.
Proszę o potwierdzenie. (Lub wyprowadzenie z błędu)
Wczesną wiosną wielokrotnie obserwowałem motyle - rusałki spijające sok - (chłonące wilgoć) z kory brzozowej, czy te ważki też tak robią? Odniosłem wrażenie, że ta ważka zeskrobywała coś z kory czy to możliwe?
Dziękuje i pozdrawiam,
Tomek
1 kwietnia w pobliżu stawy hodowlane.
Proszę o potwierdzenie. (Lub wyprowadzenie z błędu)
Wczesną wiosną wielokrotnie obserwowałem motyle - rusałki spijające sok - (chłonące wilgoć) z kory brzozowej, czy te ważki też tak robią? Odniosłem wrażenie, że ta ważka zeskrobywała coś z kory czy to możliwe?
Dziękuje i pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2010, 19:39 - wt przez Tomasz Żuk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
-
Tomasz Żuk
- eutanatos
To może ja.
Tak to straszka syberyjska - Sympecma paedisca. U góry samiec na dole samica.
Czy po korze drzew nie chodziły jakieś drobne owady? Kilka gatunków zygoptera woli zjadać owady które chodzą po roślinach niż polować w locie.
Szperałem i nic nie wyszperałem na temat spijania soku z brzozy. Nawet nie do końca wiadomo czy budowa narządów gębowych pozwala im pobierać wodę w stanie płynnym (tyle zrozumiałem z translatora hehe
).
Raczej wątpie, aby wygryzały otwory chcąc się dostać do buszujących pod korą owadów które usłyszały, bo ważki to wzrokowcy.
Nie mam innych pomysłów.
A w ogóle to gratuluje pierwszych tegorocznych zdjęć ważek na forum. Ja do tej pory się nałaziłem, namarzłem i nic
Pozdrawiam.
Tak to straszka syberyjska - Sympecma paedisca. U góry samiec na dole samica.
Czy po korze drzew nie chodziły jakieś drobne owady? Kilka gatunków zygoptera woli zjadać owady które chodzą po roślinach niż polować w locie.
Szperałem i nic nie wyszperałem na temat spijania soku z brzozy. Nawet nie do końca wiadomo czy budowa narządów gębowych pozwala im pobierać wodę w stanie płynnym (tyle zrozumiałem z translatora hehe
Raczej wątpie, aby wygryzały otwory chcąc się dostać do buszujących pod korą owadów które usłyszały, bo ważki to wzrokowcy.
Nie mam innych pomysłów.
A w ogóle to gratuluje pierwszych tegorocznych zdjęć ważek na forum. Ja do tej pory się nałaziłem, namarzłem i nic
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2010, 21:46 - wt przez eutanatos, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Nic nie wiem o tym, żeby pterostigmy samców i samic czymkolwiek się różniły u Sympecma.eutanatos pisze:Ja tam widzę u góry ciemną podwójną pterosigme a na dole jasną pojedyńczą. Ale może coś żle widzę, albo mam zdjęcia z interntu żle opisane, bom na żywo tego gatunku jeszcze nie widział.
Natomiast cień wskazuje na narządy analne samicy, narządy analne samca to okrągłe cęgi - takie jak do wyciągania gwoździ. Patrz www.wazki.pl
Ostatnio zmieniony 07 kwietnia 2010, 12:58 - śr przez Ewa Miłaczewska, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Dokładnie na moich stronach o straszkach Sympecma - wejście z menu i z systematyki. To łatwe.admin pisze:Gdzie dokładnie to jest pokazane?Ewa Miłaczewska pisze:Patrz www.wazki.pl
Również w opracowaniu porównującym obie straszki - tamże.
Załączam zdjęcie z mojej strony.
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
-
admin
- Administrator
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
W takich sytuacjach łatwiej posłużyć się bezpośrednim linkiemEwa Miłaczewska pisze:Dokładnie na moich stronach o straszkach Sympecma - wejście z menu i z systematyki. To łatwe.
http://www.wazki.pl/wazki_sympecma.html
lub nawet bezpośrednio do obrazka:
http://www.wazki.pl/zestawienia/straszki1.jpg
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Jasne, że tak jest prościej, tylko łykanie łatwej strawy niczego nie uczy. Odsyłam do całej strony, bo po pierwsze w ten sposób ją promuję, po drugie uważam nieskromnie, że jest tam sporo spopularyzowanej wiedzy. Może warto...admin pisze:W takich sytuacjach łatwiej posłużyć się bezpośrednim linkiemEwa Miłaczewska pisze:Dokładnie na moich stronach o straszkach Sympecma - wejście z menu i z systematyki. To łatwe.
http://www.wazki.pl/wazki_sympecma.html
lub nawet bezpośrednio do obrazka:
http://www.wazki.pl/zestawienia/straszki1.jpg
-
admin
- Administrator
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
No i właśnie o to mi chodziło. Popularyzacja strony /warto/ to umieszczanie jej w linkach, pisanie o niej, ze jest. Odsylanie do jej treści umacnia przekonanie w internaucie, ze jest tam dobra treść i zaciekawiony najczęściej obejrzy, co jeszcze może znaleźć.
Rzucanie go za każdym razem na główną stronę jest moim zdaniem niecelowe - zamiast poszukiwanej treści znajduje się w "matni" - skąd ma wiedzieć, gdzie ma szukać cytowanej informacji? Szukać po całej witrynie? A jesli tam jest 250 podstron?
Zwróć uwagę, ze strona glówna nie zawiera żadnych napisów - trzeba się przekopać przez wszystkie linki (odsłaniać je) żeby zorientować się gdzie można byłoby tego szukać (patrz załącznik). Tak zmuszanie do poszukiwań na stronie może przynieść odwrotny efekt - zamiast zachęcić może zniechęcić.
(a temat dotyczy Sympecma, nie strony wazki.pl
)
Wyczułem taki tok myślenia, ale taki sposób promocji strony jest moim zdaniem nietrafiony.
Proponuję jednak podczas cytowania informacji odnosić ją wprost do miejsca, w której ona występuje.
Prz okazji, w moim odczuciu, przydałaby się nawigacja, która pomagałaby zorientować się szybko w zawartości serwisu.
Powodzenia w rozwijaniu strony! I oczywiście kreuj ją wg swojego uznania
PS. Załączam stronę główną wazki.pl i http://www.wazki.pl/menu.html - to menu.html jest już całkiem dobre, bo praktyczne
Rzucanie go za każdym razem na główną stronę jest moim zdaniem niecelowe - zamiast poszukiwanej treści znajduje się w "matni" - skąd ma wiedzieć, gdzie ma szukać cytowanej informacji? Szukać po całej witrynie? A jesli tam jest 250 podstron?
Zwróć uwagę, ze strona glówna nie zawiera żadnych napisów - trzeba się przekopać przez wszystkie linki (odsłaniać je) żeby zorientować się gdzie można byłoby tego szukać (patrz załącznik). Tak zmuszanie do poszukiwań na stronie może przynieść odwrotny efekt - zamiast zachęcić może zniechęcić.
(a temat dotyczy Sympecma, nie strony wazki.pl
Wyczułem taki tok myślenia, ale taki sposób promocji strony jest moim zdaniem nietrafiony.
Proponuję jednak podczas cytowania informacji odnosić ją wprost do miejsca, w której ona występuje.
Prz okazji, w moim odczuciu, przydałaby się nawigacja, która pomagałaby zorientować się szybko w zawartości serwisu.
Powodzenia w rozwijaniu strony! I oczywiście kreuj ją wg swojego uznania
PS. Załączam stronę główną wazki.pl i http://www.wazki.pl/menu.html - to menu.html jest już całkiem dobre, bo praktyczne
-
Tomasz Żuk
Bardzo Wam –Ewo i Eutanatosie dziękuje za pomoc.
Ewo, jeśli przyjmiesz to jako komplement to „jesteś wielka” Ty i Twoja ważkowa strona – dziękuję Tobie za nią. Pomaga i uczy.
Wracając do moich zdjęć ważki to mogłem napisać, iż jest to ta sama ważka (jedyna) fotografowana w bardzo krótkim odstępie czasu. Spłoszona wracała i siadała w pobliżu na pniu brzozy i wygrzewała się. Bardzo podobnie zachowują się niektóre motyle, lecz one wygrzewając się równocześnie ssawką omiatają korę w poszukiwaniu wilgoci. Sok spływający z nadłamanej gałęzi lub pękniętej kory to dla nich istny zdrój. Obserwowałem i fotografowałem przy jednym takim „zdroju” równocześnie 3 gatunki motyli z rusałek, mrówki, biedronki i muchy. Na ważki taki wabik nie działa.
Życzę Wam podobnych owocnych obserwacji.
Tomek
Ewo, jeśli przyjmiesz to jako komplement to „jesteś wielka” Ty i Twoja ważkowa strona – dziękuję Tobie za nią. Pomaga i uczy.
Wracając do moich zdjęć ważki to mogłem napisać, iż jest to ta sama ważka (jedyna) fotografowana w bardzo krótkim odstępie czasu. Spłoszona wracała i siadała w pobliżu na pniu brzozy i wygrzewała się. Bardzo podobnie zachowują się niektóre motyle, lecz one wygrzewając się równocześnie ssawką omiatają korę w poszukiwaniu wilgoci. Sok spływający z nadłamanej gałęzi lub pękniętej kory to dla nich istny zdrój. Obserwowałem i fotografowałem przy jednym takim „zdroju” równocześnie 3 gatunki motyli z rusałek, mrówki, biedronki i muchy. Na ważki taki wabik nie działa.
Życzę Wam podobnych owocnych obserwacji.
Tomek
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Obserwacja z Podkarpacia - 09.04.2010 - Rez. "Zabłocie" - pierwsza moja ważka w tym roku - wydaje mi się, że to też Sympecma paedisca - samiec. Jakość jak widać - byłem w trakcie fotografowania błotniaków i innego ptactwa, na szczęście ważka usiadła jakieś 10m ode mnie 
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:04:09 09:36:39Image taken on:09 kwietnia 2010, 07:36 - ptFocus length:300 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/5.6Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:04:09 09:31:24Image taken on:09 kwietnia 2010, 07:31 - ptFocus length:70 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/8Camera-model:NIKON D70
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Jarku jak będziesz na tym stanowisku przy okazji spróbuj zrobić fotki ważek z rodzaju Sympecma.
Rób całe ważki i ich tułowie szczególnie, bo tu może to być rzeczywiscie S. fusca, choć mnie ciekawi ten intensywny kolor tego osobnika i kto wie czy na tym stanowisku nie latają S. paedisca
.
Z tej foty to tak naprawdę tylko rodzaj da się określić, Piotr pewnie sugeruje się środowiskiem i być moze ma rację, mimo to dobrze było by ten teren przebadać, bo ze zdjęć wynika, że ciekawy jest
Rób całe ważki i ich tułowie szczególnie, bo tu może to być rzeczywiscie S. fusca, choć mnie ciekawi ten intensywny kolor tego osobnika i kto wie czy na tym stanowisku nie latają S. paedisca
Z tej foty to tak naprawdę tylko rodzaj da się określić, Piotr pewnie sugeruje się środowiskiem i być moze ma rację, mimo to dobrze było by ten teren przebadać, bo ze zdjęć wynika, że ciekawy jest
- Marcin Kutera
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
- Marcin Kutera