Witam,
Bardzo koniecznie potrzebuje odnaleźć żerowisko przeziernika osowca, kompletne,nigdzie nie mogę znaleźć go. Wiem że dopada głównie starsze topole. Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie gdzie mogę znaleźć żerowiska blisko Warszawy, a jeśli blisko nie ma to gdziekolwiek.
To wymagane jest na moich studiach (wydział leśny) do zaliczenia przedmiotu.
Bardzo będę wdzięczny jeśli ktoś mi wskaże miejsce do poszukiwań.
Pozdrawiam
Poszukuję żerowiska S.apiformis
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Sesia apiformis na pewno występuje w okolicach Warszawy. Jestem pewien że i w mieście. Zwracaj uwagę na topole rosnące wzdłuż dróg i plantacje topolowe. Gatunek może zasiedlać również osiki i wierzby iwy. Żeruje przez wiele lat na tych samych drzewach, powodując zahamowanie wzrostu i przyrostu na grubość. Trzeba dokładniej oglądać szyje korzeniowe drzew wyraźnie mniejszych od pozostałych. Nisko przy ziemi powinieneś zauważyć okrągłe stare otwory wylotowe o średnicy ok 1 cm. W otworach kokony. Pod korą wyraźne martwice, jako że gąsienica żeruje w tkankach twórczych, pozostawiając płytkie ślady w drewnie. Jak znajdziesz choć jedno takie drzewo, to dalsze obserwacje pozwolą Ci zauważyć pojedyncze ślady żerowania i na innych drzewach w pobliżu.