Hodowla S.pavonia

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Hodowla S.pavonia

Post autor: Krystian Lewandowski »

Witam
W niedzielę moja samiczka złożyła jaja-wczesniej oczywiście udało się zwabić samczyka . Kiedy mogę oczekiwać,że z jajeczek się coś wylęgnie?
Mam jeszcze pytanie czy nie są one wybredne w hodowli-po wrzos to jednak mam trochę daleko by jezdzić.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Hodowla S.pavonia

Post autor: Marcin Kutera »

Krystian Lewandowski pisze:Witam
W niedzielę moja samiczka złożyła jaja-wczesniej oczywiście udało się zwabić samczyka . Kiedy mogę oczekiwać,że z jajeczek się coś wylęgnie?
Mam jeszcze pytanie czy nie są one wybredne w hodowli-po wrzos to jednak mam trochę daleko by jezdzić.
można jak najbardziej hodować. Jeśli nie masz wrzosu to szukaj malin lub jeżyn. Szczególnie ta druga roślina powinna rosnąć w pobliżu Twojego rezydowania :wink:.
Po wylęgu z jaj małych gąsienic do momentu zrobienia oprzędu, w środku którego gąsienica przeobrazi się w poczwarkę - trochę tego czasu upłynie (gdzieś do miesiąca czerwca tego roku). Zimowanie poczwarki w oprzędzie może potrwać dwa lata, czasami nawet więcej (zimą oprzęd z poczwarką zdecydowanie wystawiamy na zewnątrz, zaś wiosną, latem, jesienią dla bezpieczeństwa możemy przechowywać w domu i co jakiś czas spryskujemy wodą). Po dwóch latach, ewentualnie nieco dłużej z poczwarki powinien wylęgnąć się motyl :smile:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”