Atlas owadów - Heiko Bellmann

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eutanatos

Atlas owadów - Heiko Bellmann

Post autor: eutanatos »

Atlas owadów - Heiko Bellmann. Ma ktoś tą książkę? Dla mnie autor to absolutny Guru więc na 90% kupię. :).
Opis :
"Żadne inne organizmy zwierzęce zamieszkujące Ziemię nie odznaczają się takim bogactwem form i taką liczebnością jak owady. Do tej pory opisano około miliona owadów, co stanowi tylko pewną ich część. W tej książce, poświęcona głównie owadom Europy Środkowej, z konieczności ograniczono się do najbardziej typowych przedstawicieli. U wielu osób pojęcie "owad" wywołuje przede wszystkim negatywne skojarzenia. Jednak w przyrodzie - w zazębiającym się świecie zwierząt i roślin - owady spełniają bardzo ważne funkcje. Egzystencja większości naszych ptaków zależy bezpośrednio nie tylko od bogactwa gatunków świata owadów, lecz także od ich liczebności. Ponadto żywią się nimi różne gatunki nietoperzy, większość płazów i gadów, wiele ryb słodkowodnych, pająki i inne grupy stawonogów. Także świat roślin zawdzięcza owadom bardzo wiele - wyżej rozwinięte rośliny kwitnące rozmnażają się głównie za ich pomocą.
Ze względu na różnorodność ich form i zachowań obserwowanie owadów jest pasjonujące. Autor przedstawia nam fascynujące przykłady skomplikowanej sieci łączącej owady z ich otoczeniem. Egzystencja owadów jest zagrożona na skutek ludzkiej działalności, dlatego zatrważająco wiele gatunków znalazło się w Czerwonej Księdze zwierząt zagrożonych. Nowoczesna forma, duża ilość informacji oraz bardzo liczne kolorowe zdjęcia i ilustracje czynią z tego atlasu lekturę ciekawą, pomagającą w rozpoznawaniu opisywanych okazów - niezbędną na każdej wycieczce. 375 zaprezentowanych gatunków".
Załączniki
okładka.jpg
okładka.jpg (15.32 KiB) Przejrzano 1560 razy
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Robert Zoralski »

Mam "Atlas motyli" tego autora. Bardzo ładnie wydany (IMO) przewodnik z ilustracjami. Kosztowała mnie niecałe 30zł w empiku. Okładka zbliżona do tej, którą podajesz, więc jak rozumiem te dwie książki to seria. Myślę, że kupię w ciemno także "Atlas owadów".
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Tego autora posiadam "Owady" z serii Spotkania z przyrodą oraz kieszonkowy mini przewodnik po pająkach obie pozycje sobie chwalę
martwi mnie tylko niewielka objętość tej pozycji o ile mnie pamięć nie myli to 192 paginy
co przy ponad 440 ww. "Owadów" to ciut mało

więc jeśli ktoś posiada tą pozycję takowoż chętnie się dowiem cosik więcej na jej temat przed kupnem

Paweł
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

przypuszczam że to nowe wydawnictwo RM to skrócona wersja poprzedniej "Owady" MULTICO - radzę jednak poszukać tej poprzedniej i porównać zawartość, zakładam, ze zdjęcia będą w dużej mierze te same, tylko ilość gatunków większa w "grubszej" książce po prostu.Zdjęcia bardzo dobre, spora część pokazuje jakieś ciekawostki z życia owadów, a nie tylko "atlasowy portrecik"
eddie

Atlas Owadów

Post autor: eddie »

Od wczoraj mam tę książkę.
Typowa książka dla miłośników owadów amatorów. Dla mnie w sam raz. Krótkie opisy ale dużo ciekawostek. Mam przewodnik "Pająki" tego autora i też go sobie chwalę (chyba nie ma innej książki o pająkach na polskim rynku).
Mam kilka książek o owadach wszystko właśnie takie "małe i średnie wydania". Atlas Owadów stanowi doskonałe uzupełnienie z innymi książkami. Polecam.
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Re: Atlas Owadów

Post autor: romanzamorski »

eddie pisze:(chyba nie ma innej książki o pająkach na polskim rynku)
Otóż jest jeszcze jedna pozycja o pająkach wydana przez wydawnictwo Pascal w 2009 roku, autorstwa Łukasza Przybyłowicza. Zawiera opisy i zdjęcia 60 gat pająków, które autor fotografował podczas swoich wędrówek po kraju, jak i wypraw w dalsze i bliższe części naszego globu. Dla początkujących to idealna książka.
Załączniki
Pascal.jpg
Przejrzano 1450 razy
eddie

Post autor: eddie »

O!!!!
Dzięki bardzo za info :grin:
ODPOWIEDZ