Pytanko
- tempelik
Pytanko
Chciałbym sie dowiedzieć pewnych szczegółów na temat ochrony Carabidae...
Chodzi mi o to czy można je preparować jeśli mają te okazy służyć do celów edukacyjnych? Wiem że wszystkie w Polsce są chronione i niektóre gatunki występują dość pospolicie, a inne bardzo rzadko.
Chodzi mi o to czy można je preparować jeśli mają te okazy służyć do celów edukacyjnych? Wiem że wszystkie w Polsce są chronione i niektóre gatunki występują dość pospolicie, a inne bardzo rzadko.
- J. Tatur-Dytkowski
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Piszesz w profilu, że interesują Cię chrząszcze, więc powinieneś to wiedzieć, ale podpowiem Ci: w rodzinie Carabidae chronione są tylko dwa rodzaje: Carabus i Calosoma. Pozostałe rodzaje tej rodziny nie są chronione. Obejrzyj sobie tutaj: http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/carabidae.htm ile jest innych rodzajów w tej rodzinie.
- tempelik
Więc przepraszam
Dziękuje za wyjaśnienie i pozdrawiam
PS. Już wiem gdzie był mój błąd pomyliłem rodzinę Carabinae z rodzajem Carabus...
Jeszcze raz przepraszam...
Zaczynam przygode z tymi zwierzętami i staram sie je poznać jak najlepiej ale nie dam rady odrazu wszystkiego sie dowiedziećAntek Kwiczala pisze:Piszesz w profilu, że interesują Cię chrząszcze
Dziękuje za wyjaśnienie i pozdrawiam
PS. Już wiem gdzie był mój błąd pomyliłem rodzinę Carabinae z rodzajem Carabus...
Jeszcze raz przepraszam...
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
No tylko tego by brakowało, żeby całą rodzinę wzięli pod ochronę...tempelik pisze:Wiem że wszystkie w Polsce są chronione
tempelik pisze:dowiadywałem się, że są wszystkie bez wyjątku...
Ano właśnie, z tego co obserwuję ludziom się to nagminnie myli, pewnie wszystko przez ten niefortunny zapis: Carabus spp.-wszystkie gatunki, Calosoma spp.-wszystkie gatunki, co powoduje niejako automatyczne przeniesienie tego przez czytającego na pozostałe rodzaje...tempelik pisze:pomyliłem rodzinę Carabinae z rodzajem Carabus...
Może to literówka, ale na wszelki wypadek: rodzina Carabidae, Carabinae to jedna z podrodzin w obrębie tej rodziny...tempelik pisze:pomyliłem rodzinę Carabinae z rodzajem Carabus...