Argiope bruennichi

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
ODPOWIEDZ
ola_zwierzak

Argiope bruennichi

Post autor: ola_zwierzak »

Witam, mimo iż mam jeszcze trochę czasu zanim pojawią się pierwsze tygrzyki, to mój problem jest dość naglący ponieważ na początku przyszłego tygodnia muszę zgłosić temat pracy badawczej którą mam przygotować podczas wakacji...

...i tu pojawia się problem, wymyśliłam że mogę spróbować ustalić po co konkretnie jest ten zygzak na sieci Argiope bruennichi, bo nie znalazłam takiej informacji w dostępnej dla mnie literaturze, czytaliście coś na ten temat? Ale mam problem z ustaleniem sposobu badań/obserwacji...
Czy obserwacje pod kątem np zależności wielkości zygzaka od masywności pająka mają jakikolwiek sens (jest możliwe np. żeby pająki o tej samej rozpiętości sieci ale mniejszym zygzaku były mniejsze bo większy wzór na pajęczynie bardziej wabi owady?) i jeszcze jedno pytanie czy samce tego gatunku też robią zygzak na pajęczynie?
proszę o jakieś naprowadzenie jak ten temat ugryźć :grin:

a może wpadł komuś do głowy jakiś ciekawy temat odnośnie innego gatunku? (nie proszę oczywiście żebyście wymyślili za mnie temat tylko o jakieś naprowadzenie)

z góry dzięki za poświęconą dla mnie chwilkę
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

zygzak nazywa się STABILIMENTUM i badano to wielokrotnie, ogólnie wiadomo że przyciąga ofiary na zasadzie wabika. Wartościowa literatura o pająkach jest po angielsku i niemiecku. Jeżeli umiesz korzystać z informacji naukowej to sprawdż czy samiec naszego tygrzyka też umiera w czasie kopulacji jak przydarza się to tygrzykowi zza ocenu...
Ostatnio zmieniony 26 marca 2010, 22:05 - pt przez mwkozlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
ola_zwierzak

Post autor: ola_zwierzak »

ok, to już coś chociaż wydawałoby mi się że to czy samiec przeżyje czy nie jest dość przypadkowe
a mogłabym jeszcze poprosić o jakąś konkretną literaturę na ten temat (linki albo skany na meila: [email protected] ) bo jeśli chodzi o te tematy to dopiero raczkuję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stawonogi (bez owadów)”