"Kaktus".
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
komar
"Kaktus".
Proszę o oznaczenie tego "kolczastego" cudeńka. Zdjęcie z 29 czerwca.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:06:29 17:37:17Image taken on:29 czerwca 2007, 15:37 - ptFocus length:9.2 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:DiMAGE Z10
-
Pawel Jaloszynski
Kiedyś już o to prosiłem, może warto przypomnieć i powtórzyć. Bardzo bym prosił o podawanie pełnych nazw rodzajowych. Być może jest więcej takich osób jak ja, które interesują się wieloma grupami, zaglądają do różnych działów i czasem chciałyby wiedzieć, o czym mowa, bez dodatkowego przeszukiwania Internetu. Nie mówiąc już o upośledzaniu forumowej wyszukiwarki poprzez używanie wyłącznie inicjału nazwy (na dodatek zlanego w jedną całość z kropką i epitetem gatunkowym...).Tawulec pisze:Jak dla mnie Ph.fuliginosa.
Paweł
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Tawulec "myślał" o Phragmatobia fuliginosa (Arciidae, Lepidoptera).
Przy okazji, Paweł z czego wycinasz "plastikowe" kartoniki do preparatów. Możesz coś polecić. Eksperymentuję dalej... szukając optymalnego dla mnie rozwiązania. Zrobiłem próby z folii jakiej się używa do bindowania i zupełnie nieźle to wyszło.
Przy okazji, Paweł z czego wycinasz "plastikowe" kartoniki do preparatów. Możesz coś polecić. Eksperymentuję dalej... szukając optymalnego dla mnie rozwiązania. Zrobiłem próby z folii jakiej się używa do bindowania i zupełnie nieźle to wyszło.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
Pawel Jaloszynski
Ja kojarzę całkiem sporo nazw rodzajowych, a czasem i gatunkowych, z innych grup niż chrząszcze, ale jeśli w dłuższych wątkach ludzie zaczynają się przerzucać wyłącznie skrótami, to właściwie nie mam po co czegoś takiego czytać, bo zaczyna się robić zbyt hermetycznie dla niespecjalisty.
Plastiki to temat na osobną dyskusję, w tej chwili mam jeszcze spory zapas naciętego materiału z rozmaitych opakowań, w których w Japonii kupowałem owoce i słodycze (czasem wyłącznie po to, żeby wykorzystać pudełko...). Kiedyś to się skończy i znowu zacznę poszukiwania...
Paweł
Plastiki to temat na osobną dyskusję, w tej chwili mam jeszcze spory zapas naciętego materiału z rozmaitych opakowań, w których w Japonii kupowałem owoce i słodycze (czasem wyłącznie po to, żeby wykorzystać pudełko...). Kiedyś to się skończy i znowu zacznę poszukiwania...
Paweł