"Kaktus".

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
komar

"Kaktus".

Post autor: komar »

Proszę o oznaczenie tego "kolczastego" cudeńka. Zdjęcie z 29 czerwca.
Załączniki
PICT3888e.jpg
Przejrzano 771 razy
Original image recording time:
2007:06:29 17:37:17
Image taken on:
29 czerwca 2007, 15:37 - pt
Focus length:
9.2 mm
Shutter speed:
1/50 Sec
F-number:
f/3.2
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DiMAGE Z10
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Jak dla mnie Phragmatobia fuliginosa.
Edit: zgodnie z sugestią Pawła- rozwijam nazwę rodzajową.
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 2010, 21:35 - pt przez Tawulec, łącznie zmieniany 2 razy.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Tawulec pisze:Jak dla mnie Ph.fuliginosa.
Kiedyś już o to prosiłem, może warto przypomnieć i powtórzyć. Bardzo bym prosił o podawanie pełnych nazw rodzajowych. Być może jest więcej takich osób jak ja, które interesują się wieloma grupami, zaglądają do różnych działów i czasem chciałyby wiedzieć, o czym mowa, bez dodatkowego przeszukiwania Internetu. Nie mówiąc już o upośledzaniu forumowej wyszukiwarki poprzez używanie wyłącznie inicjału nazwy (na dodatek zlanego w jedną całość z kropką i epitetem gatunkowym...).

Paweł
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Tawulec "myślał" o Phragmatobia fuliginosa (Arciidae, Lepidoptera).

Przy okazji, Paweł z czego wycinasz "plastikowe" kartoniki do preparatów. Możesz coś polecić. Eksperymentuję dalej... szukając optymalnego dla mnie rozwiązania. Zrobiłem próby z folii jakiej się używa do bindowania i zupełnie nieźle to wyszło.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

W przypadku motyli, my motylarze mamy łatwiej, ale tak w ogóle, to popieram apel Pawła!! Też mam czasem problem gdy przeglądam forum dla chrząszczarzy.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Ja kojarzę całkiem sporo nazw rodzajowych, a czasem i gatunkowych, z innych grup niż chrząszcze, ale jeśli w dłuższych wątkach ludzie zaczynają się przerzucać wyłącznie skrótami, to właściwie nie mam po co czegoś takiego czytać, bo zaczyna się robić zbyt hermetycznie dla niespecjalisty.

Plastiki to temat na osobną dyskusję, w tej chwili mam jeszcze spory zapas naciętego materiału z rozmaitych opakowań, w których w Japonii kupowałem owoce i słodycze (czasem wyłącznie po to, żeby wykorzystać pudełko...). Kiedyś to się skończy i znowu zacznę poszukiwania...

Paweł
komar

Post autor: komar »

Dzięki za oznaczenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”