Trzmiel?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
G.Antoni
UTM: ED10

Trzmiel?

Post autor: G.Antoni »

Sorki za jakość :roll: i za kąt wbicia szpilki :sad:
Proszę o oznaczenie
Załączniki
trzmiel.JPG
trzmiel.JPG (13.31 KiB) Przejrzano 4101 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Po pierwsze: z tego zdjęcia, zwłaszcza przy tak skopsanym balansie bieli, nie da rady oznaczyć.
Po drugie: niemal wszystkie gatunki z rodzaju Bombus są u nas prawnie chronione.
Awatar użytkownika
eutanatos

Post autor: eutanatos »

po trzecie skoro zaciukałeś gatunek prawnie chroniony to popełniłeś przestępstwo, a skoro my nie chcemy popełnić przestępstwa to nie możemy nie zgłosić tego, że ktoś je popełnił prawda? :razz:

po czwarte to nie trzmiel. trzmiele latają, zapylają kwiaty, oddychają, wydalają itp. wiem to na pewno... a ten tutaj? robi coś takiego?
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

eutanatos pisze: a skoro my nie chcemy popełnić przestępstwa to nie możemy nie zgłosić tego, że ktoś je popełnił prawda? :razz:
No nie. Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa składa OSOBA POKRZYWDZONA lub ściga się je z urzędu. Zwykły obywatel nie ma obowiązku zgłaszania (czytaj: donoszenia ;-) ) czegokolwiek i z całą pewnością nie naruszy on prawa nie zgłaszając niczego.
Nie zapędzajmy się więc zbyt daleko i nie mylmy donoszenia na obywateli z przestrzeganiem prawa.

Regulamin Forum stanowi, że każdy forumowicz sam odpowiada za treści tu publikowane, więc jeśli komuś to nie przeszkadza i nie obawia się, że jakiś gorliwy policjant nie czyta tego to zagrożenie ścigania czynu jest małe.

Poza tym, jeśli już zostanie wszczęte (na wniosek Prokuratora :-) ) to jakie mamy dowody:
wpis na Forum, fotka, i jakieś dane postującego. Dane (mail, IP) mogą jednoznacznie wskazać osobę, fotka z EXIF-em (o ile nie został wyczyszczony) datę, godzine zrobienia fotki, model aparatu. Pozostanie wezwanie osoby jako świadka, który pewnie "chlapnie" na Policji, ze zbiera owady i czasami coś naszpili a "bystry" Prokurator nie będzie wahał się ani chwili z wystawieniem Aktu Oskarżenia. Sprawa może mieć finał w Sądzie Okręgowym...
Zagrożenie jest moim zdaniem realne na tyle, że warto uświadamiać naszych kolegów, żeby nie wdepnęli....
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

A ja tu widzę trzmielca, więc nie ma dylematu...
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2009, 10:13 - pn przez Brachytron, łącznie zmieniany 1 raz.
admin
Administrator
Kontakt:

Dylemat dotyczy ZGLASZANIA przestępstw a nie obiektu :-) :-)
Awatar użytkownika
eutanatos

Ciiiiiii ja nie miałem zamiaru na nikogo donosic.
Chciałem tylko ratować chłopaka. Teraz goni on po polach/lasach/łąkach i zabija wszystko co popadnie, nie wiedząc nawet co to takiego. Jak myślicie na jak długo starczą mu owady? :twisted:

edit :
post skrócono aby nie urażać co bardziej wrażliwych
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2009, 19:04 - pn przez eutanatos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta

A to już mocno niesmaczne było, Eutanatos, nawet pomimo tej mordki na końcu.
Awatar użytkownika
eutanatos

Przepraszam, chciałem jedynie obśmiać takie zachowanie, niestety fora nie przekazują emocji...
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Brachytron pisze:A ja tu widzę trzmielca, więc nie ma dylematu...
Biorąc pod uwagę obecny trend do włączania trzmielców do rodzaju Bombus to dylemat jest jednak.
admin
Administrator
Kontakt:

W dalszym ciągu zwracam uwagę, że dla mnie dylematem jest aspekt poczucia "obowiązku" zglaszania przestępstw - jak to się niektórym wydaje, że ciąży on nich. Wiele osob w jakis sposób czują się w obowiązku informowania organów ścigania i to jest niepokojące. Policjantow ochotników już mieliśmy. W poprzednim systemie rozprawilismy sie z nimi, w tym nie ma dla nich miejsca :-)

Zauważcie, że najczęściej nasi forumowicze, jesli już wchodzą w kolizję z prawem, robią to nieswiadomie, ze znikomą szkodliwością społeczną czynu. Naszym zadaniem powinno być POMAGANIE czyli uświadomienie zagrożenia i usiwadamienie wejścia w kolizję z prawem a nie ich ściagania i pogarszania ich sytuacji ( mam na mysli np. każdego forumowicza ogłaszającego się z owadem chronionym).

Tak więc namawiam do uswiadamiania i niesienia pomocy nieswiadomym czynu amatorom entomologii a nie ścigania, napiętnowania i tworzenia złej atmosfery wokół piszącego.
To czy dany owad powinien byc chroniony to jeszcze inny temat.

Mamy taką sytuację ustawodawczą a nie inną i to już jest nasz problem i to, że nasz wymiar "nie"sprawiedliwości dziala tak jak działa to też nasz problem. Każdy może stać się jego ofiarą. Miejmy dla siebie zrozumienie, bo każdy z nas może zostać mniej lub bardziej przypadkiem oskarżonym o przestepstwa, a ucierpieć mogą na tym naprawdę niewinni ludzie.
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

admin pisze:Mamy taką sytuację ustawodawczą a nie inną i to już jest nasz problem i to, że nasz wymiar "nie"sprawiedliwości dziala tak jak działa to też nasz problem.
O to mi też chodziło Jacku. W rozporządzeniu sobie napisali, że wszystkie gatunki z rodzaju Bombus są chronione (poza trzema). A teraz do rodzaju Bombus dołożono "były" rodzaj Psithyrus. I co teraz? Mamy przez to więcej gatunków chronionych?
admin
Administrator
Kontakt:

Duchowy potrzeba... donoszenia.

No dobrze. I teraz przysłowiowy Kowalski ma problem. Wczoraj trzmielce nie byly chronione - dzisiaj są (założmy). Jutro może będzie klecanka albo coś innego. "Mlody Kowalski" zrobi fotkę okazu na szpilce a "młody adept policyjnej organizacji UB-ZSMP" doniesie na niego na Policję. Mnie chodzi o tą drugą część - że pomijając sam obiekt chroniony, NIE MA OBOWIĄZKU DONOSZENIA o popelnionym przestępstwie! Organy sprawiedliwosci mogą bardzo srogo rozprawić się z kimś calkiem nieświadomym swojej sytuacji. Tak więc nie trzmielce są dla mnie istotne - post mógł dotyczyc wazki, ślimaka czy kózki - ale postawa czytających. Swój post kieruję szczególnie do tych osób, ktore czują wewnetrzną potrzebę zawiadamiania Policji.... nie macie takiego obowiązku :-) Wystarczy czytać forum i na tym poprzestać. OD ścigania jest Policja a nasza rola może sprowadzić się do ... ochrony nieświadomych kolegów po fachu.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

... ple ple ple, temat co jakiś czas się powtarza ...

Pamiętajmy, że nikt z forumowiczów nie złapał pazia królowej (kiedy jeszcze podlegał ochronie), ani jakiegokolwiek innego chronionego zwierzaka. Wszyscy łapią tylko bielinki i te tysiące w gablotach są właśnie bielinków i cytrynków.

Ci co się tylko biegaczami zajmują też mają zdjęcia formatu paszportowego na szpilkach ułożone w tackach, bo nie chcę wierzyć, że prawdziwego owada.

Proponuję donieść czy to z obowiązku czy nie, na samych siebie ...
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Kamil Mazur pisze:Pamiętajmy, że nikt z forumowiczów nie złapał pazia królowej (kiedy jeszcze podlegał ochronie), ani jakiegokolwiek innego chronionego zwierzaka. Wszyscy łapią tylko bielinki i te tysiące w gablotach są właśnie bielinków i cytrynków.
Kamil dobra wypowiedź

a wracając do tematu trzmieli czy aby nie tylko samice są chronione?? Samce nie są chronione.
Swagman

Post autor: Swagman »

Po pierwsze ze ktoś coś zrobił nieświadomie nic nie daje bowiem jest to nieświadomość prawa a to nie jest żaden argument ,no chyba że osoba która taki czyn popełniła będzie odgrywała głupeczka o bardzo niedużym rozumku :wink: wtedy dla sadu będzie to jakiś argument :idea: :wink: Tyle że ciężko będzie się tego trzymać mając gabloty z opisanymi naukowo owadami które mogą być dowodem :twisted: :razz: swoją drogą to jest proceder nagminny- sam bylem proszony o chronione owady w ilościach raczej hurtowych{20-50egz.} i to osoby z kręgów naukowych. jest taki przykład ze świata roślin: kiedyś w Polsce rósł storczyk Orchis tridentata po polski Storczyk trójzębny -ostatnie stanowisko zostało zniszczone przez zbiór do zielników wszystkich roślin przez grupę studentów z opiekunem :idea: :wink: oficjalnie nikt tego otwarcie nie powie ale tak było :idea: :wink: przykład ze świata owadów - Donus nidensis presja ze strony zbieraczy jest na tyle duża ze nie wiadomo nawet czy populacja nadal istnieje. zdaje sobie ze niektórych cech nie da się stwierdzić ze zdjęcia a tylko z egzemplarza upolowanego ale bez obrazy grupa naprawdę profesjonalnych zbieraczy dla których to istotne i którzy się na tym znają nie jest duża , przecie większość stanowią zbieracze którzy łapią i szpilkuja owady - na zasadzie - bo takiego jeszcze nie miałem a potem pytają na forum co złapali :idea: :???: . Ja jako osobnik w gruncie rzeczy głownie zajmujący się raczej botaniką nie mam tego problemu gdy roślinę można dość dobrze obfotografować {jest stacjonarna ze sie tak wyraże i o ile nie ma wiatru pozostaje w bezruchu :razz: } owadami zajmuję się niejako pobocznie ale czasem coś znajdę ciekawego w tym roku np Psophus stridulus pod Pińczowem- całkiem nowe stanowisko :idea: :smile:
Awatar użytkownika
Malko

tiktaalik pisze:Cytat:
a wracając do tematu trzmieli czy aby nie tylko samice są chronione?? Samce nie są chronione.

A czy to jakieś większe znaczenie w przypadku kolekcjonerow -amatorów, ktorzy łapią owady jedynie z chęci zaspokojenia żądzy posiadania kolejnego eksponatu?
Żeby była jasność pytałem bo chciałem się dowiedzieć:)
Aneta może Ty coś wiesz czy tylko samice są chronione?
Awatar użytkownika
Aneta

Z tego co czytałam ani rozporządzenie, ani ustawa nie wspominają nic o płci (chyba że doszedł jakiś nowy dokument, o którym nie wiem).
Awatar użytkownika
Malko

W Czerwonej Księdze też wzmianki o płci nie ma, a tak mnie na studiach uczyli;) Dlatego pytalem.
Awatar użytkownika
G.Antoni
UTM: ED10

Post autor: G.Antoni »

Sorki za tego trzmiela. Nie wiedziałem że Bombusy są chronione. Na przyszłość będę bardziej uważał...

PS Nie łapię wszystkiego co sie rusza
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2009, 10:21 - wt przez G.Antoni, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „PSZCZOŁY (Apiformes)”